Vi har testat M2M-abonnemang från AddSecure, Net1, Tele2, Telenor, Telia och Tre för att se vilken operatör som erbjuder bäst mobilt bredband för m2m. Generellt kan sägas att vi är mycket imponerade över den jämna och konsekventa hastighet och tillgänglighet näten erbjudit under alla tester.
Vi valde att bedöma operatörernas erbjudanden i dessa kategorier:
Hastighetstest
Täckning/tillgänglighet
Totalerbjudande/pris
1. Snabbast hastighet för M2M-abonnemang?
M2M kännetecknas generellt inte alltid av krav på hastighet, faktum är att hastighetskraven ofta är av underordnad betydelse men det behöver inte alltid vara så. Ett mål för många applikationer är jämna svarstider, stabil hastighet och god tillgänglighet. Dessa parametrar måste vara någorlunda jämna över tid. Kort svarstid och en god täckning över hela landet är också viktigt och gör att 4G användas som alternativ till ADSL eller andra fasta förbindelser då det helt enkelt är lättare och snabbare att installera en 4G-uppkoppling än en ADSL-förbindelse.
I vårt test har vi inte haft möjlighet att testa 4g abonnemangen över längre tid än några dagar per abonnemang och site men under våra testperioder har näten, oavsett operatör, haft hög tillgänglighet och en konsekvent uppkopplingshastighet.
I kategorin högsta hastighet för mobilt bredband för m2m via 4G, fördelat på uppkoppling inomhus och utomhus, har Telenor ett litet övertag över Telia, framförallt är det inomhustäckningen i stadsmiljö som är bättre med Telenor vilket gör att hastigheterna blir högre. Enligt uppgifter använder Telia endast 2 600 MHz i Stockholm och inte 800 MHz vilket gör att täckningen inomhus med Telia för 4G blir lidande.
Hur snabbt är 4G
4G är snabbt, vi klockade 18 Mbit/s i snabbaste nedladdningshastighet för Net1 vilket var avsevärt mer än vi förväntade oss. De allra flesta operatörer har mellan 20-30 Mbit/s i upp och nedlänk oavsett men Telenor är den operatör som på samtliga platser har högst hastighet.
I kategorin jämnast hastighet är det operatörerna Net1 och Telenor samt MVNOn AddSecure som ger mest konsekventa mätvärden på samtliga våra förbestämda platser. Även om mätvärdena är konsekventa så ger AddSecure dock lägre hastigheter än Telia trots att de använder Telia som bärare. AddSecures abonnemang ger andra fördelar som fast IP men hastigheten är generellt lägre. AddSecure har dock sagt att de inom kort kommer att öka bandbredden på sina uppkopplingar mot operatörerna, jag skulle tro att dina resultat skulle bli helt annorlunda om du efter den uppgraderingen skulle genomföra testerna igen, säger Ib Andersen CTO hos AddSecure.
Vi befinner oss i Stockholms län vid samtliga mättillfällen och om vi hade valt att bara bege oss någon kilometer till bort från en av våra testplatser hade vi saknat 4G-täckning helt med både Telenor och Telia/AddSecure. Visst finns GPRS men det är 4G vi testar och vill ha tillgång till. Det finns alltså även i Stockholms län med så dålig täckning att bara Net1 kan täcka ytan. Slutsats: vet du täckningen i förväg kan du välja mellan flera operatörer, vet du inte täckningen i förväg är Net1 det säkraste kortet. Sett till jämnast hastighet över hela landet är Net1 operatören du skall titta på.
Vill du läsa mer finns ett stort jämförande test att tillgå hos Rootmetrics där Telia hade ett litet övertag över Telenor när prestanda i storstäder testades. I testet jämfördes endast nedladdningshastigheter (vi jämförde ned och upplänk).
2. Bästa täckning och tillgänglighet
Vi hade bra täckning för 4G på samtliga våra testplatser med undantaget Tre som inte hade 4G-täckning på landsbygden på vår testplats. Det var någorlunda dött lopp mellan operatörerna sinsemellan förutom Tre. Vi kan egentligen dra samma slutsats som i stycket om hastigheter, den operatör som erbjuder bästa täckning på platsen är den operatör du skall välja, är det osäkert så välj Net1, det är vår rekommendation.
3. Bästa totalerbjudande och bästa pris?
Att hitta bästa totalerbjudande är litet som att säga vilken bil som är bäst, det är klart beroende av vilka prestanda du behöver, vilken budget du har och vilka krav på säkerhet du har. Net1, Telenor och AddSecure är de som erbjuder bredast spektrum av tjänster för M2M med fastprisabonnemang, fast IP-adress eller till och med obegränsad datamängd. Telia, Tre och Tele2 erbjuder till exempel inte fast IP-adress för sina abonnemang. Om vi säger att din budget är 100 kr resp 300 kr i månaden så är det detta du får. Att säga vem som har bäst totalerbjudande eller bästa pris är helt beroende på situation och vad du behöver för din uppkoppling.
100 kr
Net1 obegr data med 300 kbit/s hastighet 99 kr/mån (ej fast IP)*
Telenor 500 MB data och fast IP adress 98 kr/mån
Tele2 500 MB data 89 kr/mån (ej fast IP)**
AddSecure 5 MB data och fast IP adress 58 kr/mån
300 kr
Net1 obegr data med 8 Mbit/s 299 kr/mån (ej fast IP)*
Telenor 1 GB data med fast IP 218 kr/mån
Tele2 5 GB data 189 kr/mån (ej fast IP)**
AddSecure 10 GB data och fast IP adress 295 kr/mån
*)Fast IP kostar 59 kr/mån
**)Fast IP erbjuds inte
Mobilt bredband för M2M vem är bäst i test?
Vi kan inte utse en bäst i test vinnare då alla operatörer håller en hög standard och det är oerhört jämnt. Vi rekommenderar att du gör en totalbedömning av ditt behov. Har applikationen höga krav på tillgänglighet då är det bra att satsa på en operatör som har bra dieselbackuper, som har bra yttäckning och som kan uppvisa en bra track-record i form av tillgänglighet. Alla mobilnät går ned, mer eller mindre, men tillgängligheten blir bättre och bättre för varje år som går. Nya krav från Post- och Telestyrelsen gör att operatörerna måste investera i reservkraft med mera.
Satsa på ett säkert kort
Just nu ligger ledarpinnen hos Net1 i de flesta kategorier (tillgänglighet, täckning, driftsäkerhet). Net1 har inte snabbast hastighet i nätet men om man ser till genomsnittshastigheten över hela landet så är de klart bäst i den kategorin också. Net1 är valet om det är tillgänglighet du söker, är det högsta hastighet på en specifik plats kan det löna sig att testa flera operatörer innan du bestämmer dig. Vi ger därför Net1 ett extra plus i kanten och kan konstatera att deras totalerbjudande för M2M är mycket attraktivt.
Vad gäller antenner så har vi använt både de rundstrålande antenner som medföljer produkterna samt panelantenner och rundstrålande antenner för montering på maströr, allt för att eliminera att en viss kombination av antenner och kablar var det som styrde testets resultat.
Vi har testat både med en SmartMotion router, en Conel LR77 v2 router och en del av testerna med en ren konsumentrouter av märke Zyxel.
Vi genomförde testerna med hastighetstest mot tre olika mättjänster för att mäta hastighet, vi gjorde tre åtföljande tester per mättjänst och vi slog sedan ett snitt på de tre testerna. Därefter bytte vi operatör och gick igenom alla operatörer två gånger. Om någon operatör avvek mycket mellan de två testerna genomförde vi ett tredje test.