skip to Main Content
Att hitta bästa ställe att montera en 4G router kan kännas både tidsödande och verka krångligt, men räds inte, vi har tipsat tusentals kunder genom åren, här är några av våra bästa tips för bästa prestanda och bästa täckning!

Planering -bästa sättet att få bra täckning för sin 4G-router

Hur tråkigt det än låter om du är i installationstagen så är de första stegen inte en hands-on upplevelse utan består av förberedelser som du bör avsätta 30 minuter på att lösa. Men eftersom du säkert tänkt använda din 4G-router i många, många år så är det ändå rimligt att du avsätter den tiden för bästa möjliga prestanda.
Hitta bästa täckning

Var finns basstationerna?

Alla operatörer har olika prestanda och täckning, antingen vet du vilken operatör du skall använda (på grund av avtal, befintligt abonnemang eller liknande) eller så kan du välja fritt. Om valet står dig fritt är det allra första du skall göra att ta reda på är var basstationerna finns för de olika operatörerna på den plats där du skall installera din router. Detta gör du genom att antingen:

Titta på opensignal.com där du kan se vilka operatörer i regionen som har täckning
Titta på tackningskollen.se som visar täckning i vissa Svenska kommuner

Baserat på vilka operatörer som verkar ha täckning på din tänkta plats går du vidare och jämför operatörernas täckningskartor, har de täckning där du behöver det? Vad erbjuder de för prestanda? Vilken teknik kan de erbjuda? Ring din operatör och kontrollera vad de kan erbjuda för hastighet, vilken riktning basstationen ligger i och vilken frekvens de kan erbjuda på platsen. Många operatörer kan också ge dig indikationer om det finns hinder mellan din position och basstationen i form av berg eller andra terrängfaktorer som begränsar.

Välj hårdvara

Nu när du tagit reda på i vilken riktning basstationen ligger och vilken frekvens de använder på platsen är det dags att börja tänka på hur du skall gå tillväga rent praktiskt. Till vår hjälp finns ett alldeles lysande blogginlägg vi skrivit tidigare som hjälper dig på vägen med alla stegen i installationsprocessen, läs mer här.

Hur ser man signalstyrkan på sin router?

Olika routrar har olika indikering av signalstyrkan (är du osäker, läs mer i detta inlägg där vi berättar mer om vad som är bra och dåligt). Tänk på att innan du avläser signalstyrkan måste du låta routerns signal stabilisera sig litet, vänta 30-60 sekunder innan du läser av den.

Administration av router

B+B SmartWorx routrar

För att se signalstyrka och signalkvalitet måste du logga in i routerns meny. Här kan du se både signalstyrka, kvalitet och en hel del andra parametrar. Litet omständigt första gången men man vänjer sig.

Signalstyrka på RUT950-router

Teltonikas routrar

För att se signalstyrka räcker det med en snabb blick på routerns framsida där de allra flesta Teltonikaroutrar numera har en indikering med fem staplar.

Det fungerar ändå inte?

Vad gör man om signalen ändå inte är tillfredsställande? Vi har två förslag, bägge är relaterade till dina antenner. Det ena är att försöka placera om den ena antennen och se om hastigheten ökar. Genom att signalerna dämpas och reflekteras av terrängen kan prestanda påverkas. Genom att flytta det ena antennelementet (om du bara har ett antennelement för din 4G-router eller modem så beror dålig prestanda på att din hårdvara har begränsad hastighet) något sidledes kan du se om prestandan blir bättre. Kartlägg om närheten till väggar eller andra material kan påverka signalen. Exempelvis är plåtytor bra att se upp med. Har du monterat din router i ett apparatskåp av metall eller ett rum inomhus utan att dra ut antennen? Då har du säkert problemet där.

Det andra är att helt enkelt välja en bättre antenn eller, vilket inte är omöjligt när det gäller riktantenner, din enhet försöker kommunicera med en annan basstation än den din enhet är inloggad på. Försök då att rikta om antennen och avläs signalstyrkan igen. Verkar du utanför tätort kanske denna guide om bästa prestanda utanför tätort är något för dig?

Vill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.



Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök