Vad sitter tätt i städerna och placerade en bit över marken? Jo just det, lyktstolpar. Dessa stabila konstruktioner har dessutom redan strömförsörjning och har därmed tre kriterier uppfyllda för att utgöra en bra basstationsplacering. Så tycks Ericsson och Philips ha resonerat när de lanserar ett gemensamt samarbete för att konvertera lyktstolpar till basstationer. Philips erbjuder idag gatubelysning som en tjänst där städer med hjälp av LED-belysning kan sänka sin elförbrukning med upp till 70%. Genom att var 15-20:e lyktstolpe förses med en inbyggd liten basstation kan bättre täckning byggas i städer utan några större hinder.
”Vi har redan testat detta i USA och både tekniken och designen fungerar bra”, säger Hans Vestberg till Dagens Industri. Vi får väl hoppas att den nya idén har en lysande framtid.
Nya beslut ger mer kapacitet i framtiden
Operatörerna jublar, bredbandskunderna håller tummarna och Teracom tidigarelägger investeringar. Allt detta beror på det besked som getts i frågan om användning av 700 MHz-bandet för mobilt bredband. I förra veckan beslutade regeringen att frigöra frekvenser för marksänd digital-tv i 700 MHz-bandet, frekvenser som skall öronmärkas för mobilt bredband.
I förra veckan beslutade regeringen att frigöra digital-TV-frekvenser i 700 MHz-bandet och öronmärka dem för mobilt bredband. PTS gavs samtidigt i uppdrag att ta fram en frekvensomläggningsplan och verka för att en snabb övergång. Teracom får därmed tidigarelägga investeringar och driva på övergången till ny sändningsteknik för att 2017 kunna erbjuda det tv-utbud som efterfrågas skriver man på sin hemsida.
Operatörerna jublar naturligtvis, så även en och annan privatperson och företagare i glesbygd får antas, för det är just där den stora vinsten kan skönjas. Det stora argumentet för att öppna frekvenserna var att de behövdes för att regeringens bredbandsmål ska kunna uppnås. Målet är att 90 procent av Sveriges hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband 2020.
– Det är ett bra beslut att frigöra den här frekvensen. Det ger oss från branschen och Telia förutsättningar att fortsätta med den miljardinvestering vi har påbörjat. Det innebär att vi kan fortsätta att bygga bort de vita fläckar som finns i dag i glesbygden och ge fler människor och företag tillgång till den moderna tekniken, säger informationsansvarig Björn Berg till SvD Näringsliv.