skip to Main Content

Säkerhet i trådlösa nät har varit i hetluften under hösten. SVTs Uppdrag Granskning hade ett inslag under hösten om säkerhet i trådlösa hemmanätverk, ett inslag som lyfte fram en sanning vi redan kände till, WEP-kryptering är inte ett säkert sätt att kryptera data. SVD publicerade under december en artikel med titeln ”mer trådlöst julafton för kriminella” som framförde kritik mot ”okritiskt användande” av trådlöst.

Så vad gäller när man vill skydda sin information på bästa sätt och hur går man tillväga för att bygga ett optimalt trådlöst nät? I vår bloggserie om säkerheten i de trådlösa näten kommer vi att fokusera på säkerhet i industriella trådlösa nät för M2M kommunikation. Vårt fokus ligger på kommunikation såväl via GSM/3G som i lokala nät med olika trådlösa standarder. Vi kommer att fördjupa oss i två typer av nät nämligen nät för M2M-kommunikation (Machine to Machine) samt WSN (Wireless Sensor Networks), trådlösa sensornätverk.

Skapa säkra lokala nätverk?

För den som planerar system för M2M kommunikation finns flera aspekter att ta hänsyn till än bara krypteringen. Att skapa en tillförlitlig radiomiljö i industrin kräver idag en del kartläggning och fundering innan man skrider till verket. De tre viktigaste sakerna att ta hänsyn till är störningar i luften, risken för angrepp från utomstående och skillnader mellan trådlösa standarder för trådlösa nät. Inom industrin är de trådlösa sensornätverken på frammarsch, samtidigt finns många redan uppbyggda lokala M2M nät som skall samexistera med dessa nya nät på verkstadsgolven.

Störningar påverkar säkerheten

Lokala M2M nätverk och trådlösa sensornätverk bygger på trådlös överföring via radio som kommunicerar lokalt med andra enheter. I dessa lokala radionät finns en risk för störningar. Då M2M kommunikation ofta är beroende av hög tillgänglighet i överföringen, kan därför en störning vara en säkerhetsrisk.
Detta är något som Mats Björkman, professor i datakommunikation vid Mälardalens högskola, utreder ordentligt. Han leder två forskningsprojekt som skall möjliggöra säker och pålitlig automationskommunikation över trådlösa nät. Projekt Gauss tjänar till att se hur kommunikationen påverkas i elektromagnetiskt störda miljöer. Projekt Tesla, det andra projektet, syftar till att ta fram beräkningsmodeller för förutsättningarna för kommunikation i olika industriella miljöer. Genom att modellera karaktäristiken för den kanal som används för trådlös överföring (primärt 2,4 GHz-området) hoppas man kunna förutsäga kommunikationsprestanda som till förväntad bandbredd, fördröjning och risken för att ett paket inte tar sig fram.

I nästa del kommer vi att gå igenom hur man planerar sitt nät när andra användare finns på samma kanal.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök