skip to Main Content

Bluetooth Beacon

En beacon är en Bluetooth Low Energy (BLE) sändare, en ”Thing” som man ofta pratar om i Internet of Things. Trots kompakta yttermått, några centimeters diameter, sänder den signaler via radio som når hundratals meter. Informationen kan tas emot av enheter med en Bluetooth-anslutning (smartphones, datorer, surfplattor eller industriella gateways bland annat).

En av de största fördelarna med det här trådlösa kommunikationsprotokollet, BLE, är dess låga energiförbrukning, vilket ger dessa beacons en batteridrift på upp till 20 år. I denna bloggpost kommer vi att gå igenom vad bluetooth-beacons är, dess historia, hur man använder dem och olika tillämpningar.

Bluetooth Beacons -en växande marknad

Marknaden för Bluetooth Beacons håller formligen på att explodera. En rapport av Report Monitor, som släpptes i början av 2020, pekar på att marknaden från idag fram till 2025 kommer öka med en faktor 3 årligen. 2025 beräknas den utgöra totalt 33 700 miljoner dollar. Detaljhandelssektorn representerar mer än 50% av denna marknad men sektorer som logistik, transport och industri går snabbt framåt.
erbjudanden via eddystone och ibeacon via bluetooth beacon

Vad är en Bluetooth beacon?

Apple var en av föregångarna på beaconmarknaden när de 2013 släppte iBeacon. Faktum är att iBeacon inte är en sak, Thing, utan ett format som tillåter Bluetooth-beacons att kommunicera med iOS-enheter. Den andra stora standarden Eddystone, utvecklat av Google släpptes 2015.

Idag finns det mer än 50 Bluetooth Low Energy-beacontillverkare och många tekniska plattformsleverantörer som gör det möjligt att bygga plattformar för beacons med tusentals olika mobilapplikationer.
ge access till rätt besökare

Hur fungerar en beacon?

bluecoin id ble sensorLåt oss först titta vad du hittar i en beacon: där finns ett batteri, en mikrokontroller, en antenn, en radiokrets, sensorer och slutligen en UUID (Universal Unique IDentifier) som gör det möjligt att identifiera enheten.

Vilken infrastruktur behövs?

Om du vill implementera en trådlös identifieringslösning med hjälp av Bluetooth LE-tekniken behöver du, förutom de trådlösa beaconvärdena, en Bluetooth-mottagare (detta kan vara en smartphone, surfplatta, dator) och en programvara eller app, så att du kan visa information direkt i enheten eller skicka den vidare till din server. Beacons kan även skicka direkt till en gateway/tracker för identifiering av förare eller liknande och kombinera beacondata med position och andra värden, all skickas till servern.

Idag är många smartphones, datorer, gateways, trackers och omborddatorer i fordon Bluetooth-kompatibla. Genom att ladda ner en mjukvara eller app kan du få åtkomst till information som skickas av beaconen. Bluetooth-protokollet är ett öppet protokoll så du kan med rätt stor frihet och flexibilitet blanda enheter från olika tillverkare.
indentifiera trailers

Vilken data skickas av en beacon?

ELA Innovation Bluetooth sensor ble puck idEn beacon skickar inga regelrätta meddelanden, datatypen som överförs av beaconen varierar mellan olika dataformat. Olika tillverkare använder olika format, men de mest kända på marknaden är iBeacon och Eddystone.

I formatet för iBeacon avger beaconen 3 typer av information: referensnumret (UUID, 16 byte långt) och två identifieringsnummer (major och minor) som gör det möjligt att skilja den mellan alla omgivande beaconvärdena. Användningen av detta format används ofta för att spåra händelser eller att tagga händelser. Beaconen kommer att i första hand kommunicera med en app på en smartphone, det är så att säga dess huvudsyfte.

När appen är installerad och igång på en enhet inom hörbart avstånd från en beacon kommer den att vakna upp. När en smartphone eller annan enhet vaknar upp och hör sändaren är det upp till appen att bestämma vad som ska göras, till exempel skicka en push-notis på skärmen.

Vad gäller Eddystone kan den överföra olika pakettyper: Eddystone-UID, som liksom för iBeacon, avger en identifieringssträng som består av två statiska ID (NID & BID) och Eddystone-URL som gör det möjligt att lagra en komprimerad URL. Andra typer av information, kan skickas tack vare Googles API (Googles Beacon API:s diagnostiska ändpunkt).

Vilka använder beacons?

Beacons har hittills och först och främst använts inom detaljhandeln för att locka kunder till ett troget beteende, genom att samla poäng eller genom att skicka dem ett kampanjerbjudande kan kundupplevelsen förbättras. Denna typ av anslutna objekt används sedan många år i ett varierat antal branscher och industrin börjar verkligen anamma tekniken. Inom ramen för industrins digitalisering (industri 4.0 kallad) finns en rad utmaningar. Automatisering av uppgifter, förutsägbar analys, att kunna ta del av data och spåra gods är exempel på avgörande utmaningar för industriföretag som vill optimera prestanda. Nedan är tre Bluetooth-beacons användarfall, men det finns många andra.

Identifiering av släpfordon

Att identifiera utrustning kan verkligen automatiseras med Bluetooth-beacons. Inom transportföretag kan detta ske genom att placera en beacon på ett släpfordon, då kan föraren identifiera trailern sammankoppling och även hitta rätt släp på en större parkering. Därmed kan man också löpande inventera antalet trailers och registrera deras nyttjandegrad.
lokalisera tillgångar på flygplatser

Spåra tillgångar på flygplatser

För att hantera de ökande behoven och kombinationen av säkerhet och produktivitet är ökar efterfrågan på flygplatser av alla storlekar för att kunna spåra icke-motoriserade fordon och tillgångar. Allt från trappor, dragstänger och bagagevagnar kan identiferas och spåras. Genom att förse varje utrustning med en beacon i kombination med en GPS-tracker med Bluetooth-kompatibilitet i dragfordonen, kan lagret löpande inventeras och varje plats registreras. I tider när flyget drabbas av nedskärningar gäller det att ställa om så att alla tillgångar effektivt kan spåras.

Passagesystem

Ofta förknippas passagesystem med passiv och aktiv RFID-teknik, men passagesystem kan också göras med BLE-beacons. Läsarna ersätts med en beacon. Den person som vill ha tillgång behöver inte längre ett passkort: smarttelefonen blir identifieringsverktyget. När användaren kommer till platsen tar telefonen emot beaconinformationen och kombinationen av användarens data, gps-position och beacon skickas till överordnat system. Fördelarna är att man får ett beröringsfritt system med flera nivåer av säkerhet och åtkomstkontrollen förenklas.

Beacons löser många olika utmaningar, oavsett marknad. I själva verket är interaktionsmöjligheterna oändliga och kommunikationsmetoderna är standard och lätta att implementera. Man behöver inte fastna i tekniken, utan kan fokusera på möjligheter. Slutanvändaren behöver Bluetooth aktiverad på sin enhet och en tredjepartsapp för att kunna ta del av systemet.

 • Blue COIN ID

  Blue COIN ID

  Blue Coin ID är en sensor, beacon eller sändare som skickar ut en identitet via Bluetooth. Kompakt, batteridriven och väldigt robust! Den tåliga IP68-klassade noden passar i stort...
  317,00kr Ex.moms
 • Blue SLIM ID

  Blue SLIM ID

  Blue Slim ID är en sensor, beacon eller sändare som skickar ut en identitet via Bluetooth. Kompakt, batteridriven och robust! Fungerar för att identifiera allt från personer till gods,...
  320,00kr Ex.moms
 • Blue PUCK ID

  Blue PUCK ID

  Blue Puck ID är en sensor som skickar ut en identitet via Bluetooth, även kallad beacon eller ID-sändare. Kompakt, batteridriven och väldigt robust! Den tåliga IP68-klassade noden passar i...
  402,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök