skip to Main Content
Bluetooth Low Energy (BLE) är en branschspecifik teknik som tillåter en snabb överföring av data som temperatur, luftfuktighet eller rörelse. Den har en två gånger längre batteritid än konventionell Bluetooth-teknik och en bra räckvidd.

Vi antar att du känner till Bluetooth, en teknik som har varit en del av våra liv i åratal, du kanske inte hört talas om Bluetooth Low Energy också känd som BLE? Eftersom det har blivit viktigt att utveckla IoT-enheter som är energisnåla drar IoT-tillverkarna nytta av denna teknik för att möta utmaningarna för framtidens sensornätverk.
sensornät med bluetooth BLE

Bluetooth-arvet

1999, alltså för mer än 20 år sedan, såg en ny standard för trådlös kommunikation dagens ljus. Bluetooth lanserades på COMDEX-mässan 1999 och har sedan utvecklats ytterligare för att bli en del av många tekniska produkter vi använder dagligen. Bara tio år senare dök Bluetooth Low Energy (BLE) upp med versionen 4.0. BLE har samma grundfunktioner som den ursprungliga standarden, men den har optimerats för att minska energiförbrukningen.

Bluetooth Low Energy -BLE

Bluetooth Low Energy är känt under många namn: BLE, Bluetooth LE eller Bluetooth Smart. Ursprungligen designades den av Nokia under namnet Wibree innan den slutligen blev en del av Bluetoothstandarden. Det primära målet med standarden var att optimera energiförbrukningen. BLE-tekniken ger ett enkelt och pålitligt gränssnitt, vilket uppskattas av elektroniktillverkare, utvecklare av mobilapplikationer och hårdvarudesigners. BLE har blivit en efterfrågad standard för teknik relaterad till Internet of Things (IoT).

BLE -grundfunktioner

Huvudstyrkan för Bluetooth Low Energy är utan tvekan dess mycket låga energiförbrukning. BLE-tekniken är utformad för periodisk överföring av små mängder data med kort räckvidd och är lätt att distribuera. BLE förbrukar vanligtvis bara hälften så mycket energi som Bluetooth. Genom lägre strömförbrukning blir det kostnadseffektivt med en lång batteritid.

Driftläge

Det finns olika typer av anslutningar tillgängliga för BLE-enheter. En BLE-ansluten enhet kan ha upp till fyra olika funktioner:

”Broadcaster” ska användas som server. Syftet är således att överföra data till en enhet regelbundet, men det stöder inte någon inkommande anslutning.

”Observer” I ett andra steg får enheten bara övervaka och läsa data som skickats av en ”broadcaster”. I ett sådant fall kan objektet inte skicka någon anslutning till servern.

”Central” består vanligtvis av en smartphone eller surfplatta. Den här enheten har två olika typer av anslutningar: antingen söker den anslutning eller så är den i anslutet läge. Den styr dataöverföringen och har därmed inflytande av vad som skickas.

”Peripherals” ansluter och för över data till ”central” regelbundet. Systemets mål är att säkerställa universell dataöverföring med hjälp av standardprocessen, så att andra enheter också kan läsa och förstå data.

bluetooth schema

sensordata via bluetooth

Klassisk Bluetooth Vs BLE-teknik

Både klassisk Bluetooth och BLE-teknik har olika syften. Konventionell Bluetooth är lämplig för att bearbeta, överföra och utbyta en stor mängd data på non-stop-basis (exempel för ljud). Men tekniken är dyr och den förbrukar mycket kraft.

BLE-tekniken är å andra sidan lämplig för applikationer som inte kräver överföring av stora datamängder, och kan därför användas för att skicka begränsad information (luftfuktighet eller temperatur exempelvis). Som ett resultat kan enheten fungera självständigt på batteri i flera år till en lägre kostnad än Bluetooth, eftersom den inte kräver en kontinuerlig anslutning.

Dubbelriktad överföring

Bluetooth tillåter en dubbelriktad dataöverföring på 2,4 GHz-bandet. Det finns 40 fysiska kanaler fördelade för tids- och frekvensmultiplexering, var och en har ett kanalavstånd på 2 MHz från närliggande kanal (inom spannet 2,4 GHz till 2,8 GHz).

Bluetooth använder samma frekvensområde som Wi-Fi men det finns ingen större likhet. Bluetooth och särskilt BLE-tekniken använder mindre ström. Både räckvidden och hastigheten är emellertid betydligt lägre än för Wi-Fi.

BLE-styrkor

Varje protokoll har styrkor och svagheter. Här är några av BLEs styrkor:

Ur ett användarperspektiv: Det har utvecklats av ett konsortium av industrigiganter (IBM, Microsoft, Intel med flera) vilket verkligen garanterar popularitet och hög ekonomisk stabilitet. Det är redan integrerat i alla smartphones för en enklare distribution.

Ur ett säkerhetsperspektiv: protokollet tillåter att hantera flera säkerhetsnivåer

 • Blue COIN T

  Blue COIN T

  Blue Coin T är en temperatursensor med hög noggrannhet och robust kapsling. Den tåliga och kompakta IP68-klassade noden passar i stort sett i alla miljöer. Enheten är kompakt, batteridriven...
  315,00kr Ex.moms
 • Out of Stock
  Blue PUCK T

  Blue PUCK T

  Blue Puck T är en industrianpassad temperatursensor med imponerande noggrannhet och lång batterilivslängd. Den tåliga och kompakta IP68-klassade noden passar i stort sett i alla miljöer. Enheten är kompakt,...
 • Blue SLIM ID

  Blue SLIM ID

  Blue Slim ID är en sensor, beacon eller sändare som skickar ut en identitet via Bluetooth. Kompakt, batteridriven och robust! Fungerar för att identifiera allt från personer till gods,...
  320,00kr Ex.moms

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Vad är Bluetooth Low Energy BLE?

Bluetooth Low Energy (BLE) är en branschspecifik teknik som tillåter en snabb överföring av data som temperatur, luftfuktighet eller rörelse.

Hur lång batteritid har Bluetooth Low Energy?

Bluetooth Low Energy (BLE) har två gånger längre batteritid än konventionell Bluetooth-teknik.

När används Bluetooth Low Energy?

BLE-tekniken används framförallt i olika typer av sensorer och positioneringssystem tack vare den låga strömförbrukningen.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök