skip to Main Content
Många lösningar för uppkoppling av sakernas internet via mobilnäten lanseras just nu. Sigfox, LoRa och Ingenus Random Phase Multiple Access (RPMA) är exempel på lösningar som vill ta marknadsandelar inom trådlös uppkoppling av IoT-enheter. 3GPP, organisationen som ligger bakom standardisering av mobilnäten och står bakom både 3G och 4G, lanserar NB-IoT som med LTE-teknik skall länka samman sakernas internet.

Det behövs ett samlingsnamn

Oavsett om det är NB-IoT, Sigfox eller LoRa som används kommer vi fortsättningsvis att samla dem under namnet Cellular of Things, det känns som det bästa samlingsnamnet för sakernas internet via mobilnäten och ett teknikneutralt uttryck.

NB-IoT vad kan det göra för Cellular of Things?

NB-IoT är samlingsnamnet på smalbandig radioteknik som skall möta de krav som sakernas Internet (IoT) ställer på framtidens mobilnät. Det internationella organ som ansvarar för LTE-standarden, 3GPP, kommer att standardisera en version av LTE-tekniken specifikt avsedd för sakernas Internet.

Internet of Things via mobilnäten

NB-IoT sägs kunna ge bättre förutsättningar för inomhustäckning och ha stöd för att implementera ett stort antal enheter. Det skall vara ett nät anpassat för anslutning av strömsnål kommunikationshårdvara som kopplar upp allt från parkeringsmätare till industriella sensorer. Standarden är tänkt för applikationer som kännetecknas av att de behöver en överföring med låg latens, låg strömförbrukning och med en optimerad nätverksarkitektur, samtidigt som de kan klara sig bra med en låg överföringshastighet.

Tekniken är tänkt att implementeras så att den kommunicerar både inom befintliga frekvensband eller i fristående frekvensspektrum. 3GPP har angett att NB-IoT är en lämplig framtida utveckling för GSM-kanaler. Många av dagens GSM-uppkopplade M2M-enheter kan alltså komma att kommunicera med NB-IoT-teknik i framtiden.

NB-LTE-teknik återanvänder mycket av redan existerande LTE-teknik för både infrastruktur och chipset vilket kommer att gynna en snabb utrullning och göra tekniken kostnadseffektivare. Det här är viktiga faktorer för att nå en snabb framgång och göra lösningarna så prismässigt intressanta att de kommer att rullas ut i stor upplaga.

Många av branschens stora namn samlas bakom NB-IoT även om det finns ett konkurrerande förslag i Narrowband Cellular IoT (CIOT). Oavsett teknik Cellular of Things är ordet vi hoppas du lägger på minnet.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök