skip to Main Content
Närmare 80 procent av all mobiltrafik sker från en enhet placerad inomhus, samtidigt är dålig inomhustäckning det som skapar störst missnöje bland mobilkunder, och problemet kommer inte att bli bättre, siffran förväntas öka till över 90 % i närtid. Enligt PTS individundersökningar har så mycket som 30 % av befolkningen bara mobiltelefoni att tillgå och avsaknaden av fast telefoni blir allt större och mobiltäckning inomhus blir därmed allt viktigare.

Varför dålig inomhustäckning?

Byggnadsmaterial är en stor bov och nu är det risk att vi blir litet tekniska, men det är svårt att beskriva detta utan att nämna tekniska termer. I en undersökning från PTS har man jämfört hur mycket signaler dämpas av byggnadsmaterial. Ett standardfönster dämpar signalen med ca 4 dB, ungefär 40 % av signalen släpps igenom. Energisparfönster dämpar signalen med mer än 30 dB, endast 0,1 % av radiosignalen släpps igenom vilket till och med är sämre än en betongvägg. En betongvägg dämpar radiosignalen med 10-20 dB, 1-10 % av signalen går igenom väggen och att veta här är att ju högre frekvens operatören använder, desto mer dämpar betongen. Men även om avsaknaden av inomhustäckning skapar missnöje så finns det lösningar. I vår korta checklista finns ett par snabba tips till bättre inomhustäckning.

Bättre täckning för mobilt bredband:

Kontrollera först att operatören har stöd för 3G eller hellre 4G på platsen, räkna med att mobilt bredband inomhus bara fungerar på ett fåtal platser utan att vidta någon av nedanstående åtgärder.

Signalen är oftast bäst vid ett fönster men om du har lågenergiglas kan du behöva öppna fönstret för att signalen skall nå igenom.

I vissa fall kan man bygga en passiv repeater. Det är en antenn på utsidan av huset och en antenn på insidan av huset med en kort antennkabel emellan. I teorin tränger då signalen genom väggen med en viss förstärkning på vägen.

Om inte en passiv repeater enligt ovan fungerar är det sannolikt bättre att skaffa en extern antenn till ditt modem eller router, vi har adapterkablar och antenner som passar vanliga modeller.

Dålig inomhustäckning kan avhjälpas
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök