skip to Main Content

10 talet

Nu är det snart dags att summera 10-talet, inom trådlöst så har mediautrymmet med råge dominerats av upptakten till 5G, det känns som en diskussion som pågått merparten av denna tidsperiod. Samtidigt har det varit extremt intressant att följa tillkomsten av ny teknik och hur en standard och nya användningsområden följts åt hand i hand. Och just när det gäller nya användningsområden så är det här som den potentiella styrkan med 5G återfinns.

Batteridrivna sensorer med åratals livslängd är redan en verklighet i övergången mellan 4G och 5G, här finns strömsnåla tekniker som når längre och med låga hastigheter och enkel modulation kan sända med lägre strömförbrukning och utnyttja batterierna mer effektivt. Men de självkörande fordonen vi alla väntar på, de dröjer.

Självkörande fordon i 5G-näten dröjer

Enligt experter så är tekniken för självkörande fordon ungefär 5-15 år bort, ja man är litet oense helt enkelt, och sen beror det på vad man väger in i själva begreppet. Ett självkörande fordon som inte har en förare i beredskap bakom ratten kan kännas något fjärran.
autonoma fordon sensorer

Teknikprofilen och Apples medgrundare Steve Wozniak, som fyller 70 nästa år, är en person som är mycket engagerad i teknik och dessutom en person som talat sig varm om självkörande fordon. Han om någon borde med andra ord hoppa upp och ned över att 5G är på gång, och i och med det infrastrukturen för den självkörande bilen. Han uttalade sig nyligen i ämnet och sa att han inte tror att det ens kommer att finnas fordon som kör utan en människa i beredskapsläge under hans livstid. Troligen är det ganska mycket mer som krävs av den artificiella intelligensen i ett fordon än vad vi åstadkommit idag. Sen kan man ju tyvärr inte skicka sin AI på intensivkurs i Borlänge för att lära sig köra på några veckor, något som man kunde göra med helt vanliga människor redan på nittonhundratalet.
sensorer i 5g näten

5G för IoT

Så då är det IoT vi skall ha 5G till, och sen får vi också se en del glada människor som får snabbare mobilt bredband. Var det allt tänker ni? Jag spanade runt litet och hittade en aktuell rapport från analytikerföretaget Gartner som tror att den stora grejen med 5G kommer att vara övervakningskameror utomhus de kommande tre åren. Prognosen är att 70 procent av alla installerade enheter under 2020 i 5G-näten kommer vara sådana enheter. Under 2021 kommer marknaden sluka 6,2 miljoner stycken och 2022 hela 11,2 miljoner. Därefter, 2023, tror Gartner att det skiftar. Då tar fordonsindustrin över förstaplatsen, och 19 miljoner IoT-enheter till fordon kommer att sättas på marknaden, där 19 miljoner motsvarar 39 procent av den totala marknaden.

Alldeles oavsett hur det går, det har varit en spännande resa från 4G till 5G, och vänta er inte att 20-talet kommer att vara utan diskussioner om mobilnäten, redan nu börjar vi tråna efter 6G, vad nu det kan tänkas vara.

Ulf Seijmer · Chief Innovation Officer @ Induo
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök