skip to Main Content
Trådlösa nätverk erbjuder flexibilitet och kostnadsbesparingar som är nästan omöjliga att slå. När man pratar om trådlösa nätverk så tänker många wifi eller 4G, populära tekniker som erbjuder uppkoppling i många situationer. Här är 5 anledningar till att din nästa kommunikationslösning borde vara ett privat radionät istället.

Fem fördelar med privata radionät

RF-modem eller radiomodem har funnits i många år och utvecklats till radioroutrar med helt digital teknik, spektrumeffektiva radiolösningar med överlägsen räckvidd. Systemen har en livslängd på 10-20 år och är kända för driftssäkerhet och tillgänglighet.

Detta inlägg publicerades 2017 men är kompletterat med nya kunskaper och insikter

6 anledningar att välja privat radionät:

SATEL XPRS1. Ingen trängsel
2. Täckning överallt
3. Ingen nedtid -om du vill
4. Cybersäkert
5. Förutsägbara prestanda
6. Hög integritet

Världens största trådlösa nätverk inte alltid bäst

Mobilnätet är det största trådlösa nätverket i världen, det erbjuder en snabb implementation då infrastrukturen är färdig. Men om du arbetar med lösningar där driftskontinuitet är viktig då är privata radionät ditt naturliga nästa val av kommunikationslösning.

1. Inga fria frekvenser -ingen trängsel

Även om det finns radioroutrar och radiomodem som använder fria frekvenser som 900 MHz eller 2,4 GHz och andra icke licensierade frekvenser är tillgången på egna frekvenser för radiomodem god och mycket ekonomisk. Trängseln på fria band på 439 MHz är inte närheten av 2,4 GHz. Med en egen frekvens är du så nära garanterad fri från störningar som man kan vara.

2. Täckning överallt

När vi designar radionät åt dig så kan vi redan från början tillsammans bestämma hur täckningen skall se ut och vad tillgängligheten på en viss plats kommer att vara. Allt detta går att beräkna i datormodeller där vi baserar våra resultat på data från tusentals verkliga installationer och simuleringar. Vi kan därför säga att du kan få täckning överallt där du vill.

3. Ingen nedtid -om du vill

Mobilnäten erbjuder olika grad av batteribackuper, basstationer har ibland en batteribackup och ibland inte. Utan batteribackuper blir nätet opålitligt vid strömavbrott och vid större event eller olyckor tenderar mobilnäten att bli överbelastade. Med radionät så är trafiken kontinuerlig och risken för toppar minimal.

4. Cybersäkert

Genom att inte vara en del av ett större nätverk kan hackers hållas utanför, faktum är att ett radionät kan byggas mycket säkert då det fysiskt kan avgränsas från övriga internet om man vill. Genom kryptering som AES256 blir nätet mycket svårt att knäcka. Säkerhetsluckor som den i WPA-PSK2 (KRACK) som avslöjades för en tid sedan är inte något du behöver oroa dig för. Genom proprietär radioteknik blir det mycket svårt att för det första ansluta till radionätet, att sedan lägga på en kryptering med 256-bitar ovanpå detta gör nätet än mer svårgenomträngligt. Dessutom kan du isolera ditt nät helt från internet, både fysiskt och genom olika cybersäkerhetsåtgärder.

5. Förutsägbara prestanda

I privata radionät kan du redan från början bestämma hur stor datamängd ditt nät skall klara av. Oavsett om du behöver överföring av data för långväga platser, från 5 till 20 mil, kommer vi redan vid uppbyggnad av nätet att dimensionera ett ekosystem som matchar dina behov. Radionät har ett initialt pris för installation men sedan är driftskostnaden låg och förutsägbar. Baserat på data från hundratusentals radio i drift kan vi redan från början räkna ut vad kostnaden för varje station kommer att vara över tid.

6.Smalbandigt med integritet

Kommunikation i trådlösa nät drabbas av störningar, och i stora nät som mobilnäten, drabbas man av brus från många olika källor. Detta beskrivs i Shannon-Hartleys sats. Bruset kan vara sådant genererat av andra sändare på andra frekvensband, och både sådana som uppstår på grund av överlappande basstationsutbyggnad. Olika typer av brus försämrar alltså signalnivåerna. Ett sätt att maximera den maximala mängden felfria digitala data som kan överföras över en kommunikationskanal är att använda en smalbandig signal med minimal kanalbandbredd och kanalseparation. Eftersom brus sprids över hela spektrumet ger smalband mindre brusnivåer. Att jobba med en smalbandskanal innebär alltså att vi minimerar risken för störningar från grannkanalerna. Här finns alltså en enorm fördel med privata radionät, radiomodem exempelvis, som använder en ytterst liten del av licensierat spektrum.

Vänligt för budgeten

I dag finns miljontals enheter ute med seriell kommunikation som fortfarande har en betydande livslängd kvar. Utrustningar med RS-232 och MODBUS som inte kommer förnyas under överskådlig tid. Många av dessa enheter finns i nätverk utanför traditionella företagsnätverk. Privata radionät kan fungera som isolerade nätverk utan anslutning till andra nätverk eller i samverkan med andra enheter på nätverk där radionätet tar hand om en begränsad del av trafiken, allt inställbart i varje radiorouter. De moderna IP-baserade radioroutrarna stöder också äldre seriella anslutningar; det är helt enkelt skalbar lösningar som kan integreras i dagens komplicerade nätverk och kombinera både gammal och ny teknik.

Radionät och IIoT

Intresset för Industriell IoT då, var passar radionäten in där? I SCADA-system kan radio användas för att reglera och övervaka processer medan driftsdata på ett säkert sätt kan delas med industriella IoT-lösningar. Big data är en viktig term för framtida system, data som samlas in kan användas i en rad olika processer parallellt men det är bra om systemet är skilt från SCADA-systemet.

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök