skip to Main Content


– Dagens beslut kommer att ge Europa en möjlighet att möta ökad efterfrågan på mobil datatrafik, säger Gunnar Hökmark efter en votering i dag i Europaparlamentets industriutskott med röstsiffrorna 49-1 om hans betänkande om EU:s lagstiftning för radiospektrum.

Förslaget innebär att medlemsstaterna skall frigöra ytterligare spektrum för trådlöst bredband, med minst 1200 MHz ökat frekvensutrymme fram till 2015. Ambitionen är att lägga grunden för att Europa ska kunna återta ledningen när det gäller bredband och mobilt Internet.

– Med dagens beslut för radiospektrum lägger vi grunden för en utveckling där EU blir ledande globalt på bredbandshastigheter, mobil teknik, täckning, kapacitet och nya tjänster menar Hökmark.

Sammanfattning av spektrumrapporten:

Öppna 800 bandet för mobilt bredband senast 2013 Rapporten skärper detta krav genom att klargöra att särskilda undantag enbart kan beviljas när det är motiverat av till tekniska och historiska skäl.

1200 MHz för trådlösa tjänster innan 2015

Rapporten slår fast att minst 1200 MHz frekvensutrymme skall öppnas för trådlösa tjänster senast 2015. Detta mål ger Europa möjligheten att bli världsledande inom mobilt Internet.

Harmonisera fler band för trådlösa bredbandstjänster

Som ett led i detta mål uppmanas kommissionen att i se till att 1,5 GHz-bandet (1452–1492 MHz) och 2,3 GHz-bandet (2300–2400 MHz) harmoniseras och används för trådlösa bredbandstjänster i EU.

Kommissionen åläggs även att i samarbete med medlemsstaterna bedöma huruvida tilldelningarna av olicensierat spektrum (t.e.x WiFi) kan utvidgas till hela 5 GHz bandet.

Mobilt internet även på 700 MHz-bandet

Kommissionen uppmanas att tillsammans med medlemsstaterna utvärdera om till exempel 700 MHz bandet behöver frigöras för mobilt bredband.

Sammantaget är ribban högt satt för detta arbete, men ambitionen bland medlemsländerna verkar också hög. ”I maj fattar parlamentet beslut i plenum, och därefter vidtar de formella förhandlingarna” skriver Gunnar Hökmark i sin blogg.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök