skip to Main Content

eUICC står för Embedded Universal Integrated Circuit Card. Det är en programvarukomponent som ger möjlighet att lagra flera nätverksprofiler för olika operatörer på ett SIM-kort. Profiler som kan nås och hanteras via luften, OTA (over-the-air). eUICC ger alltså abonnenten möjlighet att byta mobilnätsoperatör eller tjänsteleverantör utan att fysiskt byta SIM-kort. Tekniken förenklar för större organisationer med stora mängder SIM-kort där det är ohållbart att byta SIM-kort på grund av antal SIM, men även företag med färre men svårtåtkomliga SIM-kort kan dra nytta av detta.

Är eSIM och eUICC samma sak?

Många har kanske hört talas om eSIM och tänker att eUICC och eSIM är samma sak, men så är det inte. eSIM är en hårdvarukomponent, en kretsversion av det traditionella SIM-kortet som kan lödas in i en lösning. Med eSIM avses en särskild SIM-formfaktor – formfaktorn MFF2, som är den enda integrerbara formen av SIM-kort. Det var initialt tänkt att eUICC SIM-kort främst skulle vara i form av lödda chip eller SIM-kort implementerade i system on a chip (SOC). Men eUICC SIM-korten kan ha vilken SIM-formfaktor som helst av de som finns idag.

Ett traditionellt SIM-kort innehåller en enda MNO-profil (Mobile Network Operator), och har vanligtvis 64 eller 128 KB minne. En eUICC kan rymma flera profiler och är därför litet mer krävande, de behöver alltså mer minne, i det här fallet minst 512KB.

Inte bundet till viss hårdvara

eUICC är inte ett hårdvarukoncept, utan ett funktionskoncept för hur SIM-profiler hanteras. Att installera eUICC på en enheten ger inte bara hårdvaran, utan hela applikationen stora fördelar. eUICC har förmåga att lagra flera operatörsprofiler och växla mellan dem på distans. De har också utrymme för ytterligare tillämpningar exempelvis säkerhetsfunktioner.

Historia

I version 3.1 av GSMA M2M eUICC-standarden från 2016 möjliggjordes tillräcklig driftskompatibilitet mellan teknikleverantörer för att göra eUICC till en plausibel lösning även i storskaliga IoT-system. Sedan dess har operatörer, hårdvaruleverantörer och tjänsteleverantörer arbetat hårt med att utveckla teknik, tjänster och de system som möjliggör att tekniken fungerar.

Vem behöver eUICC?

För organisationer med enheter spridda globalt, för dem med enheter på avlägsna eller svåråtkomliga platser kan det vara en logistisk mardröm att byta SIM-kort. En risk är att operatörernas priser också inte är de bästa i varje läge då SIM-kortet kostar att byta ut. Man har helt enkelt en dålig förhandlingsposition för att byta operatör. Att installera ett SIM-kort med eUICC under tillverkning sparar också kostnader för produktion, distribution och lagerhållning. Det blir mindre supportkrävande under en driftsättning eller första uppstart och lättare att ha koll på system i drift än att leverera enheter utan SIM-kort inbyggt.

För att lyckas med eUICC krävs eftertanke, även om mycket av operatörernas system är standardiserade och möjliggör ett smidigt skifte. eUICC gör det möjligt att byta operatör på distans, men det finns utmaningar när anslutningen skall migreras. Exempelvis kan externa anslutningar avbrytas till följd av bytet när IP-adresser, telefonnummer mm byts. Detta kan påverka de tjänster som ansluter till dina enheter. Många med större mängder SIM-kort har speciella tjänsteprofiler, regler och kontrollfunktioner. Man får även räkna in ett potentiellt avbrott vid byte av operatör, dessutom måste man ha en backup för de enheter som misslyckas med uppdateringen.

eUICC vs Multi IMSI

Artikeln hade kunnat vara slut där, men det finns en ytterligare aspekt vi behöver ta upp, något som kallas Multi-IMSI. IMSI, International Mobile Subscriber Identities, är ett unikt nummer som gör det möjligt för operatörer att autentisera abonnenter och ge dem tillgång till ett visst nät. IMSI används för att få information om den uppkopplade enheten för att identifiera, autentisera och spåra abonnenten i ett mobilnät.

Multi-IMSI SIM-kort är fysiska SIM-kort och precis som eUICC finns det i alla formfaktorer. De innehåller flera förinstallerade IMSI-nummer eller mobilabonnemang och utformas för att ge tillgång till flera nätverk eller roamingtillämpningar. Så till skillnad från traditionella SIM-kort, som har en enda SIM-IMSI, innehåller multi-IMSI-kort flera förinstallerade IMSIs eller mobilabonnemang.

Begränsningen med Multi-IMSI är att du behöver ha ständigt aktiva profiler eftersom de måste vara redo för ett automatiskt byte – dessa aktiva profiler tickar pengar varje månad och det kan bli ganska dyrt. Multi-IMSI-lösningar är också låsta vid de installerade profilerna. Om en enhet kommer att hamna utanför de förkonfigurerade nätens gränser eller räckvidd måste SIM-kortet fysiskt bytas.

Multi-IMSI kan känns som en kompromiss. De flesta använder idag roamingsim med ett hemmanät och möjlighet att roama till andra operatörers nät.

Med eUICC SIM-kort flyttar man SIM-kortet från ett nätverk till ett annat. Med multi-IMSI förblir förbindelsen kopplad till den ursprungliga leverantören. Så om någon av dem höjer sin avgift, eller ändrar sina villkor, är det enda sättet att avbryta förbindelsen med dem, att byta SIM-kort. Vilket i de flesta IoT-tillämpningar inte är möjligt.

eUICC överväger fördelarna med ett SIM-kort med flera IMSI-profiler. Multi-IMSI SIM kan verka som en billig lösning nu, men det är inte nödvändigtvis framtidssäkert. eUICC garanterar flexibilitet även i framtiden.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök