skip to Main Content

Router med fakrakontakt

FAKRA (som är en förkortning av FAchKReis Automobil) är en tysk standard vars avsikt var att standardisera inkopplingen av antenner för olika funktioner i fordon med hjälp av FAKRA antennkontakter. Men med 14 olika varianter gäller det att hålla tungan rätt i mun, eller?

Fakra är en SMB-kontakt i botten

FAKRA-kontakter grundar sig på en annan kontakt, SMB. SMB (SubMiniature version B) är en RF kontakt för koaxialkabel som utvecklades på 1960-talet. SMB kontakten är en mindre variant av SMA-kontakten men den sammanfogas med en snabbkoppling till skillnad från SMA-kontaktens gängor. SMB är därigenom en bra kontakt för FAKRA-standarden som kombinerar SMB-kontaktens egenskaper med ett unikt mekaniskt nycklingssystem.

En antennkontakt till alla fordonsbehov

När FAKRA togs fram var detta baserat på det tilltagande användandet av trådlösa system i fordon med GPS-antenner, radio, satellitkommunikation, mobil uppkoppling av fordonets dator, mobiltelefoni för förare och naturligtvis FM-radio. Även trådlös styrning av larm, bränslevärmare, låssystem, avståndsmätningssystem och wifi-hotspots i bilar är exempel på trådlösa system som alla behöver antenner. Det blir många antenner och många olika frekvensband och för att göra inkopplingen mer intuitiv och undvika att man valde fel antenn vid anslutning av tillbehör i bilen togs FAKRA-standarden fram.

FAKRA-kontakterna har ett unikt kodningssystem som gör att dess antenner inte av misstag kopplas samman till fel typ av system. För att förenkla montering används olika färger för varje signaltyp och färgerna har även en mekanisk nyckling så att signaler inte kan oavsiktligt kan kopplas samman. Kontakterna tillåter både enkel och snabb montering och de finns med fjorton möjliga kodningsalternativ. Kontakterna har både en primär och sekundär låsning för att förhindra att kontakterna oavsiktligt lossnar.
Samtliga Fakra-kontakter
För den som är osäker eller bara vill ha en enkel övergång till SMA-kontakt till exempel så kan man välja den neutralt kodade kontakten som fungerar med samtliga kontaktalternativ.

Genom sitt unika standardiserade låssystem uppfyller FAKRA kontakter de höga funktions- och säkerhetskraven som dagens bilindustri ställer.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök