skip to Main Content
Att jämföra en routers prestanda med de från bredbandskollen på en telefon är något vi hör ibland. Prestanda på telefonen kommer alltid att vara något bättre på telefon än en router, låt oss förklara varför.

Faktorer som påverkar din routers uppkopplingshastighet

Uppkopplingshastigheten är beroende av framförallt fem saker

1. Vad operatören erbjuder för hastighet
2. Kvalitet och styrka på mottagen signal från basstationen
3. Vilken LTE kategori som enheten stödjer
4. Vilken processor och minne enheten
5. vilken typ av behandling av data enheten behöver göra

1. Vad finns stöd för?

Det första steget för att få maximal hastighet är att säkerställa att operatören har tillräcklig kapacitet på platsen för att nå en bra hastighet. Detta kan man göra genom att ringa operatören och höra vad de stöder. Man kan också testa ett par olika kontantkort i routern för att se vilken operatör som presterar bäst.

2. Signalprestanda

Det andra är att se att mottagen signal är av god kvalitet och styrka. Detta kan man se i routerns användargränssnitt så logga in i routern för att få fram detta väder. En statusindikering på utsidan av routern kan ge en hänvisning men inloggat är alltid bäst. En antenn monterad på utsidan av fastigheten säkerställer också att man får bättre signalkvalitet än man har routern monterad inomhus då du inte behöver ta emot en signal som reflekteras mot andra material.

3. Rätt LTE-kategori

Om man mäter prestanda med en telefon så kan den LTE kategori enheten man testar med spela in. Många nyare telefoner har stöd för LTE Cat 6 vilket innebär att de ger en högre hastighet än en router som har stöd för LTE Cat 4. LTE Cat 6 gör det möjligt att använda flera samtidiga LTE frekvenser för att nå maximal hastighet. En router med Cat 4 använder endast en i taget vilket påverkar prestanda. LTE Kategori 4 använder den fulla potentialen av en 20 MHz bit av frekvensspektrum och den utlovar teoretiska dataöverföringshastigheter på upp till 150 Mbit/s nedladdning och 50 Mbit/s uppladdning. (Om man tittar i den verkliga världen motsvarar detta normalt runt 60-75 Mbit/s nedlänk respektive 20-35 Mbit/s upplänk). Med LTE kategori 6 används ytterligare en bit av spektrum, en annan av de 4G-frekvenser som finns, och detta lägger till ytterligare 20 MHz, vilket på ett effektivt sätt fördubblar den tillgängliga bandbredden. Därigenom fördubblas nedladdningshastigheterna till teoretiska 300 Mbit/s (upplänken är fortfarande oförändrad).
Prestanda

4. Kanske viktigast: processor och minne

Processor och minne, våra moderna telefoner har detta i överflöd. Exempelvis har en iPhone XS en 2,5 GHz processor och 4 GB RAM (och dessutom LTE Cat 12). En router som RUT950 har en 560 MHz processor och 128 MB RAM. Vi har vid tester av routrar sett att just processorhastighet och minne påverkar prestanda hos en router och jämfört med en telefon står de flesta routrar sig slätt. Vi har routrar med 1 GHz processor och ordentligt med RAM i sortimentet, men de når inte heller exakt de prestanda som telefonen ger just på grund av minne, processor och LTE kategori.

Telefonens huvuduppgift är att underhålla, routerns huvuduppgift är att undvika kostsamt underhåll.

5. Varför telefonen är snabbare

Uppkopplingen från en router ser olika ut med den från en smartphone, telefonen har ingen behandling av nätverkstrafik. Förenklat kör man data direkt mot processorn och ut på det trådlösa nätet. En router måste behandla nätverkstrafiken och ta hänsyn till fler anslutna enheter, den har en brandvägg och då det är en industriell router så körs ett antal bakgrundsprocesser för att hålla uppkopplingen igång oavsett vad som händer. Därför kommer en router alltid att vara långsammare per definition men samtidigt kommer den hålla uppkopplingen igång oavsett vad som händer.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
×Close search
Sök