skip to Main Content
Att kunna testa hur en fjärrstyrnings- och övervakningsapplikation fungerar i praktiken utan att plöja ned hundratals utvecklingstimmar på ett grafiskt gränssnitt, låter det intressant? Med Internet of Things och enkla verktyg som programmet Node-RED går det att bygga en enkel operatörspanel för fjärrstyrning för att testa ett projekt i praktiken.
Node-RED är ett grafiskt programmeringsverktyg som kan hämta data och publicera data till sensornoder. I vårt sortiment finns till exempel de trådlösa sensornoderna Wzzard som kan användas för att hämta sensordata men även för att styra en utgång, kommunikation är dubbelriktad vilket öppnar för enklare applikationer.

Vi tänkte dela med oss av hur man med en gratismjukvara som Node-RED kan visualisera ett dataflöde och skapa en enkel instrumentpanel, operatörspanel eller GUI (beroende på vilken term du föredrar) lokalt i ditt system eller i en molntjänst.

Fjärrstyr wzzard

Vad är Wzzard

Wzzard är en trådlös brygga mellan standardsensorer med ingångar och Internet of Things. Wzzard kan kopplas till snart sett vilken standardsensor som helst och skickar dessa sensorers data till Internet of Things ute i världen (eller om du hellre vill kan du bygga Internet of Things-lösningar på ditt lokala nätverk). Wzzard består av batteridrivna sensornoder som överför data säkert och trådlöst till en gateway varefter data kan skickas vidare till en molntjänst, server eller lagras i gateway.Gatewayen omvandlar Wzzards data till ett så kallat MQTT-protokoll vilket gör att data kan tolkas av externa lösningar.

Wzzard gör det möjligt att snabbt bygga skalbara IoT nätverk och är en lösning designad att fungera i avlägsna och krävande miljöer. Wzzard gör kort och gott ointelligenta sensorer till intelligenta lösningar.

Vad är MQTT

Från Wzzards Gateway och vidare används MQTT-protokollet, ett protokoll som gör det lätt att publicera och prenumerera på data vid kommunikation med till exempel sensorer. MQTT är ett extremt enkelt meddelandeprotokoll som skapats för M2M och IoT applikationer. Tack vare sin effektiva distribution av information till en eller flera mottagare, är det idealiskt för sensornätverk. En annan fördel är låg strömförbrukning, vilket gör den idealisk för att ge lång batterilivslängd. MQTT stöds av många systemleverantörer vilket gör integration av Wzzard blir både snabbt och enkelt.

Vad är Node RED?

Styr ingång med MQTTÄven om det är enkelt att publicera data med MQTT så måste data användas till något för att det skall vara någon vits med det. Node-RED är ett sådant verktyg där man kan prenumerera på de MQTT-data som Wzzard skapar och sedan använda det till något i praktiken.

Node-RED är ett visuellt verktyg där man genom att förbinda block i ett visuellt verktyg kan koppla ingångar, utgångar och processnoder för att skapa flöden för att bearbeta data, styr saker, eller skicka varningar. Med Node-RED kan du kan koppla webbtjänster eller anpassade noder till varandra och göra saker som skicka e-post om en sensors värde går över en gräns eller publicera sensordata till tredjepartstjänster som Twitter.

Vi har tidigare publicerat en guide för hur du bygger ett enkelt flöde för övervakning via Node-RED som du hittar här. Då publicerade via data till Twitter men det var en ren övervakningsapplikation.

Enkel fjärrstyrning med Node-RED

Node-RED utgångGenom att lägga till några enkla steg i form av byggblocken ovan kan du också använda Node-RED för att också styra utgångar på Wzzard via MQTT och då får du en på- och av-knapp likt den till höger under ingångens aktuella värde.Genom det enkla Node-RED gränssnittet kan du då både styra och övervaka enkla applikationer via Node-RED. För många applikationer kan detta räcka till för enkla processer. Och genom några inställningar i Node-Red kan även utgången automatiskt styras om en nivå går över ett visst värde till exempel. Det fina med Node-Red är att det finns många utvecklare som snabbt kan få fram enkla funktioner och det går dessutom lätt att anpassa och lägga till flera egenskaper. Därför är Node-Red ett perfekt verktyg för att skapa operatörspaneler för utvärdering eller för projekt i mindre skala.

Att det dessutom går att integrera Node-RED redan i routern/gatewayen är det ändå enklare att skapa sådana processer i ett lokalt nätverk, då behövs ingen extern övervakningsmjukvara eller styrsystem, router och sensornoder kan hantera allt.

Vill du veta mer om Node-RED, MQTT eller Internet of Things, fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök