skip to Main Content
Under de senaste åren har vår leverantör Lantech fokuserat på nätverk till järnvägsapplikationer och utvecklat en ny lösning för att hjälpa kunder att lösa en rad problem inom nätverk på räls. Jämfört med de traditionella marknaderna för industriell kommunikation, styrning och automation har marknaden för nätverk integrerade på tåg ett större krav på kontroll och hantering av IP-adresser och ansluten utrustning, något som skiljer sig mycket från de industriella nätverkens krav. Med detta i åtanke har Lantech utvecklat en teknik för att uppfylla dessa krav.
Gästblogginlägg
Jacky Chou · Product Manager
Ken Woolley · Sales Executive

Logotyp Lantech

Spårvagnen i Helsingfors

Nätverk ombord -en ständigt skiftande miljö

En utmaning med nätverk integrerade i tågapplikationer är den dynamiska miljön som erbjuds, tågset skiftas, vagnar kan byta ordning, vagnar läggs till vid toppar och tas bort på natten eller vid andra lågintensiva perioder, även antalet restaurangvagnar och andra servicevagnar kan ändras i antal under dygnet för att uppfylla kraven på kapacitet. Denna utmaning gör att utrustning ombord måste omkonfigureras så att systemen kan fungera efter behov oavsett tågsetets konfiguration. Att få ett nätverk att fungera under dessa förutsättningar innebär är man måste skapa ett nätverk som kan hantera automatisk konfiguration och omkonfiguration när utförandet på tågsetet ändras.

Nätverk på tåg -att beakta

För att nätverket på tåg skall kunna fungera måste varje enhet i nätverket endast vara IP-baserad. Detta hänger ihop med att vid byte av vagnar måste systemet automatiskt kunna se till att IP-adresserna i nätverket upprätthålls och harmoniserar med de nya enheterna som kopplas till eller från nätverket.

När man bygger ett nätverk ombord på tåg skall inte bara integrationen av olika kommunikationsstandarder beaktas utan behovet av automatisk konfiguration i den ständigt skiftande miljön är viktig. För att tågoperatörer skall kunna förenkla denna process införde International Electrotechnical Commission (IEC) och Järnvägsunionen (UIC) standarden IEC-61375 så att tillverkare av utrustning som skall fungera ombord på tåg har en standard för IP-baserad utrustning.
Ombordnätverk med switchar
Lantech Train Discovery Protocol skiss

Vidareutveckling av TTDP

TTDP kallas lösningen för automatisk konfiguration av enheter ombord tåg, vid omkoppling av enheter som hanterar IEC-61375-protokollet. Problemet med TTDP-protokollet är att det endast stöder Layer 3 Ethernet-switchar, dessa kan vara dyra och kräver omfattande kunskaper om nätverk för att konfigureras på rätt sätt. Lantech har utvecklat det egna, proprietära LTDP (Lantech Train Discovery Protocol), som fungerar på Layer 2-switchar och som kan användas för automatisk konfiguration då det är en mer kostnadseffektiv lösning.

Lantech LTDP tar hand om konfiguration och utdelning av IP-adresser till Ethernet-switchar i hela tåget. Detta görs genom att använda två switchar som masterenheter, dessa switchar hanterar konfiguration och distribution av alla IP-adresser i tåget.

LTDP i praktiken

Den nuvarande versionen av LTDP hanterar följande:

1. Omfördelning av tågvagnar

Som visas i illustrationen nedan händer följande vid utbyte av vagn A och B:
Omstrukturering av tågvagnar
a) IP-adressen och konfigurationen för de två Ethernet-switcharna kommer att skiftas.

En nätverkskamera byter IP-adress
b) I en vagn finns två anslutna kameror, deras IP-adresser tilldelas av master Ethernet-switchen i tågets nätverk. När vagnarna byter plats ändras kommunicerar två masterswitchar med varandra och initierar att även IP-adresserna på kamerorna byts med hjälp av portbaserad DHCP.

2. Oövervakat underhåll

En fördel med LTDP är att om en tekniker behöver byta ut en switch kan detta göras utan tillgång till en bärbar dator. Med andra system måste konfigurationsfilen från switchen exporteras till den nya switchen via en bärbar dator, det innebär ett extra arbetsmoment som stjäl tid och resurser, samt att en person utbildats att genomföra arbetet. Med LTDP skapar detta system en plug and play-situation, när den nya switch är installerad kommer den automatiskt att importera konfigurationsfilen från masterswitchen. Detta gör att LTDP har både kostnads- och driftsfördelar över TTDP-protokollet.

Exempel i verkligheten

Nätverket ombord på spårvagnar i Helsingfors baseras på Lantechs switchar, en nätverksmiljö i ständig omvandling.

  • Lantech IPES-5408T-43

    Lantech IPES-5408T-43

    Lantech IPES-5408T-43 är en IP43 klassad switch med 12 portar, en switch som passar för industriell kommunikation i krävande miljöer. Switchen kan användas i krävande miljöer som industrin eller...
  • Lantech IPES-5408T-67

    Lantech IPES-5408T-67

    Lantech IPES-5408T-67 är en IP67 klassad switch med 12 portar, en switch som passar för industriell kommunikation i krävande miljöer. Switchen kan användas utomhus, på tåg eller i...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök