skip to Main Content

Efter en intensiv tre-dagars auktion, som inkluderade inte mindre än 26 klockrundor, har Post- och telestyrelsen (PTS) avslutat sin senaste spektrumauktion. Tre stora aktörer, Telia Sverige AB, Hi3G Access och Net4Mobility, har säkrat tillstånd i samtliga auktionerade band: 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz. Den totala auktionslikviden landade på drygt 4,23 miljarder kronor, en summa som kommer att tillfalla statskassan.

Dan Sjöblom, PTS generaldirektör, underströk att auktionen har tjänat som ett effektivt verktyg för fördelning av frekvenser. ”Vi ser att det är spridning på spektruminnehavet, vilket ger bra förutsättningar för god slutkundskonkurrens,” sa han i ett pressmeddelande.

Det verkar som att Telia och Tele2 kom undan betydligt billigare än förväntat. ”Det har varit en rationell marknad i en tid då många kostnader går upp”, kommenterar Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia Sverige. Detta kommer sannolikt att resultera i en sparad utgift på flera miljarder kronor för företagen.

Nya frekvenstilldelningar och framtidens möjligheter

För att sätta dessa förändringar i perspektiv har vi sammanställt en tabell som visar hur frekvenserna nu är allokerade mellan de vinnande operatörerna. Tabellen indikerar också vilka företag som har vunnit eller förlorat spektrum i förhållande till tidigare tilldelningar. Värt att tänka på här är att Net4Mobility är Tele2 och Telenors gemensamma bolag, så även om aktörerna ser ut att förlorat spektrum, har spektrum förvärvats av det gemensamma bolaget. SUNAB är i sin tur Tele2 och Telias gemensamma bolag, som frånträtt spektrum.

Frekvensband Tidigare tilldelning (MHz) Ny tilldelning (MHz) Förändring i spektrum
900 MHz Hi3G: 2×5
Net4Mobility: 2×6
Tele2: 2×9
Telenor: 2×5
Telia: 2×10
Telia: 2×15
Hi3G: 2×10
Net4Mobility: 2×10
Telia: +5 MHz
Hi3G: +5 MHz
Net4Mobility: +4 MHz
Tele2: -2×9 MHz
Telenor: -2×5 MHz
2.1 GHz SUNAB: 2×20
Hi3G: 2×20
Telenor: 2×20
Telia: 2×20
Hi3G: 2×20
Net4Mobility: 2×20
Telia: +2×20 MHz
SUNAB: -2×20 MHz
Hi3G: Inga förändringar
Net4Mobility: +40 MHz
2.6 GHz Net4Mobility: 4×20
Hi3G: 2×10
Telia: 2×20
Telia: 2×30
Hi3G: 2×10
Net4Mobility: 2×30
Telia: +10 MHz
Hi3G: Inga förändringar
Net4Mobility: -10 MHz

Med auktionsresultaten på bordet och ett tydligare landskap framför oss, står det klart att marknaden är inställd på nya och spännande utmaningar. De vinnande budgivarna har nu möjlighet att ytterligare förbättra sina nätverkskapaciteter, vilket i sin tur kommer att gynna slutanvändarna genom bättre täckning och snabbare tjänster.

Detaljerad information om hur frekvenserna och banden fördelas finns på PTS webbplats. Myndigheten förväntas också inom de närmaste dagarna fatta de nödvändiga besluten rörande de nya tillstånden.

Med en investering på över 4 miljarder kronor i nya frekvenser står det klart att den svenska telekomindustrin är i färd med att ta nästa steg in i framtiden. Denna auktion har utan tvekan lagt grunden för en mer konkurrenskraftig och kundcentrerad marknad.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök