skip to Main Content
I EU pågår ett arbete att fria upp fler frekvenser för mobilt bredband, initierat av bland annat den svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark. I Sverige har vi nyligen tagit del av den Digitala Agendan för Sverige. I bägge dessa initiativ finns en omfattande plan för att frigöra frekvenser för mobiloperatörer, däremot saknas det drivkrafter för att utöka de fria frekvensbanden som behövs för att bygga trådlösa nätverk utan licens.

Vi behöver mer än mobilnät i luften

Frekvensauktionerna för mobilt bredband drar in stora summor till stadskassan samtidigt som det är en betydande kostnad för operatören. Genom nya tekniker som just nu utvecklas kommer det att vara möjligt att använda vanliga trådlösa nätverk för att avlasta mobilt bredband. Dessa frekvenser är licensfria och mobilbranschen ser en möjlighet att lastbalansera de överhettade mobilnäten genom att använda trådlösa nätverk som infrastruktur. I köpcentrum, på hotell och restauranger med trådlösa nätverk kommer därmed kunder att kunna använda de trådlösa nätverken utan inloggning, det är själva grundtanken.
Denna lastbalansering är nödvändig, men vad kommer å andra sidan att hända när de fria frekvenserna blir allt mer nedlastade av mer trafik? Vilka frekvensband skall användas då? Redan i dag märker vi av att frekvensbandet 2,4 GHz är överlastat med wifi-nätverk, bluetooth och allehanda trådlösa anläggningar, i flerbostadshus är ofta problemen påtagliga med sämre överföringshastigheter som följd något som går stick i stäv med ambitionen i den Digitala Agendan.
Som frekvenspolitiken bedrivs för närvarande öppnas inte marknaden för mindre aktörer. Med tillräcklig tillgång på fria frekvenser kan även mindre operatörer erbjuda trådlöst bredband på begränsade geografiska ytor. I vissa delstater i USA står sådana mindre aktörer för 30-40% av bredbandsmarknaden, i Sverige ställer vi vår tilltro till att mobiloperatörerna bygger ut 4G täckningen. Om vi öppnar marknaden för mindre aktörer kommer trådlösa länkar på fria frekvensband kunna nå avlägsna abonnenter kostnadseffektivt. Trådlösa nätverk på fria frekvenser kan enkelt och effektivt täcka mindre byar och orter och erbjuda en bra kapacitet för Sveriges landsortsbor.
Genom ett målmedvetet arbete att hitta nya fria frekvensband för trådlösa nätverk kommer vi att uppnå en bättre balans i den trådlösa datatrafiken i framtiden. Detta behövs delvis också för att kunna nå målen i den Digitala Agendan för Sverige. Trådlösa nätverk behövs i våra hem, och de behövs för att vi som land skall uppnå en balanserad trådlös datakommunikation.

Artikeln publicerades i Telekomidag nr 1 2012

Frekvensbristen snedvrider marknaden
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök