skip to Main Content

Trådlösa nätverk finns i många olika utföranden och standarder, men merparten av näten använder 2,4 GHz bandet. Dessa standarder använder frekvensspektrat på litet olika sätt, antingen används en frekvens för sändning och mottagning, alternativt väljer och vrakar nätverket bland de tillgängliga kanalerna för att hitta en ledig kanal att sända på.

Frekvensplanering är jätteviktigt

Om man vill använda fasta frekvenser måste man redan innan installation göra en adekvat frekvensplanering. Under hela systemets installationstid måste man sedan följa upp att det inte tillkommer andra sändare inom nätverkets område. Alternativet är att välja en standard som använder frekvenshoppning. ”Sensornätverk som använder sig av frekvenshoppning är ganska bra på att motstå störningar, såväl från andra nätverk som rena elektromagnetiska störningar” berättar Mats Björkman, professor i datakommunikation vid Mälardalens högskola.

Frekvenshoppare

Men vad händer om man fyller radiospektrat med frekvenshoppande utrustningar, blir det inte återigen risk för kollisioner? Kan man styra detta på något sätt? När det gäller frekvenshoppning så finns det inte mycket man kan göra. Hoppen delas in i sekvenser och olika standarder använder olika hoppsekvenser, men det är inte givet att man som användare kan styra vilken hoppsekvens som används. Om två närliggande förbindelser använder samma hoppsekvens kan det innebära problem om sekvenserna hamnar i synk med varandra, d.v.s. att samma frekvens används av båda sändarna samtidigt. Viktigt är återigen, kartläggning och analys innan installation. Med sin forskning hoppas Mats att de trådlösa nätverkens prestanda i industrin skall öka. Mats rekommenderar idag till eftertanke om säkerhetskraven är höga ”Även i en väldigt störd miljö brukar det gå att förr eller senare få fram ett meddelande, men då får tillämpningen inte ha alltför korta svarstidskrav.”

Kryptering

M2M har ett moment 22 förhållande till säkerhet, något som NyTeknik lyfter fram i sin artikel Elnätet är lätt att manipulera. Systemen är ofta beroende av hög säkerhet samtidigt är tillgängligheten mycket viktig och verksamheten får inte bli stillastående eller fördröjd till följd av störningar eller av säkerhetssystem som fördröjer kommunikationen. Kraven på systemen skiljer sig från den administrativa sidan, där man kan acceptera störningar och komplexa säkerhetssystem som drar ned systemets prestanda. Vi kan acceptera att arbetspasset avbryts för att ladda hem en uppdatering, något som är helt otänkbart i ett produktionssystem. Resultatet är att den tekniska sidan ligger efter då säkerhet har definierats utifrån driftssäkerhet och tillgänglighet snarare än datasäkerhet. Om ett kommando inte besvaras kan det få konsekvenser. Processer kan heller inte stoppas för att ladda ned den senaste antivirusprogramvaran.

I nästa del kommer vi att gå igenom kryptering i WSN och M2M nät samt diskutera olika standarders säkerhetsnivå. Del 1 i vår bloggserie finner du här.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök