skip to Main Content

Om du skall etablera en länk mellan två punkter trådlöst så måste signalen kunna färdas genom luften mellan punkt A och B. Idealförhållandet vid all radiokommunikation är att det finns fri sikt mellan A och B även om en del kommunikation även fungerar med mer eller mindre fri sikt. En bra tumregel är att låga frekvenser, till FM-radion, fungerar bättre i lägen med inte helt fri sikt än högre frekvenser. Wifi är ett sådant exempel som inte fungerar lysande på längre avstånd om sikten är skymd eller material finns mellan antenn A och antenn B.

Fresnelzonen där det magiska händer

När man pratar om fri sikt kommer man snart i kontakt med Fresnelzonen, ett begrepp som kan liknas med ett osynligt rör mellan antenn A och antenn B. Denna zon skall vara fri från hinder för att fungera optimalt, i fallet med wifi måste 60% av zonen vara fri från hinder medan radiolänkarna vi marknadsför klarar sig med 40%. Rörets diameter, zonens diameter alltså, är olika för olika frekvenser och påverkar som vi berörde olika frekvenser olika mycket. Det är också fresnelzonen som avgör hur höga antennmaster man måste bygga om man vill nå riktigt långa avstånd.

När vi skrev ett längre inlägg på Induo Wireless hemsida om radiolänkar idag kom vi i kontakt med en bra hemsida där man kan räkna ut olika parametrar som berör bland annat Fresnelzonen, ta gärna en titt själv på detta onlineverktyg. Ett annat bra verktyg som vi använder regelbundet är Completechs link budget calculator, en excelfil som du kan hämta här.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök