skip to Main Content

Seriell kommunikation via SIM-kort

GSM-modem kan enkelt sammanfattas som seriell kommunikation via SIM-kort. Grunden till att GSM modem började utvecklas kan härledas från lanseringen av GSM Phase 2 data- och faxtjänsterna som lanserades 1994, dataroaming som lanserades 1995 och GPRS som testades 1999 och lanserades under 2000. Ett GSM-modem är ett trådlöst modem som används i ett GSM-nät. Ett trådlöst modem fungerar som ett uppringt modem, men ett uppringt modem skickar och tar emot data via en fast linje, medan ett trådlöst modem skickar och tar emot data via radiovågor och GSM-nätet.

GSM modem är modem avsedda för uppkoppling via GSM-nätet. GSM modem lanserades redan 1997 som ett komplement till telefonmodem och radiomodem. GSM modem fick ett kraftigt genomslag när GPRS lanserades och idag används GSM modem för att komma i kontakt med maskiner och processer över hela världen. GSM modem är modem avsedda för GSM nätet och innefattar även GPRS modem och enligt vissa EDGE modem. GSM står för Global System for Mobile Communications, ibland kallat för 2G eller andra generationens mobilnät. Moderna GSM modem använder sig av avancerad teknik som inte går att jämföra med äldre GSM/GPRS modem. De har inbyggda funktioner för att garantera uppkoppling mot omvärlden och de startar om ifall uppkopplingen haltar, något som tidiga GSM modem inte gjorde.

Ett GSM-modem kan vara en extern enhet eller ett inbyggt GSM modem. Vanligtvis är externa GSM modem kopplade till PLC, dator eller annan extern utrustning via en RS-232 kabel. Det finns även GSM modem för USB och RS-485 anslutningar. När ethernetgränssnitt används brukar man oftare relatera till GPRS router.

GSM modem utvecklas till GPRS modem

RS-232 port på GSM-modemGSM-modem kallas allt oftare GPRS modem. Ett GPRS modem är ett GSM modem som även stödjer paketöverföring av data via GPRS. GSM data, som är det andra sättet att överföra data från ett GSM modem, kallas även kretskopplad dataöverföring medan GPRS använder paketöverföring. Idag används nästan aldrig GSM data i nya applikationer. En viktig fördel med GPRS är dess högre hastighet för dataöverföring jämfört med GPRS. GSM data komprimeras ibland i de nya digitala telefonnäten varför man avråder från det i säkerhetsapplikationer.

Tidigare fanns externa modem baserade på PCMCIA eller PC Card som ofta användes med bärbara datorer. Idag används GSM modem snarare för M2M kommunikation och kommunikation med processer samt driftövervakning och betalningstransaktioner.

Fördelar
 med GSM-modem

Hårdvaran är framtagen för att överföra data
Låg månadskostnad med telematikabonnemang

Operatörerna har attraktiva abonnemangsformer

Två kanaler tillgängliga (900/1800 MHz) i Europa
Möjlighet att förbättra täckning med externa antenner

Nackdelar
 med GSM-modem

Behöver infrastruktur för att fungera

Kräver abonnemang som kan kosta pengar

Signalstyrkan kan variera mellan olika platser

Förbrukar ström även när den inte sänder

Abonnemang för GSM-modem

SIM-kort för GSM-modemLiksom med en mobiltelefon, krävs ett abonnemang för att ett GSM modem skall fungera. Den vanligaste typen av abonnemang för GSM modem är telematikabonnemang. Olika operatörer erbjuder olika abonnemangsformer, störst i Sverige är Telenor och Telia men även Tele2 erbjuder M2M-abonnemang. AddSecure är ett exempel på en virtuell operatör som erbjuder trafik i Telias GSM-nät.

Läs mer om våra GSM-modem

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök