Innehåll
1. Router reboot -automatisk omstart
2. Ändra användarnamn och lösenord
3. Automatiserad felrapportering
4. Automatiserad felavhjälpning
5. Bevaka datamängden
Routern som sköter sig själv
För att du skall lyckas med detta handlar det om att du måste titta på flera aspekter. En självgående uppkoppling handlar inte bara om att hårdvaran automatiskt startar om vid problem, det handlar också om att tänka på säkerhetsaspekter. Här är våra fem hetaste tips du inte skall missa för att få en stabil uppkoppling och säker uppkoppling som inte kostar skjortan. Tipsen utgår från en 4G-router, EN-2000 från Encore Networks, med den tillhörande molntjänsten EnCloud. För helt på allvar, valet av hårdvara är viktigt, men du behöver fler komponenter för att bygga din autonoma, säkra uppkoppling.
1. Router reboot -automatisk omstart
De allra flesta uppkopplingar drabbas förr eller senare av en störning när operatören servar basstationen, strömmen går eller en fiber grävs av. Det sker inte ofta, men det händer. Även grundläggande underhåll kan göra att routern mår bra av en omstart då och då. Vi brukar därför tipsa om två typer av omstart som du, beroende på routermodell, kan lägga in i din router
a) PING-reboot. Här sätter du din router att pinga en adress, exempelvis 8.8.8.8 som är Googles DNS-server. Tappar routern anslutning till den adressen så kan den automatiskt starta om.
b) Schemalagd omstart. Här sätter du en tid per dygn när routern startar om av sig själv. Vi brukar rekommendera en tid vid tidig morgon, ofta sker underhåll i mobilnäten på natten. Så en reboot vid 5 eller 6 på morgonen är ett bra val.
2. Ändra användarnamn och lösenord
Det här kan kännas som formalia. Men du måste ändra användarnamn och lösenord för din router, tyvärr är det rätt vanligt fortfarande med standardlogin. Skall du ha din router i fält och lita på att den fungerar år ut och år in är första steget att sätta ett annat användarnamn än det som är standard. Lämnar du det till standard är risken stor att någon förr eller senare gör något som sabbar din uppkoppling.
3. Automatiserad felrapportering
Att kunna få mejl när något avviker utöver det normala är en viktig hörnsten för dig som vill ha full kontroll över situationen. Vi skall börja med ett exempel där vi sätter en regel som bevakar signalstyrkan och skickar ett mail när det avviker för mycket. För att kunna göra det behöver du routerövervakningsplattformen EnCloud. I ett tidigare inlägg har vi gått igenom hur du sätter upp olika regler, vi hoppar över detta just nu.
För att övervaka signalstyrkan för en 4G-anslutning rekommenderar vi att RSRP och RSRQ övervakas. I molntjänsten måste du sätta ett tröskelvärde på -16 för RSRQ och -100 för RSRP. Ett tips kan vara att ställa in ett villkor att säkerställa att enheten kopplar upp sig via ”Cellular” eftersom denna är aktiv och mäts även när enheten är ansluten via WAN-porten.
Sedan sätter du gränsen till att enheten skall ha identifierat detta värde 3 incheckningar i rad för att se till att signalen är konsekvent dålig och inte bara en tillfällig avvikelse.
Så en regel kan se ut så här:
Sedan ser du till att det skickas ut ett mejl till den som ansvarar för anläggningen med en enkel actionlista över åtgärder, exempelvis beställa en kraftigare antenn. Som du ser är detta satt att skickas var tredje timme. Ett smartare angreppssätt är troligen att skicka den typen av information första gången, och sedan den andra gången det händer skicka ett annat typ av mejl. Detta är helt möjligt att åstadkomma, men då behöver du sätta upp två stycken regler.
4. Automatiserad felavhjälpning
Att få din hårdvara att göra olika åtgärder vid problem är nästa hörnsten. En enkel och automatiserad felavhjälpning kan vara att du sätter routern till att automatiskt starta om i fallet ovan, vilket med Encloud är extremt enkelt, kryssa bara i att den även skall utföra en action när regeln triggas.
5. Bevaka datamängden
Genom åren har användare hört av sig till oss med en stor faktura från operatören. Det kan handla om att det som anslutits till routern eller modemet råkat ut för en driftstörning och börjat generera mycket data. Tro oss, du vill inte råka ut för det. En faktura på 20-60 000 kronor för att ett styrsystem hakat upp sig är inte kul för någon. För att undvika det så skapar du en automatisk regel att routern vid 80% av sin månatliga datamängd skall strypa hastigheten, vid 95% skickar den ett mail och vid 100% så stryper den uppkopplingen ytterligare. En sådan automation skulle se ut så här.
Först och främst så måste du tilldela enheten en dataplan till annars kommer dessa regler inte alls att fungera. Routern vet inte hur många MB som ingår i ditt abonnemang eller hur många MB du vill använda per månad.
För din enhet går du in på ”detailed view” och under ”+more actions” hittar du alla inställningar.
När du ställt in dataplan så skall vi sätta en regel som triggar vid 80% av dataanvändning sedan ställer vi in hastigheten till 500 kbit/s.
Först se till att du sätter en regel som triggar vid 80% av datamängden:
Sedan sätter du en action som sänker hastigheten till 500 kbit/s.
Glöm inte att denna regel bör sättas i par, så att du behöver en regel som triggar samma dag som dataplanens pott återställs. Regeln triggas exempelvis första dagen i månaden på dataanvändning <5% och återställer hastigheten.
Autonom uppkoppling
Detta var fem konkreta tips för hur du kan skapa en autonom uppkoppling som fungerar i alla lägen. Vi hoppas du är redo att implementera dessa och om du känner en tröskel för att komma igång med EnCloud så hör av dig, vi visar dig gärna hur du gör i praktiken.