skip to Main Content
Det känns som att det blir allt vanligare med extremväder i Sverige där perioder av höga temperaturer eller låga temperaturer blir en del av vår vardag. Detta ställer naturligtvis ökade krav på den hårdvara som skall få samhället att fungera. Det är just under perioder av extremt väder som exempelvis routrar och modem måste fungera till varje pris för att inte viktiga funktioner skall slås ut.

När höga temperaturer ställer till det

För några år sedan testade vi vad som hände när man placerar en 4G router med bred temperaturspecifikation, anpassad för extremväder, i en varm miljö. I samma miljö placerade vi en 4G router, en vanlig inomhusrouter, som inte var anpassad för extrema miljöer och det gjorde att routern slutade fungera. När vi senare testade med ett annat fabrikat och under liknande förhållanden fick vi samma resultat, värme fick routern att sluta fungera.
Extrem värme

Även kyla är problem för fel hårdvara

När vi sedan testade kyla så blev resultatet detsamma, routern för konsumentbruk la relativt snabbt av och slutade fungera efter att ha utsatts för kyla medan proffsroutern, en välbeprövad 4G router, fortsatte att fungera utmärkt.
säker överföring

Hårdvara som fungerar i extremväder

I ovanstående sammanhang testade vi hur det fungerar med routrar för mobilnäten i kyla och värme. För de situationer som är riktigt kritiska brukar man dock förlita sig på egna radionät, där är extremvädertålighet ännu mer kritiskt.

I Antarktis och Concordia Research Station används SATELLINE-EASy radiomodem i väderstationer, och av förklarliga skäl är det en mycket hård miljö som ställer höga krav på produkterna. Concordia Research Station öppnades 2005 och är en fransk-italiensk forskningsanläggning som byggdes 3 233 m över havet, på en plats som kallas Dome C på Antarktis platå. Dome C är en av de kallaste platserna på jorden. På vintern kan temperaturen falla under -80° C, och på sommaren stiger den knappast över -25° C. Det årliga genomsnittet är -50° C.
Mätvärden i extremväder
Concordia Research Station är en forskningsstation som året runt drivs gemensamt av forskare från Frankrike och Italien och som är regelbunden värd för ESA-forskare. Upp till 16 personer spenderar ett år på stationen Concordia. Denna plats är långt bort från civilisationen men erbjuder mycket för vetenskapen och ger ett tillfälle att samla in data och experimentera.

Att arbeta där är allt annat än enkelt. På vintern stiger inte solen över horisonten och personalen måste leva utan solljus i fyra månader. Luften är mycket tunn och torr, det finns inga färger, dofter eller ljud, och känslan av isolering är stundtals stor. Under vintern är det omöjligt att få hjälp då inga plan kan landa.

Detta är så extremt kallt det kan bli och i dessa extrema förhållanden krävs högkvalitativ utrustning som ger kontinuerlig och korrekt väderdata och geofysisk information. Concordia Research Station är den kallaste platsen där vi vet att våra radiomodem används och i andra änden av temperaturspektrum finns ett vindvarningssystem på Bangkok flygplats – allt baserat på exakt samma radioteknik. Detta visar väl hur mångsidiga och robusta lösningar klarar alla extremväder.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök