skip to Main Content

Apparatskåp med antenn

LTE erbjuder en bra anslutningsmöjlighet för många typer av processer, för anslutning av varumaskiner, parkeringsautomater och automatikskåp i industri och fastigheter och andra liknande system finns mycket att tjäna på en korrekt installation, därav denna checklista för att hitta rätt apparatskåpsantenn!

Varför välja en bra antenn?

LTE har en räckvidd på upp till 8 km från basstationen, nätet ger bra prestanda, har bra kapacitet och tillgänglighet. Av dessa anledningar lämpar det sig för uppkoppling av utrustning som monteras i apparatskåp.

En svag LTE-signal kan minska hastigheten vid dataöverföringen med upp till 80%. Så vad gör man om LTE-signalstyrkan och -kvaliteten inte är tillräckligt bra? Det finns två saker att göra, det ena är att flytta en eller båda antennerna för bättre mottagning och det andra är att använda antenner som har högre förstärkningsgrad. Kanske att helt enkelt inte montera dem på apparatskåpet utan på väggfäste eller antennmast. Detta kan vara lämpligt när du märker att routern växlar mellan 3G och 4G hela tiden.

Verktyg

1. Först och främst rekommenderar att du placerar dina antenner utanpå apparatskåpet om du har ett plåtskåp eller om det är långt till basstationen.
2. Har du ett platsskåp och signalen är förmodat god kan du montera antennerna i skåpet.
3. Vi skriver som du ser antenner, vi rekommenderar att du alltid använder två antenner eller en antenn med MIMO-funktion. Om du använder två antenner separerar du dem med 30-45 cm från varandra för optimalast förutsättningar.
4. Sätt om möjligt antenner och utrustning utomhus för bästa prestanda, betong, tegel och plåttak dämpar signalen. Taket är att föredra framför markplan.
5. Är du osäker på i vilken riktning basstationen ligger eller om du har flera basstationer i närheten rekommenderar vi en rundstrålande antenn.

Inomhusantenn monterad utomhus

Fem prisvärda 4G-antenner för montering på apparatskåp och andra skåp

Här är våra fem olika typer av antenner du kan välja om du vill montera antenn på apparatskåp:

Magnetfotsantenner

Magnetfotsantenn Net1Magnetfotsantenner är ibland efterfrågat för apparatskåp då de är lätta att installera på ett plåtskåp men de är kanske inte det mest lämpliga valet. Många magnetfotsantenner är inte avsedda för utomhusbruk och klarar inte vårt svenska klimat. Antennen är lätt att installera men går lika lätt sönder med andra ord.

Självhäftande antenner

Självhäftande patchantenn GSM, 3G och 4GSjälvhäftande antenner för montering med dubbelhäftande tejp kan vara ett bra alternativ till magnetfotsantenner. Dess bladformade antennelement ger en låg installationsprofil på skåp och apparatlådor. Antennerna är grundplansoberoende och utformade att fungera monterade direkt på en glasfiberkapsling, använder du en metallkapsling så bör antennen inte monteras direkt mot underlaget på grund av sin karaktäristik.

Puckantenner

AntennpuckPuckantenner monteras genom ett håll med kontamutter på baksidan. En packning bevarar IP67-tätheten när puckantennen är ordentligt monterad, det gör att den klarar även snö- och isbeläggning med långsam upptining. Puckantenner är ofta svarta och finns med MIMO (två antennelement) som ger bra prestanda samtidigt som de är små och diskreta att installera. Den enda nackdelen med puckantenner är att de allt som oftast är svarta och därmed inte helt diskreta.

Kretskortsantenn

GKA02 antennHur kan en kretskortsantenn passa i ett apparatskåp tänker ni kanske? Kretskortsantennen finns dels i ett icke vattentätt utförande som då kan installeras genom att sättas på insidan av en dörr på ett apparatskåp i plast. Den andra varianten är att välja vår litet mer avancerade fuktskyddade kretskortsantenn och montera den på utsidan av kapslingen. I bägge fallen är dessa antenner en billigare lösning än magnetsfotsantenner och ett bra val.

Apparatskåpsantenner

Robust antenn för apparatskåpDetta är antenner anpassade för montering på lådor och apparatskåp, estetiskt tilltalande och apparatskåpsgråa antenner som är robusta nog för att möta tuffa förhållanden. Det grå materialet är UV-resistent och fungerar bra med de flesta skåp. De enda nackdelarna är att du behöver montera två för MIMO-effekt och dessutom behöver du i allmänhet borra många hål för monteringen och där har puckantennen en fördel då den bara kräver ett hål.

Andra lösningar

En annan variant är att montera en vanlig kabelgenomföring på skåpets undersida och sedan sticka igenom merparten av en sprötantenn genom kabelgenomföringen och sedan dra åt för en vattentät installation. Detta är en budgetvariant som kan passa om antenner och kablar redan finns att tillgå.
Två bra antenner för apparatskåp

Hur väljer man rätt skåpsantenn?

Fundera igenom vilken av ovanstående lösningar som fungerar bäst för dig, titta sedan på våra olika antenner för apparatskåp. Vi hjälper dig gärna med dina frågor om du känner dig osäker!

Välj rätt antenn

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök