skip to Main Content
4G och 5G erbjuder bra anslutningsmöjligheter för många typer av verksamheter. Det kan handla om anslutning av varumaskiner, parkeringsautomater och automatikskåp i industri och fastigheter och andra liknande system där det finns mycket att tjäna på en korrekt installation. För att underlätta ditt liv har vi tagit fram en checklista för att hitta rätt apparatskåpsantenn!

Varför välja en bra antenn?

4G och 5G har en räckvidd på upp till 8 km från basstationen, nätet ger bra prestanda, har bra kapacitet och tillgänglighet. Av dessa anledningar lämpar det sig för uppkoppling av utrustning som monteras i apparatskåp.

En svag signal kan minska hastigheten vid dataöverföringen med upp till 80%. Så vad gör man om signalstyrkan och -kvaliteten inte är tillräckligt bra? Det finns två saker att göra, det ena är att flytta en eller båda antennerna för bättre mottagning och det andra är att använda antenner som har högre förstärkningsgrad. Kanske att helt enkelt inte montera dem på apparatskåpet utan på väggfäste eller antennmast. Detta kan vara lämpligt när du märker att routern växlar mellan 4G och 5G eller försöker koppla över till äldre tekniker hela tiden.

Apparatskåp med antenn

Verktyg

1. Först och främst rekommenderar att du placerar dina antenner utanpå apparatskåpet om du har ett plåtskåp eller om det är långt till basstationen.
2. Har du ett platsskåp och signalen är förmodat god kan du montera antennerna i skåpet.
3. Vi skriver som du ser antenner, vi rekommenderar att du alltid använder två antenner eller en antenn med MIMO-funktion. Om du använder två antenner separerar du dem med 30-45 cm från varandra för optimalast förutsättningar.
4. Sätt om möjligt antenner och utrustning utomhus för bästa prestanda, betong, tegel och plåttak dämpar signalen. Taket är att föredra framför markplan.
5. Är du osäker på i vilken riktning basstationen ligger eller om du har flera basstationer i närheten rekommenderar vi en rundstrålande antenn.

Här är våra fem olika typer av antenner du kan välja om du vill montera antenn på apparatskåp:

Magnetfotsantenner

Magnetfotsantenner finns i två olika typer, de som ser ut som en magnetisk puckantenn, och de som har spröt med en magnet under. De antenner som har spröt är populära för apparatskåp då de är lätta att installera på ett plåtskåp men de är kanske inte det mest lämpliga valet eftersom många magnetfotsantenner inte är avsedda för utomhusbruk och vårt svenska klimat. Antennen är lätt att installera men går lika lätt sönder med andra ord. Som tur är finns det dock exempel på antenner som fungerar utomhus även med spröt.

 • Magnetfotsantenn 5 DBi

  Magnetfotsantenn 5 dBi

  Magnetfotsantenn för GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz) samt Bluetooth, wifi 2.4 GHz, ZigBee, DECT, Z-Wave, LoRaWAN mm. En antenn som fungerar inomhus och utomhus och som har en SMA-hane kontakt....
  447,00kr Ex.moms
 • GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  En smidig magnetisk puckantenn med MIMO, det vill säga dubbla antennelement, för GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz). En antenn perfekt för montering på fordon, kapslingar och betalningsautomater. 2 x 2...
  594,00kr Ex.moms
 • Out of Stock
  GMA08 -Magnetfotsantenn 4G/5G, GNSS, WIFI

  GMA08 -Magnetfotsantenn 4G/5G, GNSS, WIFI

  En smidig magnetisk puckantenn med tre antennelement, ett för GSM/3G/4G/5G, ett för wifi och ett för GPS. En antenn perfekt för montering på fordon eller tillfälliga installationer. 3 x...

Självhäftande antenner

En självhäftande antenn för GSM/3G och 4GSjälvhäftande antenner för montering med dubbelhäftande tejp kan vara ett alternativ till magnetfotsantenner. Dess bladformade antennelement ger en låg installationsprofil på skåp och apparatlådor. Antennerna är grundplansoberoende och utformade att fungera monterade direkt på en glasfiberkapsling, använder du en metallkapsling så bör antennen inte monteras direkt mot underlaget på grund av sin karaktäristik. Det som dock är att se upp med här är att liksom med sprötantennerna så är de flesta självhäftande antenner avsedda för inomhusbruk. Men har du en glasfiberkapsling så kan du enkelt montera antennen i kapslingen istället, då slipper du detta problem.

Puckantenner

Puckantenner monteras genom ett hål med kontramutter på baksidan. En packning bevarar IP67-tätheten när puckantennen är ordentligt monterad, det gör att den klarar även snö- och isbeläggning med långsam upptining. Puckantenner är ofta svarta och finns med MIMO (två antennelement) som ger bra prestanda samtidigt som de är små och diskreta att installera. Den enda nackdelen med puckantenner är att de allt som oftast är svarta och därmed inte helt diskreta. Sen finns det för den som inte vill ta hål i underlaget puckantenner med magnetisk fot.

 • GPA06 -superkompakt Puckantenn

  GPA06 -superkompakt puckantenn

  En smidig puckantenn med marknadens minsta yttermått. Passar både GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz). En antenn perfekt för montering där storleken måste hållas nere till max. En antenn som utvecklas...
  335,00kr Ex.moms
 • GPA12 -tålig Puckantenn GSM/3G/4G/5G

  GPA12 -tålig puckantenn GSM/3G/4G/5G

  En diskret puckantenn för montering på maskiner, apparatskåp, kapslingar och fordon. En antenn för GSM/3G/4G/5G (endast låga frekvensband, dessa används typiskt utanför tätort). 1 meter kabel och SMA-hane kontakt....
  412,00kr689,00kr Ex.moms
 • GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  En smidig magnetisk puckantenn med MIMO, det vill säga dubbla antennelement, för GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz). En antenn perfekt för montering på fordon, kapslingar och betalningsautomater. 2 x 2...
  594,00kr Ex.moms

Kretskortsantenn

GKA02 antennHur kan en kretskortsantenn passa i ett apparatskåp tänker ni kanske? Kretskortsantennen finns dels i ett icke vattentätt utförande som då kan installeras genom att sättas på insidan av en dörr på ett apparatskåp i plast. Den andra varianten är att välja vår litet mer avancerade fuktskyddade kretskortsantenn och montera den på utsidan av kapslingen. I bägge fallen är dessa antenner en billigare lösning än magnetsfotsantenner och ett bra val.

Apparatskåpsantenner

Detta är antenner anpassade för montering på lådor och apparatskåp, estetiskt tilltalande och apparatskåpsgråa antenner som är robusta nog för att möta tuffa förhållanden. Det grå materialet är UV-resistent och fungerar bra med de flesta skåp. De enda nackdelarna är att du behöver montera två för MIMO-effekt och dessutom behöver du i allmänhet borra många hål för monteringen och där har puckantennen en fördel då den bara kräver ett hål.

 • GAA02 Apparatskåpsantenn

  GAA02 apparatskåpsantenn

  Robust, vädertålig, vattentät antenn för både GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz) och wifi. Antennen GAA02 har en bevisat pålitlig konstruktion. Antennen är lätt att montera, monteras med dubbelhäftande tejp och...
  212,00kr293,00kr Ex.moms
 • GAA01 Apparatskåpsantenn

  GAA01 apparatskåpsantenn

  En robust och vädertålig antenn som fungerar med såväl mobilnäten som med wifi. Antennen GAA01 är en välbeprövad antenn som erbjuder bra prestanda i kombination med bra pris. Antennen...
  279,00kr Ex.moms
 • GAA11 Apparatskåpsantenn

  GAA11 apparatskåpsantenn

  Robust, vädertålig, vattentät antenn för både mobilnät och wifi. Antennen GAA11 har en bevisat pålitlig konstruktion. Antennen är lätt att montera, kan monteras med dubbelhäftande tejp (ingår inte) eller...
  279,00kr Ex.moms

Andra lösningar

En annan variant är att montera en vanlig kabelgenomföring på skåpets undersida och sedan sticka igenom merparten av en sprötantenn genom kabelgenomföringen och sedan dra åt för en vattentät installation. Detta är en budgetvariant som kan passa om antenner och kablar redan finns att tillgå.

Hur väljer man rätt skåpsantenn?

Fundera igenom vilken av ovanstående lösningar som fungerar bäst för dig, titta sedan på våra olika antenner för apparatskåp. Vi hjälper dig gärna med dina frågor om du känner dig osäker!

Välj rätt antenn

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök