skip to Main Content
När det gäller att hitta en fiberswitch så är det tre saker du behöver veta, den viktigaste är vilken typ av fiber du skall använda dig av för att välja rätt hårdvara. Den andra faktorn du behöver känna till är om din switch har GBIC- eller SFP-modul. Den tredje vilken typ av kontakt du behöver. Här reder vi ut begreppen och vad du behöver veta för att välja rätt fiberswitch.

Fiberoptik, beprövat och snabbt

fiberkabel genomskärningFiberoptik bygger på att man sänder signaler genom supertunna kablar som konstruerats av en glasfiber. Ljuset guidas genom mitten av fibern, kallad kärnan, och kärnan omges av ett optiskt hölje som totalreflekterar signalen utan att absorbera den. Både kärnan och det optiska höljet är ofta tillverkade av väldigt rent glasmaterial. Fibern omges av av ett primärhölje och en mantel som skyddar den från fukt och andra skador. Flera fiber samlas i en kabel som ytterligare skyddar ledarna.

Den optiska fibern uppfanns av Narinder Singh Kapany 1952 (efter att hans lärare sa att ljus inte kan böjas vilket han ville motbevisa).
Hitta rätt fiberswitch

Hur vet jag vilken typ av fiber jag behöver?

Du behöver först och främst ta reda på vilket överföringsavstånd som ska täckas och vilken hastighet du vill nå, då finns två val, singlemode fiber eller multimode fiber.

Multimode fiber

Multimode fiber är billigare och bra för kortare avstånd. Man brukar som tumregel ange att man kan nå hastigheter på 100 Mbit/s på avstånd upp till 3 km, 1 Gbit/s upp till 1 km och 10 Gbit/s upp till 500 m. Multimode kabelns ledare har oftast diameter på 50 eller 62,5 mikrometer. 50 цm har mindre diameter och har stöd för längre sträckor än modellen med 62,5 цm. Laserdioden i Multimodefiber har 850 nm eller 1300 nm våglängd.

I och med den begränsade räckvidden är multimodekabeln det självklara valet inom en byggnad men över längre sträckor är singlemode valet.

Singlemode fiber

Singlemode är dyrare och når längre, hårdvaran har litet högre kostnad på grund av den ökade kostnaden för laserdioden. Fibern har en diameter mellan 8 och 10,5 µm och laserdioden 1310 eller 1550 nm våglängd. Denna typ av fiber används vanligtvis på långa avstånd eller där högre bandbredder krävs, det kan handla om stadsnät, telekomoperatörer eller i forskningsmiljöer.

En normal switch för industriellt bruk når cirka 80 km med runt 1,25 Gbit/s, för att förlänga signalen kan man sätta en repeater eller en mediaomvandlare.

Fiber i genomskärning

Välj rätt fiberswitch

En fiber ansluts till ett nätverk med hjälp av en fiberswitch, som kan ha en kombination av flera fiberportar och då ofta i kombination med nätverksportar för vanlig nätverkskabel. Ett annat sätt är att skaffa en mediaomvandlare som omvandlar kopparnät till fibernät, detta används då man vill gå en längre sträcka med fiber för att sedan använda kopparkabel sista biten, exempelvis för att ansluta en nätverkskamera via PoE till ett fibernätverk.

Switch för fiberSamtliga fiberanslutningar sker med hjälp av en speciell kontakt som skiljer mellan multimode och singlemode fiber. Eftersom switchar ofta används i olika sammanhang används en adapter som gör det möjligt att koppla in olika typer av fiber och kopparkablar, denna adapter kallas GBIC eller SFP (mini-GBIC).

GBIC

Gigabit Interface Converter (GBIC) är en utbytbar (hot-swap) enhet som ansluts till en Gigabit Ethernet port eller GBIC-uttag för att koppla en switch till nätverket. GBICs finns i olika modeller för koppar och fiber som 1000BASE-T, 1000BASE-SX, 1000BASE-LX/LH, 1000BASE-ZX eller 1000BASE-CWDM. GBIC är en bred modul som i dagsläget inte används i så stor utsträckning.

SFP

Small Form-Factor Pluggable (SFP) är en liknande lösning men med mindre formfaktor. Finns bland annat för 1000BASE-SX, 1000BASE-LX/LH, 1000BASE-ZX eller 1000BASE-BX10-D/U.

Du kan blanda så att en GBIC kommunicerar med en SFP så länge det är samma gränssnitt. Men tänk på att du inte kan blanda så att du har en multimode SFP i ena änden och en singlemode SFP i andra änden. Tänk också på att det finns många olika typer av SFP-moduler, har du exempelvis en modul med WDM (wavelength division multiplexing) som sänder och tar emot data på olika våglängder (1330/1550) så måste du ha en sådan modul i båda ändar av fibern.

Olika typer av kontakter

Det finns tre olika fiberkontakttyper, SC, LC och ST.

fiberkontakterSC står för subscriber connector och används både med multimode och singlemodefiber, kontakten är som standard i duplexutförande, det vill säga med två kablar. SC är en fiberoptisk kontakt med en kvadratisk gjuten plastfattning och en självlåsande funktion. Denna kontakt härstammar från 80-talet och är inte så vanlig längre.

LC är döpt efter skaparen, Lucent Corporation och har en självlåsande anslutning. Kabeln används både med multimode och singlemodefiber och har som standard duplexutförande, det vill säga den har två kablar. LC är den moderna efterträdaren till SC-kontakten och används vanligtvis i applikationer inom datakommunikation och telefoni.

För SC och LC-kontakter är det kontaktens färg avgör om det är en singlemode eller multimodekontakt, kontaktens färg avgör om det är en singlemode eller multimodekontakt, multimode har i allmänhet beige eller svart kontakt, singlemode har blå eller i vissa fall grön kontakt.

ST står för straight tip och är en högpresterande fiberoptisk kontakt med bajonettfattning, den används ofta med multimodefiber.

Du kan i allmänhet använda SC-, LC och ST-kontakter med antingen singlemode eller multimodefiber. LC, SC och ST-kontakterna finns i både simplex och duplexutförande.

  • Lantech IPES-0204DFT

    Lantech IPES-0204DFT

    Industriell switch med plug and play installation och 4 st 10/100 TX samt 2 st 100FX portar. Lantech IES-0204DFT stöder ett brett inspänningsområde: 9-56 VDC. Redundant strömförsörjning med...
  • Out of Stock
    Lantech IES-2208CA

    Lantech IES-2208CA

    Denna har utgått, här är ersättaren. 10 portars switch med 8 portar för 10/100 Mbit/s och två gigabitportar för fiber eller koppar konstruerad för att möta högt ställda industriella...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök