skip to Main Content

Antennkabel genomskärning

Det allra vanligaste problemet när man skarvar två antennkablar eller monterar en antenn på en antennkontakt är inte att man drar för löst utan att man drar för hårt. När man drar antennkontakten för hårt riskerar man att mittstiftet och hylsan hugger tag i varandra och börjar rotera. Det kan få till effekt att mittledaren i antennkontakten roterar med en bit. Detta kan leda till att antennkabelns mittledare roterar med vilket i sin tur antingen leder till att den ligger i spänn eller helt enkelt tappar kontakten med stift eller hylsa. Detta kan i sin tur leda till att kontakten blir sämre eller helt uteblir.

Dra åt antennkontakt rätt

Skillnader i material

De allra flesta kontakter är grunden utförda med en mässingskärna som pläteras med guld eller nickel, material som ligger nära varandra i elektrisk konduktivitet men som inte är de allra starkaste ur hållfasthetsperspektiv varför de kan dras med ett begränsat åtdragningsmoment. Oavsett material brukar kontakterna vara pläterade för bättre elektrisk ledningsförmåga och för att undvika oxidation.

Vissa typer av N- och TNC-kontakter kan ha en hondel som är slitsad, andra har en fast konstruktion. De slitsade kontakterna används när man har lägre frekvenser och är mycket mer förlåtande än en kontakt som inte är slitsad, de klarar helt enkelt ett större åtdragningsmoment.

I en del militära standarder använder man andra material som har högre hållfasthet som rostfritt, ett av de sämsta materialen ur ett elektriskt konduktivitetsperspektiv, men där kontakterna nickel- eller guldpläteras för bibehållen ledningsförmåga.

Rätt åtdragning

Momentnyckel eller handkraft

För kontakter i mässing och nickel rekommenderar vi att du använder handkraft. För de allra flesta vanliga antennkontaktstyper som N-kontakt, SMA-kontakt eller TNC-kontakt räcker de alldeles utmärkt.

Dra åt med rätt moment

För att vara helt på den säkra sidan kan man använda en momentnyckel. Hur hårt en kontakt får dras är en tillverkarspecifik uppgift, men nedan hittar du några riktlinjer.

Kontakttyp Material Åtdragningsmoment
N-kontakt Mässing 0,7 – 1,1 NM
N-kontakt Rostfritt 1,4-1,7 Nm
TNC-kontakt Mässing 0,46-0,69 Nm
TNC-kontakt Rostfritt 1,36-1,69 NM
SMA-kontakt Mässing 0,34-0,6 NM
SMA-kontakt Rostfritt 0,8-1,07 NM
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök