skip to Main Content

Skydda dig mot avlyssning

Hur skyddar man sig mot avlyssning? Bland de enklaste tipsen är att undvika att diskutera känsliga saker via mobil och öppet på gator, restauranger, hotell och flygplatser. Diskutera inte heller känslig information i taxi, i hissar och helst inte i telefon.
 För den som vill skydda sin GSM kommunikation mot avlyssning finns möjlighet att kryptera samtalen via såväl hårdvaru- som mjukvarulösningar. Man pratar internationellt om två nivåer av säkerhet: restricted level samt secret level, som är den högsta nivån. Nivån av säkerhetsbehov avgör vilken lösning för kryptering av GSM kommunikationen man skall välja.

Undvik öppna nät

När det gäller datakommunikation är det viktigt att undvika att surfa på öppna trådlösa nätverk som hotpots på flygplatser, restauranger, hotell och köpcenter. Att skydda sin information på datorn genom att kryptera den och bara använda säker uppkoppling via till en VPN tunnel är två användbara tips.
 Det bästa skyddet är ett generellt högt säkerhetstänkande på alla nivåer i organisationerna. Det handlar inte om att anlita vakter, skaffa bättre larm eller IT-skydd. Det handlar inte heller om att utbilda sin IT-avdelning, problemet är mer komplext än så.

Hur ser marknaden för avlyssningsutrustning ut?

Det finns färdiga verktyg att köpa för avlyssning med priser från 100 Euro till flera miljoner kronor. När det gäller avlyssning finns det både en öppen och en dold marknad. När det gäller mer avancerad avlyssning av GSM så används så kallade Interceptionsystem som delas in i två kategorier, aktiva och passiva.

Passiv interception är att lyssna och dekryptera trafiken men inte på något sätt kontrollera eller modifiera informationen. Aktiv interception är att ta över kommunikationen och modifiera den, exempelvis modifiera SMS, modifiera samtal, styra över uppringda samtal till annat nummer eller ändra nummer vid nummerpresentation. En utrustning för aktiv interception kostar ungefär 5 miljoner, en utrustning för passiv interception kostar från 15 000 till 600 000. Interceptionsystem för att avlyssna telefoner kräver tillstånd men finns att köpa på den internationella marknaden utan vare sig alltför stora svårigheter eller licens.

Den tredje och sista delen publicerar vi i morgon

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök