skip to Main Content

Hur lång är en planka

Ja hur snabbt är mobilt bredband via 4G egentligen? Det är ett svar som varierar. Man kan jämföra det frågan hur lång är en planka? Svaret: det varierar! I detta inlägg tittar vi på statistiken, hur snabbt var 4G igår och hur snabbt är det idag och i morgon?

Vi får ofta frågan hur snabbt mobilt bredband kan jag få via mobilnäten. Tyvärr kan vi inte lova hur snabbt nätet är i Löddeköpinge eller Skara, men vi vet en sak, nästan oavsett var du är i Sverige finns det mobilt bredband som kan koppla upp dig via 4G. Så hur snabbt bredband har vi i Sverige idag, hur har det utvecklats och var är vi på väg?

Så här snabbt är mobilt bredband idag

För att veta hur snabba mobilnäten är idag och hur det ser ut bakåt i tiden är Bredbandskollens rapport Surfhastighet i Sverige 2017 en bra källa. Enligt denna rapport är medelhastigheten för att ta emot data via mobilnäten under 2017 31 Mbit/s, detta är alltså nedlänken. Upplänken, att skicka data, är i medeltal 10 Mbit/s under året, samma siffra som det varit det senaste året, 2016. Detta är en bra måttstock på hur snabba näten är i verkligheten i Sverige och hur de utvecklats. Tips: så här kan du själv testa din hastighet på 4G över tid.

Från igår till idag

Gammal mobiltelefonHistoriskt har hastigheterna via mobilnäten utvecklats en del. Tittar man på år 2008, det år som Induo bildades, var enligt bredbandskollen medelhastigheten i mobilnäten 2 Mbit/s. En stadig ökning mellan 2008 och 2013 gör att hastigheterna 2013 nådde 12 Mbit/s. Mellan 2008 och 2017 har medelhastigheten i 3G/4G-näten ökat från 2 till 31 Mbit/s, en ökning med cirka 1 550 procent. Samtliga län ligger idag över 23 Mbit/s i medeltal och Gotland toppar idag med 43 Mbit/s.

Så… vilken operatör är snabbast?

Enligt Bredbandskollens statistik för mätningar via router eller modem via 3G/4G-modem eller 4G-router är TeliaSonera i genomsnitt snabbast. Operatören hade i genomsnitt 36,5 Mbit/s för att ta emot data. Sammanvägt är detta snabbast av alla operatörer i merparten av Sveriges län (Telia är snabbast i 17 län, Tre och Tele2 är det i två län vardera.). Net1 som har LTE täckning över snart sagt hela Sverige finns inte med i rapporten, tidigare år hade Net1 6 Mbit/s i nedlänk och 2 Mbit/s i upplänk i genomsnitt.

Detta resonemang stämmer delvis med våra resultat från våra tidigare tester av mobilnäten .

Om man tittar på annan statistik så visar OpenSignals sammanställning av LTE-näten att Bredbandskollens resultat väl stämmer med resultaten från OpenSignal, den totala hastigheten för alla LTE-nät i Sverige i medeltal är här närmare 25 Mbit/s.

Vart är vi på väg?

Framtidens mobilnätFramtiden för mobilnäten kommer naturligtvis att gå mot ökade hastigheter. Under 2018 kommer ytterligare högre hastigheter i 4G-näten att rullas ut. Många städer har redan stöd för LTE+ eller LTE Advanced, teknik som gör att dubbla LTE-band kan användas för uppkoppling. Detta ger hastigheter som i teorin är dubbelt så snabba som dagens men kräver att hårdvaran har stöd för denna teknik. Då vi kanske inte kommer se denna hårdvara ersätta äldre över en natt kommer sannolikt hastigheterna i genomsnitt öka under året men inte dubbleras. Kanske en 15%-ig hastighetsökning i genomsnitt under 2018 är en försiktig gissning. Genom att använda dubbla frekvensband kan också en stabilare uppkoppling nås då trafiken delas på flera band, till exempel 2600 och 800 MHz.

Samtliga operatörer har idag LTE Advanced med carrier aggregation, samtliga av operatörerna utom Net1 vill säga. Vår egna uppfattning är att det idag går att nå hastigheter runt 300 Mbit/s i 4G-näten som är i drift.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök