skip to Main Content

Intresset för 5G är stort

Rapporteringen inom Telekom har under året präglats av 5G.

Du hittar nyheter om 5G varstans i media och sommaren 2020 har inte varit ett undantag.

5G är stort och bara en sån sak som att det spås att över 250 miljoner 5G mobiler kommer att säljas i år är siffror som talar, en rafflande siffra minst sagt.

Helt klart är två saker, 5G har kommit för att stanna och 5G är något snart sagt varenda människa kommer att komma i kontakt med!

Ökande intresse för 5G

Antennmast för mobiloperatörUnder COVID-19 har intresset för 5G ökat, visar en undersökning från TrendForce. Det har framförallt handlat om industriell IoT, sjukvård på distans och desinficeringsrobotar. Men även distansarbete och undervisning på distans driver efterfrågan just nu.

En flaskhals med 5G i Sverige är bristen på frekvensbandet runt 3,5 GHz som är otilldelat, där inleds nu förhandsprövningen inför auktionerna senare i höst -grymt kul att vi är ett viktigt steg närmare! Samtidigt meddelar PTS, Försvaret och Säpo att man samverkar runt att utreda vilka aktörer som ska kunna medverka i den kommande 5G-auktionen som äger rum i höst. Det är troligen Huawei som är den främsta anledningen till att aktörerna granskas extra noga. Även om kopplingarna till den kinesiska staten enligt många länder är klara har regering och myndigheter inte pekat ut någon tillverkare utan arbetet fokuserar istället på ökade säkerhetskrav.

På tal om PTS och frekvensbandet runt 3,5 GHz, detta band var avsett för WiMax, en teknik som aldrig slog igenom. Tele2 använder det som ett band i sin 5G-satsning, där 3,5 GHz bandet används för 5G och inte WiMax som frekvensen är avsedd för. Man kan å ena sidan tycka att WiMax i de stora delarna av landet var ett onödigt slöseri med frekvenser där vi spärrade 3,5 GHz till en alternativ 4G-teknik som aldrig slog igenom. Normalt sett så skall banden vara teknikneutrala och vi ligger också efter med 5G-utvecklingen i Sverige beroende på att bland annat frekvenserna tagit tid att frigöra så å ena sidan kan vi förstå att Tele2 är ivriga att sjösätta 5G. Men å andra sidan skall man så klart följa det som står i frekvensplanen, det är fel ställe att ha vilda västern på så att Post- och telestyrelsen som anser att användningen bryter lagen om elektronisk kommunikation. Tele2 och Telenors gemensamma bolag Net4 Mobility är det som gjort överträdelser medan Telenor i dagsläget inte utnyttjat detta utan endast Tele2. PTS vill att företaget inkommer med ett yttrande senast den 3 september 2020, i princip i dagarna när detta inlägg publiceras.

Så hur snabbt är 5G?

hastighet via 5g5G utlovar ju fantastiska hastigheter, längre fram, men hur snabbt är 5G idag? Tidningen Mobil har gjort ett djuplodande 5G-test i somras och även i centrala Stockholm är det hastigheter motsvarande rask 4G som skymtas, men vissa platser har över 1 GBit/s i hastighet, det ser lovande ut för framtiden!

Men lyfter vi blicken så bjuder Open Signal på 5G-fakta, intressanta testar av 5G och vad som väntar den som jobbar i annat land eller så småningom bara vill 5G-turista. Open Signal har presenterat sin benchmark rapport över 5G-hastigheter och för att stilla din nyfikenhet, nej, Sverige är inte på den topp-tolv listan. Saudiarabien ligger på första plats med snittfarten 414,2 Mbit/s. Sydkorea ligger på en andra plats med genomsnittliga 5G-nedladdningshastigheter på svindlande 312,7 Mbit/s. Därefter hittar vi första europeiska landet Schweiz på plats sju med snittfart runt 150. På plats hittar vi USA, som har blygsamma 5G-nedladdningshastigheter minst sagt med tanke på hur hårt man jobbat för 5G. Runt 51 Mbit/s är hastigheten där. Föga förvånande så beror det på att mängden 5G-spektrum som finns tillgängligt ligger på låga frekvenser som erbjuder bra räckvidder men lägre hastigheter, alltså samma scenario som vi har i Sverige. 3,5 GHz spektrum används som 5G-huvudband i alla länder utanför USA (och Sverige så småningom). Den högsta 5G-tillgängligheten hittar man hos Saudi Arabien med 34%, det är då mätt hur ofta en 5G enhet verkligen använder 5G.

Så vad skall vi ha 5G till idag?

Elektroniktidningen rapporterar om helt obemannade taxibilar som rullar i Kina, och man får helt enkelt tacka 5G för möjligheten att kunna åka mer Coronasäkert men utan att styra själv. 5G kommer att förändra världen. Vi kommer ju snart inte behöva ha en ratt i förarsätet, en växelspak och en hastighetsmätare. 5G öppnar för förändringar i fordonsbranschen, inte bara hur vi brukar färdmedel, utan hur vi kan förändra fordonens layout helt.

autonoma fordon sensorer

Inom många fordonskategorier är en stor del av kostnaden relaterade till just föraren eller förarhytten. Förare skall sitta skönt, se ut bra och så vidare. Här kommer sannolikt helt nya grepp inom kort och när tekniken blir billigare så finns det pengar att spara för fordonsbyggare. Sen kommer vi också att kunna rymma fler bilar på vägarna, inte bara genom att de kan köra med korta luckor mellan varje bil, de kan dessutom få plats fler i bredd. En tvåfilig väg idag kan rymma tre filer om man eliminerar vingelutrymmet som behövs för förare.

Även RAKEL putsas till

Något som har varit på gång i många år är att få stil på blåljusnätet RAKEL. Det 15 år gamla blåljusnätet är dedikerat till tal och får data som komplement 2022. Tetra-tekniken som RAKEL bygger på har sannolikt nått vägs ände och redan 2021 skall förslag på ersättande teknik presenteras. Vågar vi sticka ut hakan och gissa att det är LTE450-teknik eller en kombination av LTE450 och 700 MHz som skall användas? Det är i vilket fall klart på tiden att detta system uppdateras med något som ligger i tiden och klarar moderna krav.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök