skip to Main Content

Mätning av energi

Mer än hälften av världens energiproduktion förbrukas av industrin, och när energin används ineffektivt kan kostnaderna öka snabbt. En ökande strömförbrukning är också en utmärkt tidig indikator på ett väntande haveri eller kostsamt underhåll. Övervakning av energianvändningen av enskilda maskiner och system är därför ett viktigt verktyg för både kostnadskontroll och förebyggande underhåll. Vi skall gå igenom hur Internet of Things kan användas i praktiken för att minska kostnader och hur ett sådant här system kan byggas upp.

Övervakning av energianvändning med Internet of Things

B+B SmartWorx har utvecklat Wzzard som är en plattform för att bygga trådlösa sensornät med hög säkerhet för Internet of Things. Wzzard är dörren till framtidens applikationer där maskiner och anläggningar kommer att samarbeta, informera varandra och fatta beslut baserat på sensordata utan extern inblandning. Dessa smarta nät kommer att ha möjlighet fungera både effektivt och självständigt, ibland under flera år i sträck utan annan mänsklig inblandning än underhåll.

Wzzard flexibla sensornoder

Wzzrd nodWzzard kan användas med standardsensorer och är därför perfekt för energimätning så att man kan se energiförbrukning i realtid och förbrukning över tid. Noderna läser sensordata vid ett valfritt intervall och via en Gateway omvandlas råa sensordata till MQTT-protokollet, som gör att informationen kan användas på flera sätt. Gateway i sin tur överför mätvärden till en så kallad MQTT-broker som kan jämföras med en databas dit sensornoder från flera system eller sajter kan publicera data. Denna information kan sedan olika system prenumerera på, i fallet med energiövervakning flera system vara potentiella mottagare av informationen. Till exempel kan MQTT data lätt användas av tredjepartsleverantörer för fakturering, SCADA och avancerad prediktiv analys.

Mät förbrukning av energi

Enkelt igång med Wzzard utvecklingskit

I ett testsystem vi satte upp baserat på ett Wzzard utvecklingskit illustreras de olika stegen i kedjan genom att vi mätte energi, publicerade den via en Gateway till en MQTT-server och sedan prenumererade vi på informationen via en tjänst som heter Node-Red som sedan distribuerar delar av data till twitter. (Vill du själv sätta upp ett sådant system så lånar eller hyr vi ut vårt utvecklingskit för utvärdering av funktionen, hör bara av dig till oss så löser vi det).

Principskiss Wzzard

utvecklingskitet levereras komplett och förberett för att användas för att mäta effekten på upp till tre förbrukare per Wzzard-nod och med tre noder i paketet kan nio sensorer övervakas. Noderna läser sensordata vid ett valfritt intervall och skickar detta till vår Gateway med hjälp av trådlösa sensorer som formar ett mesh-nätverk. Mesh-nätverket är självkonfigurerande och självläkande och om en nod tas ur nätet kommer andra noder att automatiskt skapa en alternativ väg till nätverkets gateway.

Når både långt och säkert

Upp till 32 Wzzard noder och 96 individuella sensorer kan användas i ett enda mesh-nätverk. De kan täcka avstånd upp till 800 meter inomhus och upp till 4000 meter utomhus. Wzzard kan användas med standardsensorer och eliminerar behovet av trådbundna sensorer. Trådlös meshteknik gör också noderna att kan placeras i tuffa miljöer, både inomhus och utomhus. Tekniken har en imponerande 99,999% tillförlitlighet.

Sparar kostnader i praktiken

Vattenpump övervakas med WzzardTänk till exempel ett system för tillförsel av kylvatten som har en pump som börjar dra mer startström över tid och behöver allt längre gångtid för att bygga upp ett bra tryck. Detta kan mycket väl vara ett tecken på ett begynnande fel i pumpen. Om strömförbrukningen överskrider normalvärdet skulle övervakningssystemet för energiförbrukning göra dig uppmärksam. Systemet skulle kunna jämföra aktuell strömförbrukning med tidigare strömförbrukning och konstatera att parametrar förändrats. Att gångtiden blir längre skulle också vara en illavarslande faktor. En automatisk varning skulle utlösas vilket skulle kunna göra det möjligt att agera på ett problem innan det utvecklades till en katastrof.

Testa och utvärdera

Som vi nämnde ovan, vi har ett utvecklingskit för Wzzard som vi gärna visar eller lånar ut, kitet är framtaget för energimätning även om du kan använda det till en rad andra uppgifter också genom att bara byta givare. Vi har gjort en ganska genomgående sammanställning hur du konfigurerar dessa enheter, läs mer om hur du installerar och konfigurerar Wzzard här.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök