skip to Main Content
Företag tenderar att starta IoT-projekt utan att ha en tydlig vision om vad de ska uppnå. Det här är något som gör att många projekt inte går i mål, utan avbryts i förtid. Detta är något som vi har identifierat som ett problem som vi vill ta itu med. IoT-projekt kan bara lyckas om de löser något för företaget eller dess kunder. Det måste därför alltid finnas ett fokus på det affärsproblem som IoT ska lösa.

Med IoT kommer nya affärsmodeller till liv. Låt oss ta ett exempel. Tidigare sålde ett företag en kaffemaskin. Med IoT kan företaget sälja kaffe som tjänst, det vill säga man levererar kaffemaskinen, kaffebönorna, står för underhållet och alla förbrukningsartiklar som användaren behöver. Helt enkelt ta ansvar för allt i kundresan utom att dricka själva drycken eller trycka på knappen.

Med IoT kan man förflytta företaget från ett företag som säljer en bryggare och erbjuder schemalagt underhåll till ett företag som säljer en tjänst med underhåll som initieras av ett faktiskt behov av underhåll. Det här kan vara starten på en förändring av en organisation, av dess arbetssätt, så naturligtvis är det helt fantastiskt och omvälvande!

10 första stegen på din IoT-resa

1. Vilka fördelar vill vi skapa?
2. Den egentliga affärsmöjligheten?
3. Vilka kompetenser behöver du?
4. Rätt IoT-partner?
5. Rätt teknisk lösning?
6. Hur löser vi uppkopplingsfrågan?
7. Samla data
8. Proof of Concept
9. Proof of Value
10. Minimum Viable Product

Så låt oss nu titta på hur en IoT-resa kan se ut. Vi delar med oss av massor av kunskap från alla våra kundresor genom åren.

1. Vilka fördelar vill vi skapa?

Det centrala i varje organisatorisk förbättring är att fråga sig vilken förändring man vill göra för sitt företag och dess kunder. När vi ger oss in på vägen av oändliga möjligheter, vilket IoT ofta är, är det lätt att nörda ned sig i tekniska frågor. Dessa överskuggar ibland fördelarna för organisationen som skall anamma IoT. Inget IoT-projekt är framgångsrikt om det inte skapar verkliga fördelar för företaget eller dess slutanvändare. Resan börjar med att bestämma vilka affärs- och kundfördelar din lösning kommer att ge och om de är tillräckligt lönsamma för att investera i IoT.

Därför så börjar ditt projekt med att identifiera de fördelar det kan medföra, du måste därmed involvera hela ditt team. Nu kommer vi in ett kort steg på organisation och ledarskap. Du vet vad som lyckas bäst för er. Brainstorming,  workshops, oavsett handlar det om att se brett, hitta rätt lösningar och få ned det på papper. Det är superviktigt att hitta ett arbetssätt och språk som involverar hela teamet så alla kan vara delaktiga. Hitta forum där försäljnings-, marknads-, strategi- och teknikexperter möts för att tillsammans skapa ramverket för IoT-resan. Samarbeten som gör att rätt frågor ställs från början. Att alla funktioner i företaget är involverade, och det gör också att man ser till att kundernas intressen bevaras i alla aspekter av resan.

2. Vad är den egentliga affärsmöjligheten?

Ingen lösning blir framgångsrik om den inte skapar fördelar för alla steg i värdekedjan. IoT förändrar organisationer. IoT kan hjälpa dig att sälja reservdelar i rätt tid för att minimera avbrott, erbjuda en produkt till en fast månadskostnad eller effektivisera din kunds verksamhet för att minska miljöavtryck och samtidigt öka lönsamheten. Men ett IoT-projekt utan en utgångspunkt från affärsnytta kommer inte att fungera. Ett tidigt steg är därför att identifiera vilka affärs- och kundfördelar du vill skapa och om det är realistiskt att skapa dem. Vilka besparingar och intäkter kan IoT-ifieringen skapa för din organisation eller dina kunder eller intressenter?

3. Vilka kompetenser behöver du i det här skedet?

Redan tidigt rekommenderar vi att du utser en projektledare, någon som äger frågan hos er. Gärna någon som förstår både försäljning, teknik och marknadsföring. Någon som kan få dina trupper att marschera tillsammans i samma takt. Saknar du någon kompetens? Den partner du väljer för ditt IoT-projekt bör kunna bidra med de resurser du saknar.

4. Hitta en partner

När du vet vad du vill ska du hitta rätt partner. Det finns många erfarna IoT-företag som kommer att tillföra insikter som kan bidra till din resa från det här steget och framåt. Återigen, affärsnyttan. Teknik är häftigt, men det är bara en möjliggörare. Som möjliggörare måste den verkligen leverera. Se till att välja rätt leverantör med den bästa mentaliteten. Undvik ”lägsta-priset kompisar”. Utvärdera om det nystartade företaget kan leverera över tid. Ta in referenser. Underskatta inte projektets längd och komplexitet, så var kräsen när du väljer partner.

5. Rätt teknisk lösning

Att hitta rätt teknisk lösning, återigen koppla det till affärsnyttan. Innan du bevisat värdet av IoT skall du inte lägga för mycket tid på tekniken, rätt partner har en lösning färdig för tester. Jobba med en partner som kan visa dig en lösning där du kan komma igång direkt. Budskapet är att i det här skedet inte fokusera för mycket på att effektivisera den produkt du testar, eller för den delen att hitta den billigaste produkten som finns. I det här steget på resan får du vad du betalar för, och du kan vara petig med kostnaden senare.

(Vi erbjuder färdiga kit för alla slags projekt, och många andra företag borde kunna presentera liknande lösningar. Dessa byggsatser är inte specifikt optimerade för en uppgift, men de ger en bra utgångspunkt och kan senare användas i en nedskalad version för dina riktiga projekt.)

6. Fastna inte i uppkopplingsfrågan

Vi pratar med så många som har en fast bild av hur de vill koppla upp sin lösning, inte det affärsmässiga bakom själva lösningen. Det kan du fundera över senare i din IoT-resa, i början skall du inte alls fokusera på hur enheten skall koppla upp sig. Det finns ”gratis” alternativ som WiFi och LoRaWAN. Men det kommer med ett pris, din IoT-resa blir krångligare. Om du vill komma igång snabbt och kostnadseffektivt kan du välja en enhet som ansluter till mobilmasterna. Ett operatörsdrivet mobilnät är energieffektivt och flexibelt. Du kan testa var som helst utan problem och anslutningen backas upp av organisationer som tränat på att koppla upp maskiner i 30 år. Kostnaden är ofta från 10 kr per månad, så varför ens fundera över det i det här skedet?

7. Samla data

När du kommit så här långt så är det solklart. Nu behöver du en enhet som skickar de data du vill samla in till en plattform som kan presentera och lagra data. Uppkoppling + enhet + plattform är vad vi kallar IoT-ekosystem. Om din partner redan nu börjar tala om skräddarsydda produkter, utvecklingstid och fakturering av oändliga timmar för konsulter, tänk dig för. Detta är något att utvärdera när väl affärsnyttan bevisats. För att nå dit så rekommenderar vi att utgå från ett standardkit som du kan börja testa utan inledande monsterkostnader. De ekosystem som vi tillhandahåller för IoT och för att testa kommer att möjliggöra att du behöver ett minimum av stöd. Ekosystemen kommer också att se till att din dataöverföring är säker och att data lagras på en plats där du kan accessa den.

8. Proof of concept

Grattis, ekosystemet är på plats för att bevisa fördelarna för ditt företag, nu är det dags att testa, något som ofta kallas Proof of Concept. Det viktigaste, tro det eller ej, handlar faktiskt om att börja samla in data ur ett brett perspektiv. Det är alltid bättre att samla in mer data än vad du behöver. Av erfarenhet fokuserar företag ofta för mycket på den tekniska lösningen och begränsar de saker de testar för mycket. Tänk brett, fokusera på insamling av data för att ha underlag till din applikation, det kommer hjälpa dig i nästa steg.

Proof of Concept” Ett Proof of Concept (PoC) är att utvärdera en lösning och visa att produkten eller konceptet uppfyller kraven. Samtidigt skall det ge ett övertygande affärsmässigt underlag för att införa produkten eller konceptet

9. Proof of Value

Proof of Value kan ses som en kombination av Proof of Concept (PoC) och en utvärdering av det förväntade affärsvärdet av en lösning. PoV-processen utvärderar PoCs praktiska tillämpning och hur den skapar ett specifikt affärsvärde. Analysera de data du samlat in och de lärdomar du lärt dig. Titta ur ett brett perspektiv. Lyckades du uppfylla affärsmålen?

Kanske kan ni bredda affärsmålet? Ditt företag kanske är intresserat av förebyggande underhåll av vattenkranar, men ditt system kan användas i byggnader där andra kunder kan behöva de data du samlat in för att se om lamporna inte fungerar, om temperaturen ligger utanför intervallet och så vidare. Förhoppningsvis har du valt en lösning med en design som kan återanvändas för olika ändamål. Så du kan dessutom tjäna pengar på att samla in data och göra affärer genom att sälja dem vidare.

10. MVP – redo för marknaden

Med utgångspunkt i PoC-testerna och PoV-utvärderingen kan du nu börja hitta den mest streamlineade lösningen du behöver för att uppfylla dina önskemål, där du utvärderar alla aspekter av ekosystemet. Har du valt rätt IoT-partner här så är de säkert redo för att hjälpa dig ta nästa steg på resan. De kanske hela vägen tänkt i termer som att erbjuda en smart och skalbar lösning som är lätt att anpassa till den riktiga produkt du behöver?

IoT-experter från början till slut

Vårt uppdrag är att tillhandahålla världens bästa produkter. Produkter som är byggstenar för kraftfulla IoT-ekosystem. IoT-ekosystem som frigör företags potential att göra världen till en bättre plats. Kanske är vi din nästa IoT-partner? Kontakta oss för en förutsättningslös diskussion.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök