skip to Main Content
IoT-marknaden fullkomligt växer så det knakar och med intåget av 5G går utvecklingen snabbt. Induos Chief Innovation Officer Ulf Seijmer tar pulsen på tre heta trender inom IoT som snart kan bli verklighet.

Trend 1 -Me of Things

Me of Things är sensorer som du bär på dig eller som kommer att finnas i din närhet. Ett exempel är sensorer för sömnmönster som kan vara inbäddade i din säng eller i kudden. Sensorerna hjälper dig förstå ditt sömnmönster för att få dig att sova bättre. Men de kan också interagera med andra smarta system därhemma för att optimera klimatet i sovrummet eller dimma ned ljusstyrkan på alla enheter innan sängdags.
Me of Things kan också vara sensorer inbäddade i vanliga apparater som vi använder nära oss själva, som exempelvis trådlösa hörlurar som vi använder när vi lyssnar på musik. Dessa skulle i framtiden kunna ha sensorer för att bättre förstå vilket humör du befinner dig i, så att de till exempel kan tala om för Spotify vilken låt de ska spela härnäst i stället för att bara använda en algoritm baserat på tidigare uppspelningar.
Med Me of Things och små sensorer kommer möjligheten att bygga in sensorer på utsidan av dina hörlurar, exempelvis de i stycket ovan. På så sätt är det också är möjligt att förstå temperaturen runt omkring oss. På det sättet kan värmesystemet lättare detektera om det är för kallt eller för varmt i rummet och dra lärdom av din närmiljö.

Trend 2 -hälsa

Trend två är på sätt och vis relaterad till ”Me of Things”. Sensorer som vi bär för att förstå vår hälsa kommer att användas i mycket större utsträckning än i dag, eftersom de flesta av dessa system som övervakas av yrkesverksamma i dag riktar sig till patienter, människor med sjukdomar, och de har någon som övervakar deras hälsa med hjälp av dessa sensorer. I framtiden kommer dessa sensorer att bäras av många fler människor, och inte bara av gamla och sjuka, utan även av friska människor. Detta kan användas för att få tidiga indikationer på hälsoproblem.

En annan del, som också har med hälsa att göra, är luftkvaliteten, som kommer att bli mycket viktig. I dag är rent vatten något som alla vet är mycket viktigt. Men efter COVID-pandemin kommer ren luft att bli mycket, mycket viktig även för arbetsplatser, offentliga platser och kommunaltrafiken. Om du pendlar till jobbet vill du veta om luftkvaliteten är bra eller dålig för att stoppa spridningen av olika sjukdomar. I Storbritannien finns det redan idag bestämmelser om att arbetsplatser måste övervaka luftkvaliteten (CO2), allt för att minska spridningen av virus.

 

Det viktigaste för mig är dock inte att vi gödslar marknaden med IoT-enheter som inte fyller något syfte, utan att vi koncentrerar oss på att hitta meningsfulla applikationer för IoT som kan göra skillnad.

Ulf Seijmer/Induo

 

Trend 3-smarta sensorer

Smarta sensorer som kan fatta beslut i nätverkets utkanter i stället för att skicka allt till molnet, utan snarare fatta välgrundade beslut innan de skickas. De data som de skickar filtreras alltså bort. Det finns ingen anledning att skicka oviktiga och onödiga data. Detta har varit på gång ett tag men med nya processorer som är strömsnåla är det äntligen möjligt. Dessa sensorer blir allt smartare och utrustas inom kort med AI. På så sätt kan sensorn lära sig till exempel vilken typ av maskin den är kopplad till. Och efter att den har analyserat det normala mönstret för denna maskin kan den bättre förstå avvikelser för att vidarebefordra som indikerar att saker och ting inte är som de ska.

 

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök