skip to Main Content

Ulf SeijmerArtikeln skriven av Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer Induo, IoT Alliance Board Member.

År 2022 förutspådde jag tre IoT-trender för 2022, nämligen ”Me of Things”, Internet of Health och smartare IoT-sensorer. Är de IoT-trender som jag förutspådde som ”heta” i början av 2022 fortfarande relevanta år 2023?

Trender för året

Vi kan bara konstatera att 2022 ändrades vårt fokus tidigt på året, vissa IoT-initiativ lades på is på grund av ökade energipriser, en svajig ekonomi och starkt förändrat landskap vad gäller IoT och IT-säkerhet. Men många av trenderna från 2022 är fortfarande relevanta, fler trender står dock i fokus för 2023 på denna snabbt skiftande marknad. Så vad kan vi förvänta oss? Här är min trendlista för 2023 utan inbördes ordning.

Smarta sensorer

Smarta sensorer är viktigare och del av IoT-marknaden. Smarta sensorer kan filtrera data, agera självständigt längst ut i nätverket och anpassa sig till olika situationer. Den kan lära sig vad som är normalt och inte på den maskin den ansluts till. Den kan själv välja vilken data som skall skickas vidare och vad som skall bortses från.

En rapport om fem trender inom sensorer från IoT Analytics kommer till samma slutsats. Nr 1 i rapporten är ”Sensorer blir smartare och kan fungera som intelligens i nätverkets kanter”.

IoT-säkerhet och styrning

Som ett resultat av krisen i Europa har säkerhet hamnat högre på agendan (om den inte redan var högst upp). Traditionell cybersäkerhet fokuserar ofta mycket på mjukvara, molntjänster och nätverk. IoT-säkerhet är ett bredare begrepp. Det är en värld av nya scenarier. Många IoT-system skapas av nystartade företag och data skickas till molntjänster som har varierande nivå av säkerhet. Enheterna har ibland mjukvara som fungerar bristfälligt eller missar att skydda data på ett grundligt sätt. Det finns många risker, och självklart möjligheter.

Under 2023 kommer myndigheters intresse av IoT-säkerhet att intensifieras. Under de kommande åren kommer vi se nya lagar och ramverk för IoT och säkerhet. Vi lär se företag som kommer att jobba hårt med säkerhet och hitta vägar att effektivisera tekniken med bibehållen säkerhet.

Under 2023 kommer EU utreda lagstiftning i form av ramverk för tillverkare, integratörer, operatörer och användare av smarta enheter, den så kallade Cyber Resilience Act (CRA). Vi kommer sannolikt att se regler som täcker allt från hur data kan samlas in, var data kan lagras och vad som förväntas av oss för att skydda dataintegriteten i hela IoT-ekosystemet.

Även Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har analyserat och sammanfattat risker med IoT på ett tydligt och myndighetsanpassat sätt ”Incitamentet att sälja IoT-enheter i stora volymer till ett lågt pris tillsammans med begränsad energi- och beräkningskapacitet hämmar också möjligheterna att skapa god säkerhet. Lösningarna får därigenom ofta ett otillräckligt skydd mot obehörigt användande.”

Luftkvalitet

Att mäta luftkvalitet inomhus var en trend jag förutsåg för 2022 och var då en underkategori till hälsa. Luftkvalitet är superrelevant för 2023, och jag slår vad om att den kan stå på egna ben nu, den behöver inte vara en underkategori till något annat. Luftkvalitet är en massmarknadstillämpning inom fastighetsautomation och fastighetsförvaltning -populärt kallat Proptech. Det här är en nisch där IoT kan göra skillnad. IoT kan förbättra hälsan och hjälpa oss att identifiera potentiella risker för virusspridning. Det kan också hjälpa oss att ändra vårt beteende baserat på data (med IoT är det lätt att samla in data, men det är svårt att ändra mänskligt beteende).

Spara energi

En annan stor marknadsmöjlighet för sakernas internet år 2023 är att spara energi. Med IoT är det enkelt att mäta temperaturen. Data kan hjälpa till att optimera beteendet, genom att använda energi vid de tider på dygnet då det är billigare. Många byggnader kan vinna på att eftermontera IoT. Både solpaneler och laddare för elfordon är numera uppkopplade. Att spara energi är en av dessa tillämpningar där IoT är värdefullt och kan hantera uppgifter som människor inte kan utföra (med rimlig investering av resurser i tid och pengar).

Internet för hälsa, Internet of Health things

Liksom i förra årets trender är hälsa fortfarande en viktig trend. Saker som Covid fick oss att ändra vårt beteende. Sensorer och gateways som hjälper vårdpersonal att övervaka tillstånd hemma i stället för på sjukhuset är en klar gamechanger. Det sparar pengar, förbättrar hälsan och hjälper oss att leva längre. Det ”virtuella sjukhuset hemma” är här för att stanna. Tack vare sensorer och telemedicin kommer läkare och sjuksköterskor att behandla oss i våra hem och vi kommer alla att vinna på det.

Börja med IoT

En sista trend som jag förutser är att vi kommer att sänka ribban för att komma igång med IoT. Det drivs av en önskan att veta mer om IoT. Vare sig du är företagsledare, teknikexpert, nörd eller teknikproffs kommer du att vilja ta del av IoT. Initiativ för att lättare komma igång med IoT måste ske i större utsträckning under 2023. Marknaden kommer inte att vara öppen för komplicerad testning av Proof of Concepts med en startkostnad på 100 000 euro eller en skräddarsydd produktdesign som första steg. Men IoT kan man minska utgifterna för många företag, man kan spara klimat och hälsa. Så länge inträdesbiljetten har en attraktiv prislapp kommer fler att omfamna tekniken.

Me of Things?

Ja, Me of Things då? Trenden från förra året jag nämnde initialt. Trenden som bygger på att vi är en del av Internet of Things med små, smarta sensorer vi bär med oss inbyggda i vardagsföremål. —Jag är säker på att trenden kommer men det kommer att ta 3-4 år till innan den blommar ut genom billigare teknik och bättre teknikstöd.

Jag ser sakta en andra våg av sakernas internet närma sig, där nya 5G-tekniker som RedCap kommer att utgöra grunden för små, billiga, värdefulla uppkopplade sensorer och enheter. Den andra vågen av IoT kommer att baseras på tillämpningar som till exempel Me of Things, men det är fortfarande några år kvar till massutrullning.

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

IoT-trender 2023

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök