skip to Main Content
Har du hört uttrycket IP-radio? Det är en ostandardiserad term som i radiosammanhang kan betyda litet olika saker, låt oss försöka bena ut begreppet och ge olika tolkningar av vad IP-radio kan betyda.

IP-radio via wifi

EthernetnätverkWifi är den kanske mest kända tekniken för IP via radio, wifi har utvecklats under 20 års tid och är den mest spridda och erkända tekniken för trådlös IP-kommunikation över hela världen. Med wifi behövs inte radiolicenser då det använder standardiserade och harmoniserade frekvenser. Standarderna för wifi heter alla något med IEEE 802.11 där IEEE 802.11 a/b/g/n är de vanligaste.

Radiolänkar med proprietär standard

Även om wifi är väl utbrett så finns en rad exempel på när proprietära radioprotokoll används istället, de allra flersta proffslänkar för högkapacitetsöverföring bygger på en annan teknik än wifi för att skyffla IP-trafiken över radio. En anledning är att wifi har 30-100 ms latens i överföringen vilket beror på protokollets utformning. Med en proprietär standard kan man kapa detta till ned till 3 ms latens eller bättre. En bättre realtidsupplevelse och snabbare datakommunikation är resultatet.

IP-radiomodem för långa sträckor

Ett exempel på ett väletablerat IP-radio användningsområde är radiomodem som kan överbrygga långa avstånd och koppla upp nätverk där förhållandena är svåra. Genom att arbeta på låga frekvensband och med en proprietär radiostandard kan långa avstånd överbryggas, kommunikation är säker och hastigheterna i förhållande till avstånd är goda.

Eget radionät ger möjlighet till planering

Wifi finns redan på många platser och det är lätt att koppla in sig på existerande trådlösa nätverk och platser. Detta gör det både smidigt och kostnadseffektivt att etablera trådlös kommunikation. Den som istället bygger ett eget radionät baserat på proprietär standard får andra fördelar. Radionätets kapacitet kan utformas efter aktuella behov och täckningen kan byggas ut på de platser där de gör mest nytta.
IP radio via riktantenn

RoIP -radio över IP

RoIP eller Radio over Internet Protocol är avsett för tvåvägs radiokommunikation, det vill säga tänkt att fungera som kommunikationsradio över IP. Ur systemsynpunkt är RoIP i huvudsak VoIP (Voice over IP) med den i kommunikationsradiosammanhang välanvända funktionen PTT (Push to Talk). RoIP kräver åtminstone två noder i nätet anslutna via IP till varandra. Noderna kan vara tvåvägs radioapparater, mjukvarubaserad radio i en dator, men även en mjukvara i en smartphone som går via IP. RoIP kan användas lokalt på privata nätverk eller över internet. RoIP gör det enkelt att installera kommunikationsradio utan att satsa för mycket på infrastrukturen som basstationer.

Andra standarder för IP-radio har funnits på marknaden, HiperLAN var en konkurrent till wifi som idag inte längre används, HomeRF var också en standard som försvann i början av 2000-talet. Bägge dessa var försök att konkurrera ut wifi som IP-radiostandard. Vill du överföra IP via radio har vi lösningar både inom wifi och proprietära standarder.

RADWIN radiolänkar

RadiolänkarRadiolänkar med proprietär standard som klarar många hundratals Mbit/s överföringshastighet mot fasta och rörliga objekt.

Radiolänk

IP-radiomodem

5W radiomodem med Linux SATELLAR XT 5 RRadiomodem för IP-trafik kan skapa egna IP-nätverk över långa avstånd. Ethernetradiomodemet SATELLAR kan brygga samman nätverk över riktigt långa avstånd i tuffa miljöer.

IP-radiomodem

Wi-Fi länkar

En accesspunkt, brygga och repeaterTrådlöst wifinätverk för utomhusbruk (IP68) som kan användas som brygga, repeater eller accesspunkt med mera.

Wifi-länkar

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök