skip to Main Content

Ulf SeijmerI början av 90-talet landade jag mitt första försäljningsjobb som försäljare av radiosystem för överföring av data trådlöst. System som kunde koppla samman maskiner i nätverk som kunde få maskiner att utbyta information. Fördelarna med att ha kontroll på distans var uppenbara. Det ledde till färre resor, snabbare respons vid problem. Kunden kunde göra bättre analyser och i de flesta fall minskade kostnaderna drastiskt dessutom. Systemen var föregångarna till IoT, Internet of Things, där smarta saker kan kopplas samman och utbyta information. Skillnaden då var att varje system ägde sin data, och systemen var sällan sammankopplade, medan vi idag delar data mellan olika system.

Jag har fastnat i denna bransch. Det var inte min ursprungliga plan, men jag vaknar varje morgon med vetskapen att jag bidrar med tillförlitliga och hållbara tekniska lösningar som kommer att påverka mänskligheten positivt. Men är fler enheter på marknaden inte motsatsen till svaret på klimatkrisen? Det kan vara, men det kan också vara en möjliggörare

Kan sakernas internet påverka klimatet?

I dag blir allting mer och mer uppkopplat. Innovatörerna presenterar innovationer. Produktutvecklarna lanserar nyare och mer innovativa produkter, den ena efter den andra. De flesta har hört talas om sakernas internet. Innovationer som puffar kuvertet framåt. Så hur kan sakernas internet hjälpa oss till en bättre värld?

Att sätta mer hårdvara på marknaden innebär mer tillverkning av elektronik. Detta kräver nyinfrastruktur och fler datacenter, vilket allt sammantaget ger en negativ inverkan på klimatet, eller? Mitt personliga mål är inte att sälja så många enheter som möjligt, utan snarare att se till att varje enhet som installeras utnyttjar sin potential till max. Att den klarar att leva ett långt och problemfritt liv som en möjliggörare oavsett var den installerats. Om man maximerar potentialen i varje uppkopplad sak, så blir det sammantaget en förändring till det bättre. Fler saker som kopplas upp är inte den automatiska lösningen för en positiv effekt på hållbarhet; det kommer inte att vara en automatisk väg till ett bättre klimat. Men uppkopplade enheter som skickar användbar data kan vara en möjliggörare.
IoT och klimatet

Med rätt angreppssätt

Studier har visat att mer än 80 % av IoT-användarna använder IoT-teknik som en möjliggörare för att ändra sin miljöpåverkan. Men som vi alla vet går en förändring ofta snabbare om ekonomiska mål också finns med kalkylen. Eftersom IoT ger många affärsfördelar kan det snabbare påskynda utvecklingen. Jag ska ge er ytterligare några skäl till varför jag tycker att man skall omfamna IoT.

1. Affärskontinuitet

IoT hjälper företag att snabbt anpassa sig till kriser eller oförutsedda situationer. Detta var tydligt under COVID-19-pandemin och dess efterdyningar. IoT kan hålla företag igång bättre i svåra tider. Fjärrstyrning och insamling av data är två av de mest värdefulla effekter som IoT gav organisationer när vi inte kunde resa.

2. Att driva innovation

Företag använder IoT för att utnyttja tidigare outnyttjade data för att driva strategiskt tänkande och utveckla innovativa projekt för att säkerställa att företaget gör sitt bästa för att ligga steget före. Företag kan få datadrivna insikter från IoT-data för att kunna fatta bättre affärsbeslut. Maskiner kan använda AI och andra analysmodeller för att snabbare fatta rätt beslut.

3. Affärsmässig framgång

IoT är en framtidssäker teknik. De flesta företag som har börjat använda IoT säger att det är avgörande för deras framtida framgång. IoT skapar också nya affärsmodeller och intäktsströmmar och möjliggör en sömlös anslutning mellan den fysiska affärsvärlden och den digitala för att påskynda värdeskapandet.

4. Förbättra kundupplevelsen

Ett typiskt exempel är tillverkare som har implementerat sensorer i sina produkter för att få feedback om hur de fungerar. Sensorerna kan hjälpa företagen att se när en komponent är på väg att gå sönder och byta ut den innan den går sönder. Företagen kan också använda sensordata för att effektivisera sina system och leveranskedjor. De kommer att få mycket mer tillförlitliga realtidsdata om hur komponenter påverkas och insikter om vad som fungerar i verkligheten. IoT kommer att leda till en snabbare anpassning till marknadens faktiska behov och göra det möjligt att snabbare anpassa nya produkter och tjänster till kundernas faktiska upplevelser.

Vem tjänar på att använda sakernas internet?

Det finns många spännande tillämpningar och användningsområden inom IoT, men alla kommer inte att leda till ett bättre klimat. Jag vet tillämpningar som med säkerhet inte kommer att göra det. En är den uppkopplade hårborsten, en hårborste som analyserar ditt hår och berättar vilket schampo du ska använda för att få det vackraste håret. Men det finns många andra tillämpningar där IoT kommer att leda till en förändring.

Var ska jag börja?

IoT kan användas på många områden och bidra till att uppfylla Agenda 2030-målen. Men hur kommer man igång? Jag ska dela med mig av några insikter.

Involvera ditt team, se till att de är med på tåget, få deras input och sätt ihop ett team med så många professioner som möjligt.

Organisationer som misslyckas med IoT glömmer att svara på den viktiga frågan ”-Hur passar detta in i vår affärsmodell?”.

Mät för mycket

När det väl landat i att testa IoT, ett råd: Tänk inte för mycket på den lösning du tänker testa. Du kanske tror att temperatur och luftfuktighet är de viktigaste faktorerna du vill mäta, men senare förstår du att du också vill mäta närvaro i ett rum. Börja därför med tester där du mäter så många variabler som möjligt och analysera sedan de insamlade uppgifterna.

Du har säkert många proffs i din närhet att fråga om IoT, men välj med omsorg så att du, liksom jag, kan sova gott om natten, förvissad att det du släpper ut på marknaden fungerar optimalt för klimat, för människa och miljö. På det sättet kan vi säkerställa att IoT kan göra skillnad på riktigt.

Detta är en debattartikel av Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer, Induo AB. Artikeln publicerades första gången på websidan Voice of IoT, Switzercloud

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök