skip to Main Content

WifinätNätverkstrafiken i China Mobiles nät utvecklas på ett klart intressant sätt och belyser vikten av integration av wifi i operatörernas nät. Under första halvan av 2012 var det endast 31,4 % av trafiken i näten som gick via de traditionella cellulära näten. På bara två år har wifi ökat från 19% till 68,6%. En miljon hotspots står nu för wifi trafiken i mobilnäten och massor av wifienheter finns installerade i de kinesiska städerna.

Enligt Informa Telecoms & Media så räknar man med att det 2015 finns 5,8 miljoner hotspots över hela världen. Det är inte bara China Mobile som kommit långt, andra operatörer världen över arbetar med liknande nät, AT&T i USA och Telefonica i England är två exempel.

Teknikens fördelar

På en lokal nivå använder wifi (802.11b/g osv) spektrum mer effektivt än 3G/4G basstationer som täcker större ytor. Genom att uteffekten är låg kan frekvenserna återanvändas om och om igen även på mindre ytor. Därtill är wifi en billig och tillgänglig teknik och passar perfekt för den här typen av nät.

I fallet med China Mobile så har de en ganska speciell 3G-standard, TD-SCDMA, vilket de är ensamma om. Att använda den standarden gör det svårt att få fram attraktiva smart phones och surfplattor varför wifi är en attraktiv väg för dem att gå, även om operatörer med andra nät kommer att anamma tekniken också.

Wifiteknikens framtid

Under sommaren 2012 lanserades Wi-Fi Passpoint, ett certifieringsprogram för att möjliggöra sömlös access till wifi hotspots, det betyder att mobilnäten kan avlastas med hjälp av wifi. Passpoint är enligt många förutsättning för att operatörerna skall klara den ökande mängden data i näten, en mängd som just nu fördubblas varje år.

Funktioner som är implementerade eller kommer implementeras inom kort i Passpoint är bland annat möjligheten för mobila enehter att ansluta till Passpointnät i bakgrunden utan att den cellulära uppkopplingen bryts. Andra viktiga egenskaper är:

  • Automatisk autentisering, det vill säga enheten kan ansluta utan inloggning.
  • Säker autentisering med WPA2™-Enterprise som ger säkerhet likt de cellulära näten.
  • Opertörsspecifika frågor som vem har rätt att ansluta till olika hotspots och vem skall betala för trafiken.

Källa: Analysys Mason mfl.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök