skip to Main Content
Telia har i en pressrelease meddelat att man skall introducera 5G 2018 i Stockholm och Tallinn. Bolaget var först med 4G 2009 i samarbete med Ericsson och vill nu vara tidigt ute med 5G. Efter 4G:s lansering tog det 2-3 år innan abonnemang började säljas på allvar, modem och smarta mobiler som var anpassade 4G fanns inte framme i tid. När 5G-näten lanseras tror många att utrullningen ska gå snabbare nästa gång och att vi kommer nå 150 miljoner 5G-abonnemang 2021.


Snart kommer 5G
Om vi bara ser till behovet av video i mobila enheter kommer rörlig video att öka mängden trafik i mobilnäten med sex gånger från idag och fram till 2021, detta innebär en ökad datamängd från 1,8 till 13 gigabyte (GB) per månad och användare 2021.

Kampen om att bli först med 5G hårdnar, Verizon i USA säger sig ha 5g-nät i bruk 2017. Sydkorea vill visa upp 5g under vinter-OS år 2018. Japanska operatören NTT Docomo vill bli först med ”riktig 5g” under sommar-OS år 2020.

Så åter till Telias och Ericssons utspel, är det möjligt att vi har 5G 2018 eller?

Introduktion av ett nytt mobilnät: 5G vs 4G.

1. Telia Sonera blev först i världen med 4G i Stockholm och Oslo, Ericsson och Huawei levererade basstationerna. Ericsson och Telias utspel gör gällande att Stockholm och Tallinn kommer kunna uppleva 5G-tjänster redan under 2018. Låt oss redan nu slå fast att det inte till 2018 kommer att finnas en 5G-standard. När det första LTE-nätet sjösattes fanns det en standard för LTE, 3GPP release 8, som standardiserades ett år tidigare, december 2008. Det här gör att 5G kompatibelt med standarden 5G inte kommer att finnas. 3GPP release 15 som anses vara 5G kommer att klubbas 2020.

2. Utrullningstakten vid 4G var cirka 3-4 år innan det på allvar var ett nät som distribuerade data till enheter i var hens hand. Den takten går inte nu då den inte möter visionerna med 150 miljoner 5G abonnemang 2021. När 4G rullades ut så tog det två år innan nätet täckte stora städer i Sverige, efter tre år började nätet täcka stora delar av Sverige. En fördel för 5G är att det inte är frågan om nya frekvenser eller nya basstationsplatser, i alla fall inte initialt. Ändå måste basstationer uppgraderas och även infrastrukturen måste förberedas, dock utrullningen måste gå väldigt snabbt för att nå de satta målen med 150 miljoner abonnemang ett år efter standarden klubbas. Omöjligt? Nej kanske inte men resurskrävande.

3. Det fanns begränsat med 4G hårdvara 2009. Och det kommer inte finnas någon 5G hårdvara 2018. Sannolikheten för att det kommer att finnas någon 5G hårdvara innan 2020 är faktiskt mycket låg, utan standard är det svårt att producera hårdvara som möter en standard.

4. När 4G rullades ut 2009 var det en kommersiell utrullning och det fanns hårdvara på marknaden. Men nu är det inte en kommersiell utrullning. ”Inom samarbetet kommer 5G tjänster att få upplevas redan under 2018 för kunder i Tallinn och Stockholm genom TeliaSoneras nät och Ericssons teknologi.” Det kan vara som Elektroniktidningen skriver, ”2018, tänker de två dra igång vad som kan bli Europas första större fältförsök i Stockholm och Tallinn.” Kanske är det bara ett experiment i mindre skala? Mycket talar för detta.

5. 90% 5G? 4.5G LTE Advanced Pro, 3GPP release 13 är precis klubbat och det 4G nät som Telia presenterade 2009 var egentligen ett 3,5G nät. Kanske är det detta som skall ge oss ”5G tjänster” eller en 5G upplevelse? 90%, en försmak av framtiden? Nätet kommer alltså inte att vara som 4G nätet 2009, ett nät som fyller en satt standard, utan det kommer att vara ett pre-kommersiellt 5g nät, där det vi kommer att uppleva baseras på hur väl man implementerat delar av 5g-standardiseringsprocessen och hur långt arbetet med 5G kommit.

Induo Live om 5GEtt extra hatten av för @helenahlbom som i samband med femårsfirandet av 4G skrev så här i Nyteknik: ”Nu ska femårsdagen firas. Ericssons vd Hans Vestberg och Telia Soneras vd Johan Dennelind har bjudit in till födelsedagsfestligheter i Kista utanför Stockholm. De två herrarna kommer säkert att tala om framtiden och 5g. Kanske enas de om att försöka bli först tillsammans igen?” Inte dåligt gissat.

Det vi verkligen gillar med 5G är att det tar sikte på maskin till maskin kommunikation, det är något vi ser fram emot och kommer återkomma till i ett senare inlägg.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök