skip to Main Content

Den senaste rapporten från PTS avslöjar en del spännande statistik om telekommarknaden i Sverige. Vi har valt ut de mest intressanta inslagen i rapporten.

Krävande mobilt bredband
Högre kapacitet i mobilnäten behövs, detta menar PTS generaldirektör Göran Marby. Bakgrunden är den senaste versionen av rapporten Svensk telemarknad första halvåret 2011 som visare att vi använder 2,3 miljoner smarta telefoner med mobilt bredband samtidigt som det mobila surfandet ökar kraftigt.
Källa: Teknikdebatt

Mobildata tiofaldigas på fem år?
Ericsson spår i en rapport att mobil datatrafik kommer att växa 10-faldigt de kommande fem åren. Utvecklingen mellan 2011 och 2016 kommer att drivas av det ökade behovet av video. År 2016 kommer användare, som lever på mindre än 1 procent av jordens totala landareal, att generera cirka 60 procent av datatrafiken i världens mobilnät. 5 miljarder mobila bredbandsabonnemang kommer det att finnas år 2016.
Källa: Ericsson

Ställningen orubbad
Ny statistik från PTS visar att det nu finns 2,7 miljoner M2M abonnemang, en tillväxt från 2 miljoner ett år tidigare. Telenor Connexion och Telenor Sverige står för en marknadsandel på 73 % följt av Telia och Wireless Maingate. Ser man till övriga abonnemang är den inbördes storleksordningen mellan operatörerna orubbad från förra sammanställningen för ett år sedan. Sett till antalet abonnemang ser det ut som följer: Telia 41%, Tele2 31%, Telenor 16 % och Tre 9%.
Källa: Telekomonline

Vi vill åt stor datamängd
Enligt PTS senaste rapport Svensk telemarknad första halvåret 2011 ökade antalet abonnemang för mobilt bredband som fristående tjänst med 24 procent. Den största tillväxten är abonnemang där minst 1 Gb data per månad ingår. Dessa ökade med 185 procent under perioden 30 juni 2010 till 30 juni 2011 som rapporten avser
Källa: PTS

Tjatterappar sänker nätet
Chatty-apps, tjatterappar, sänker mobilnäten. Problemen som innebär tappade samtal eller seg uppkoppling är en styrelsefråga för Telia Sonera. Värst är det i storstäder beror på de ständiga uppdateringarna från populära appar. Twitter, Wordfeud, Facebook väderappar är värst, de uppdaterar sig upp till 100 gånger i timmen. Telia får uppenbara problem, och vi kan tycka att det hela verkar app-o-kalyptiskt.
Källa: Affärsvärlden

Back To Top
×Close search
Sök