skip to Main Content
Du har kanske läst våra tidigare blogginlägg och artiklar om modem bonding, en teknik vi gillar och som har sin plats framförallt inom streaming. Men här kommer ett alternativ, lastbalansering mellan två WAN-portar, något som är helt kostnadsfritt, inte kräver ytterligare tjänster och som kanske är säkrare än modem bonding, låt oss förklara.

Lastbalansering innebär att om routern har mer än en WAN-port så kan den använda bägge portar samtidigt för att skapa en högre bandbredd. Detta är ofta en specialfunktion men finns som standard i vår EN-4000 router från Encore Networks. Om du till exempel har två WAN med en 8 Mbit/s länk och en 22 Mbit/s länk kan du använda bägge portarna simultant och dra nytta av hela bandbredden. WAN-portarna kan vara både fysiska kabelnät (koppar/fiber), wifi eller 3G/4G-uppkopplingar.

Lastbalansering med EN4000

När du väljer EN-4000 4G router från Encore Networks så har den från början två WAN-portar, en nätverksport och en WAN-port med 4G-uppkoppling. I routern kan du sedan fördela uppkopplingshastigheten mellan respektive WAN-port statiskt. Så säg att du har en 4G-uppkoppling med 20 Mbit/s och en ADSL-uppkoppling med 8, då kan du konfigurera detta som ett startvärde. Eftersom hastigheten kan stiga och sjunka varefter enheten är i drift, framförallt via mobilnäten, kan du genom molntjänsten EnCloud, som är kostnadsfri, konfigurera routern till att genom regler förändra fördelningen mellan WAN-portarna automatiskt till exempel var tjugonde minut.

Antennkontakt EN-4000
Lastbalansering

Lastbalansering vs modem bonding

Routern kommer att koppla upp en session per WAN, det vill säga, den kommer inte att dela upp sessioner mellan två WAN-anslutningar utan sessionerna går via en WAN-uppkoppling vardera. Jämfört med bonding skickar modem bonding ofta sessionerna uppdelade i mindre delar mellan de två WAN-portarna och dessa sessioner måste sen ”monteras ihop” i mottagande ände.

Med lastbalansering i EN-4000 får du en uppkoppling som blir mer redundant än modem bonding i ett par avseenden. Bland annat så är funktionen inte beroende av en bondingserver för att kunna lastbalansera. I modem bonding blir bondingservern en potentiellt känslig punkt, om den störs ut slutar överföringen att fungera. Bonding kan även ge lägre prestanda om en av två operatörer är obalanserad i form av att den har längre svarstider, då kan hela överföringen fördröjas. Dessutom har bondningen viss overhead, med lastbalansering mellan WAN slipper man denna overhead. Särskilt bonding i kombination med VPN kan ge mycket overhead och en del extra data i onödan. Ett ytterligare plus är att detta är en standardfunktion i Encores EN-4000 routrar som du inte betalar extra för.

Liten djupdykning

Encore tekniken håller reda på lager 4 IP sessioner och dirigerar sessioner till de olika WAN-gränssnitten baserat på de regler som är inställda i routern. Om ingen prioritet är satt delas sessioner enligt Round Robin schemaläggningsalgoritmen (första sessionen till första WAN-gränssnittet och andra sessionen till andra WAN-gränssnittet, tredje sessionen till första WAN-gränssnitt och fjärde till andra WAN-gränssnittet och så vidare).
Avancerad lastbalansering

När skall man inte använda lastbalansering

Vi rekommenderar inte denna teknik där du har långa sessioner eller mycket stora datamängder som skall föras över i en överföring. Med streaming kommer en av WAN-portarna att användas för överföringen och sedan kommer den att vara låst till den porten innan strömmen slutligen avbryts. Övriga WAN-portar kommer inte brukas under tiden.

EN-4000 från Encore NetworksEN-4000 är en produkt som erbjuder en hel rad olika WAN-portar, du kan utrusta routern med wifi, fiber eller upp till 3 stycken LTE moduler.

Läs mer om routern här

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök