skip to Main Content

LTELTE (Long Term Evolution) är en kommande teknik för trådlöst mobilt bredband som anses kunna ge överföringshastigheter på upp till 100 Mbit/s. Nyligen genomförde Motorola de första lyckade testerna av nya tekniken på 700 MHz bandet. Motorola har tillkännagett att de kommer att kunna leverera LTE för inledande tester under början av nästa år. I Europa har man stora förhoppningar att  LTE skall kunna användas i frekvensbandet 790-826 MHz. Bandet används idag till analog TV men i samband med att det analoga nätet släcks ned kommer dessa frekvenser med stor sannolikhet att auktioneras ut under kommande år.

Om LTE lyckas med konststycket att ta plats på dessa frekvenser är det en attraktiv teknik sett med svenska ögon. Frekvensbandet god spridning i den svenska terrängen jämfört med 2 100 MHz som ju används för 3G med HSPDA och UMTS idag. LTE verkar kunna vara nästa steg efter HSDPA och HSUPA med ett frekvensband som kräver färre basstationer för god täckning för mobilt bredband.

Telia vill vara med i 4G-racet

Enligt IT24 vill Telia också vara med i 4G tävlingen och står i startgroparna för att skruva upp LTE kompatibla antenner. Att man satsar på LTE och 4G är enligt Telia för att vara så framtidssäkra som möjligt, därför hoppar man över mellansteget hspa plus. Att Telia hoppar över ett tekniksteg är kanske inte så förvånande. Man byggde som enda svenska operatör ut EDGE tekniken, något som sannolikt kostade en hel del pengar.

Telias mål är att rulla igång 2010 med 4G med LTE täckning innanför Stockholms tullar samt vid Stockholmsmässan, Globen och det egna kontoret i Farsta. Vi på Induo sitter ju vid Globen, alltså första parkett för att testa 4G.

4G kommer till Kina 2010

China Mobile, världens största mobiloperatör, har i veckan uppmärksammats som en trolig vinnare i mobiloperatörernas interna tävling ”vem blir först ut med 4G”. Enligt China Mobile är tanken att förbereda testerna av 4G i slutet av detta år och i början av nästa år göra labtester följt av fält tester. Ett storskaligt test planeras till slutet av 2009 och en lansering under 2010. China Mobile har dock planer på att dessförinnan lansera 3G med standarden TD-SCDMA, en standard som de är ensamma om att använda. Även om Kinesiska myndigheter inte sagt ok till standarden än så har China Mobile byggt ett testnät med 15 000 3G basstationer. Dessa basstationer skall med lätthet kunna kompletteras och uppgraderas till 4G.

Mobilt bredband driver utvecklingen

Gartner har nu kommit med sin prognos för Telekommarknaden för nästa år. Telekommarknaden förespås sakta in men fortsätta med en moderat tillväxt på 1,2 procent under 2009. Däremot tror Gartner att mobila datatjänster på kortare och längre sikt kommer att vara viktigare än tal. Man spår att det är de mobila tjänsterna som mobilt bredband som kommer att driva marknaden.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök