skip to Main Content
Så här i gryningen av 5G och den förmodade solnedgången för 3G kommer allt närmare har flera av de svenska operatörerna slutfört sin uppgradering av näten till 4G+, LTE Advanced eller LTE+. En del använder termer som Cat 6 och det här är kanske termer du inte riktigt kommer i kontakt med dagligen så låt oss reda ut vad som är skillnaden mellan ”vanlig” LTE och LTE Advanced.

Vad är 4G?

Vad 4G är har vi behandlat i ett tidigare blogginlägg men kort kan nämnas att LTE egentligen inte fyller definitionen av 4G. När 4G näten slogs igång 2009 var det inte korrekt att använda 4G som term egentligen, definitionen av 4G var att mobila nät skulle erbjuda hastigheter över 100 Mbit/s till mobila enheter och till fasta enheter upp till 1 Gbit/s. Med LTE Advanced kommer i alla fall den mobila användningen av 4G att äntligen kunna uppfylla kriterierna för 4G.
LTE Advanced eller LTE

4G jämfört med LTE Advanced och LTE Cat6?

LTE klassificeras enligt olika kategorier, i det här inlägget förklarar vi det närmare. LTE-kategorierna definierar en rad saker som antalet antenner som krävs för olika hastigheter och vilka olika hastigheter som standarderna skall möta. Det vi ser operatörerna uppgradera näten till idag är LTE Cat 6 och det ger en teoretisk maxhastighet runt 300 Mbit/s medan LTE Cat4 är något som många 4G routrar, modem och telefoner uppfyller idag, dessa ger en teoretisk maxhastighet om 150 Mbit/s. Vi har faktiskt själva klockat 286 Mbit/s med Bredbandskollen så vi vet att näten klarar att ge en hög hastighet i verkligheten, från och med LTE Cat 4 kan näten ge över 100 Mbit/s i fält.

Skall man se rent krasst är det bara LTE Cat 8 och 14 som fyller kraven för 4Gs ursprungsdefinition av hastigheter för stationärt bruk med nedlänk över 1Gbit/s nedlänk och upplänk över 500 Mbit/s.

Andra populära benämningar på LTE+/LTE Advanced

4G LTE Advanced
LTE+
LTE Advanced
4G+
4GX
4,5G
4G LTE ULTRA

Verkliga hastigheter

Ovanstående är ju teori. I verkligheten kommer Stureplan i Stockholm erbjuda andra hastigheter än Biblioteket i Vilhelmina. I dagsläget har vi sett toppar runt 60-70 Mbit/s utanför tätort och som vi skrev ovan runt 300 Mbit/s i tätort. Men med en stark LTE-A signal skall du kunna förvänta dig runt 100 Mbit/s på många platser under 2017.
4G näten erbjuder höga hastigheter
LTE-A handlar inte bara om nedlänkshastighet, LTE-A ställer också stora krav på infrastruktur och uppgraderingar av näten för att nå dit. Näten måste förtätas och kompletteras, vi kan till exempel se att Telia kraftigt ökat användningen av 1800 MHz som stödband för att höja kapaciteten även utanför tätort. För bara ett år sedan var detta frekvensband inte alls utnyttjat för LTE i samma utsträckning. Med LTE-Advanced kommer hela nätet att behöva förtätas och förstärkas.

En global utveckling!

LTE-Advanced rullas ut över hela världen, enligt statistik från GSA uppgraderar 1 av 3 operatörer till LTE-Advanced och över 25 procent har redan släppt på hastigheter motsvarande LTE+. Dock de 1Gbit/s hastigheter som 4G skulle uppfylla vid stationär installation, den hastigheten har vi fortfarande inte sett så här i 5G nätens gryning och 3G nätens förmodade analkande solnedgång.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök