skip to Main Content

En LTE-router är inte det samma sak som en 4G-router? Ja förvisso men förenklat kan man säga att när 4G beskriver vilken typ av nät routern kopplar upp sig via så kommer LTE i olika modeller eller kategorier (LTE Cat 4 till exempel) och dessutom beskrivs ofta frekvensbanden som LTE Band (LTE Band 3 till exempel). Så låt oss här reda ut vad du behöver veta när du är på jakt efter en LTE-router.

Snabbt nät ger bra prestanda till LTE-routern

sim-platser i LTE-routerLTE, som står för Long Term Evolution, är benämningen på den mobila radiostandard som används i fjärde generationens mobilnät, 4G. När första LTE näten togs i drift kan man säga att de egentligen var 3,9G och inte 4G men idag är näten så snabba att LTE Advanced-tekniken gör att näten förtjänar att kallas 4G. LTE kan ge hastigheter upp till 300 Mbit/s per sekund (vi har mätt över 260 Mbit/s nyligen i centrala Stockholm) och finns tillgängligt på många platser.

De allra flesta operatörer erbjuder SIM-kort i olika storlekar för LTE och de allra flesta LTE-routrar använder sig idag av SIM-kort i mini-SIM storlek.Höga hastigheter med LTE

Fördelar med LTE-router:

ingen fast anslutning behövs vilket innebär kortare installationstider och lägre installationskostnad
routern kan användas och flyttas runt utan begränsningar, nätverket kan nås via wifi eller fast kabel
en LTE-router passar snart sagt varje applikation, bara fantasin sätter gränserna
det finns ett stort utbud av LTE-leverantörer av både hårdvara och nätverk, du hittar sannolikt det du söker!
du får en snabb internetuppkoppling med bra kapacitet, oavsett om du skall koppla upp ett betalningssystem, en reklamskylt eller en buss finns det tillräckligt med kapacitet

LTE Band

I samtliga länder tilldelas vi olika frekvenser för mobil kommunikation, de flesta mobilfrekvenser är harmoniserade över hela världen. Vilken typ av teknik banden används för varierar, en del band används för både GSM, 3G och LTE. För de olika banden används benämningar som LTE band 31 eller LTE band 8 och det beskriver då vilket frekvensband som används. När du väljer LTE-router väljer du en router som har stöd för så många LTE-band som möjligt.
LTE-routrar

LTE kategorier

LTE delas in i kategorier som LTE kategori 4 eller LTE kategori 6 och dessa specificerar en rad olika parametrar, det du behöver ha mest koll på är vilken hastighet enheten kan ansluta till nätet med och hur många antenner som behövs för att nå dessa prestanda.

Välj rätt LTE-routerAtt titta på en konsumentrouter för att koppla upp en typ utav fastighet är lite mer krävande och professionella installationer, det är ingenting vi rekommenderar överhuvudtaget.

LTE kategorierna handlar inte bara om vad operatörerna kan erbjuda i nätet utan också om vilken kategori din router uppfyller. För LTE Cat 6 kan man nå en teoretisk hastighet om 300 Mbit/s och LTE Cat 4 når som mest 150 Mbit/s. 16 stycken LTE-kategorier finns definierade och här kan du se mer om LTE kategorierna.

Saker din LTE-router bör ha stöd för
minst LTE Cat 4
LTE Band 3, 7, 8 och 20
LTE-advanced (om hastighet är viktigt)

LTE advanced

LTE-advanced eller LTE+ innebär att routrar kan kommunicera via flera LTE band på en gång vilket ger högre hastigheter. Med LTE cat 6 och LTE Advanced kan hastigheter upp till 300 Mbit/s nås, du bör därför sträva efter att din router skall ha stöd för LTE Advanced om hastigheten är viktig. För de flesta LTE-routrar finns idag i inte stöd för mer än LTE cat 4.

Extern LTE-antenn

För att förbättra mottagningskvaliteten kan en extern antenn anslutas till en LTE-router via en antennkontakt. Många har kanske lärt sig att en 4G-router skall ha två antenner men det är inte hela sanningen, en LTE-router kan ha olika antal antenner eftersom antalet antenner är beroende på vilken LTE-kategori routern hör till, routern kan ha en upp till åtta antenner beroende på kategori. Oavsett vilken kategori du tittar på så tänk på att en extern antenn är att föredra till alla typer av 4G-enheter.

 • Out of Stock
  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950 har utgått, välj RUT951 istället.  //. RUT951 är en snabb och robust router med inbyggd switch. Dubbla SIM-platser, wifi och en rad funktioner för att säkerställa att...
 • Advantech SmartFlex Plastkapsling

  Advantech SmartFlex plastkapsling

  SmartFlex är en snabb och robust 4G router med god miljötålighet och en enastående driftsäkerhet. Routern är godkänd för ett brett temperaturspann. Den finns med GPS och dubbla SIM...
  7 844,00kr9 458,00kr Ex.moms
 • Advantech SmartMotion

  Advantech SmartMotion

  SmartMotion är en snabb och robust 4G router med god miljötålighet och en enastående driftsäkerhet. Routern är godkänd för ett brett temperaturspann. Den finns med GPS och dubbla SIM...
  13 381,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök