skip to Main Content

I Induo Live direktsänder vi om nyheter från den trådlösa branschen och nyheter från oss på Induo så klart. I detta avsnitt pratar vi om skillnaderna mellan M2M och IoT bland annat.


Internet of things eller M2M?Se mer i filmen här intill eller läs vidare i transkriberingen av filmen.

Idag skall vi prata om Internet of Things, om M2M och om litet nyheter från oss så klart.
Glöm inte att följa oss på twitter, youtube eller gilla oss på facebook.

5G kapplöpningen

I förra avsnittet pratade vi om 5G-kapplöpningen och den har alltjämt fortsatt. Nu senast menade Nokias Europachef Marks Borchert att flera länder kommer att ha kommersiella 5G-nät i tid till fotbolls-EM 2020.

Först ut litet nyheter om 4G. Global mobile Suppliers Association GSA bekräftar att en av åtta mobilbasstationer använder LTE Q3 2015 och totalt finns närmare 1 miljard LTE basstationer över hela världen.

En annan nyhet som fått mycket uppmärksamhet så här kring jul är att brittiska Ofcom, deras motsvarighet till PTS, nyligen varnade för att julgransljus kan påverka kvaliteten i wifi-nätverk.

Naturligtvis är detta meddelande något som känns som att det skall tas med en nypa salt, för inte kan det väl stämma? IFL Science gick till botten med problemet för att se hur det förhåller sig med det påståendet. Läs mer i detta inlägg (källa tkj.se mfl)

M2M eller Internet of things?

Nu skall vi djupdyka i en artikel av Tim Taberner som är Global Product Manager, Advanced IoT Cellular Gateways, B+B SmartWorx. Artikeln handlar om Skillnaden mellan M2M och IoT, mångas uppfattning är att det är två hajpord för samma sak.

Tim menar att vi skall se M2M som det gamla och IoT som det nya sättet att få maskiner och processer att utbyta information.

M2M löser ett problem

Traditionella M2M-system används för att övervakning, kontroll eller optimering av en enda process. De är precisa system, utformade för att ta itu med ett problem och lösa det på ett specifikt sätt. Med en M2M arkitektur kan en byggnad ha separata system för ventilationsanläggningen, för säkerhet och för brandskydd. Ganska ofta finns det alltså parallella system som mäter på samma ställen med separata sensorer. Sensorerna är anslutna till separata hårdvarulösningar med separata operatörspaneler för varje system. Varje system kommunicerar internt med egna (proprietära) protokoll och standarder. Dela data mellan system är svårt, ofta omöjligt.

Internet of things

IOT är system där information publiceras utan att systemen behöva veta vilka program eller användare som skall konsumera data. Det handlar om att göra data tillgängliga för flera system på ett sätt som kan utökas och revideras om nya krav uppstår. Det handlar om att optimera inte bara en enda process utan att optimera hela ekosystemet. Det handlar om att återanvända data och kombinera det fritt utan att behöva definiera allt som vi vill göra den första dagen av projektet. Den ursprungliga användningsfall kan motivera ROI för systemet, men vi behöver inte nödvändigtvis veta hur vi vill bygga ut systemet i framtiden. IoT arkitekturer måste ge denna flexibilitet, som aldrig har varit en viktig faktor i traditionell M2M.

IoT är med andra ord enligt Tim lösningar som publicerar data men inte tar ställning till vad data används till, data som kan användas i lösningar som kan skalas upp eller ned medan M2M är lösningar som från början satts att lösa ett visst problem.

Tim förklarar sakernas internet som ”Twitter för maskiner”. Om jag är en enhet, är allt jag har att göra ”följa någon” för att få reda på fakta om ett ämne av intresse. Jag behöver inte veta vem som sänder informationen, eller hur de är anslutna till nätverket. Jag får helt enkelt relevant information, och jag kan sedan bestämma vad man ska ignorera och vad man ska agera på.

Andra enheter som är intresserade av samma ämne kan också välja att följa det. Och de kommer att få information utan att behöva göra några ändringar av den ursprungliga informationen. Att de hämtar informationen och vad de gör av den påverkar inte andra enheter. Nya enheter kan prenumerera på data när som helst, och befintliga enheter kan avbryta prenumerationen när som helst. Ingen av dessa anordningar stör varandra. På liknande sätt kan ytterligare informationsproducenter börja skicka ut sin information och när som helst börja bidra med information till kunskapspoolen.

Tim avslutar med att om du verkligen vill veta skillnaden mellan M2M och IoT så har M2M-system har historiskt sett ignorerat det okända, medan IoT arkitekturer anammar det.

Nu över till den hårdvara som idag möjliggör överföring av information i såväl M2M som IoT nät.

Wifi-länk från Cerio

Cerio OW-215N2-X är en ny robust wifi-länk som är anpassad för utomhusbruk genom inbyggt värmeelement och en IP68-kapsling för att överleva våt väderlek. OW-215N2-X kan användas som brygga, som repeater och som accesspunkt och klarar alla klimat vi har i Sverige. Produkten kommunicerar på 5 GHz med en hastighet på upp till 300 Mbit/s.

Undvik konsumentroutrar

Vi har också släppt ut ett par nya filmer på vår YouTubekanal, en av dem handlar om 4G-routrar och varför vi avråder från att använda enklare konsumentroutrar i installationer som överför data du bryr dig om. Konsumentroutrar i professionella applikationer är inte framtagna för att klara temperaturvariationer, stötar eller strömspikar. De har också antennkontakter som är känsliga för påfrestningar. Vi har massor av exempel på vår hemsida om just detta, läs mer eller se vår nya film!

Avslutningsvis, antennkablar, vi har testat massor av kablage under året och har nu två nya modeller, LFK och LFKu kallar vi dessa, de är nya modeller på antennkablar som vi verkligen tycker presterar.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök