skip to Main Content

Ulf Seijmer tycker till

Maskinerna vill prata, de kan nästan verka desperat sugna på det, likna sugna som ungdomar på det tidiga 2000-talet hungrade efter internetuppkoppling för att kunna koppla upp sig mot Lunarstorm skall nu maskinerna ta plats på internet. För att svara upp mot efterfrågan av överföring har Telia har som första svenska operatör börjat arbetet med att bygga ut infrastrukturen för NB-IoT som är en LTE-standard för Internet of Things. Tele2 satsar också på ett IoT-nät och Bluetooth SIG har meddelat att de skall IoT-anpassa sin standard. Men behöver verkligen maskinerna egna standarder och nät för att prata?

Maskinerna samlar på sig massor av data

Om man tittar på datamängderna som uppkopplade maskiner genererar skall vi nog vara väldigt glada att de tilldelas egna nät och standarder. Genom att utrusta maskiner och processer kan massor av data samlas in och hur mycket data som samlas är närmast häpnadsväckande. När ett plan landar samlar GE Aviation in hundratals megabyte per landning, sensordata, väderdata och andra externa källor samlas in för att ge insikter om hur flygtrafiken och flygmaskiner kan optimeras.
Ett plan som landar har många sensorer
Ett annat företag förvaltar 1,2 miljoner fordon med hjul, företrädesvis lastbilar, spridda över världen. Sensorer på dessa fordon samlar data mellan var tredje och trettionde sekund. Detta gör att man kan samla lika mycket information om fordonen på två veckor som man samlat in de senaste 20 åren. Datamängderna är så klart stora även här.

Men även riktigt enkla uppkopplade saker kan leda till stor besparing. I Storbritannien får tågoperatörerna betala böter om ett tåg eller en vagn måste tas ur trafik. De två vanligaste felen är tåg som tas ur drift för att tågets WC-avloppstank är full eller för att dörrarna kärvar. Inga av dessa har sensorer utan tanken töms vid fasta tider och dörrarna servas regelbundet, tyvärr räcker inte detta i verkligheten utan tankar blir fulla och dörrar slutar fungera. Genom enkla IoT-lösningar kan varje vagn förses med ett par enkla sensorer som mäter tankens nivå och hur snabbt dörrarna stängs, informationen skickas från vagn till vagn till loket som kan skicka data till trafikövervakningen via mobilnäten, detta gör att man kan ersätta problemvagnar med andra lösningar i tid. Från ovetande till uppkopplad kan göra en riktigt stor skillnad och i detta fall är det nyttiga lösningar som sparar pengar och ger nöjdare kunder.

Internet of things handlar mycket om hur data skall överföras men den stora nöten att knäcka är faktiskt hur man skall använda all data på bästa sätt. Företaget med de miljontals fordonen kan räkna ut bränslesvinn genom att jämföra förbrukad bränslemängd jämfört med tankad bränslemängd och den bränslemängd som är kvar i tanken. Sakernas Internet (IoT) handlar inte bara om sensorer och data, det handlar om att använda data i sitt sammanhang och att lära oss mer om hur vi kan få saker att fungera mer optimalt tillsammans bara vi hittar ett bra sätt att analysera all den nya information vi får tillgång till.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök