skip to Main Content
Täckning är den absolut viktigaste faktorn vid val av operatör för företagen kan man läsa i tidningen Telekom Idags senaste undersökning av operatörerna. Hela 46% av de tillfrågade anger täckning som viktigaste faktor vid val av abonnemang. Faktum är att fler än tidigare är missnöjda med operatörernas förmåga att leverera täckning än tidigare undersökning.

Ökad utbyggnad, ökat missnöje

Operatörerna storsatsar på utbyggnad men tycker att kundernas missnöje över täckning snarare beror på ökade förväntningar enligt en undersökning av Telekom Idag där flera operatörer har samma syn på frågan. Samtidigt tror vi att minskad tolerans mot kapacitetsbrist och kvalitetsbrist är något operatörerna får leva med och är något de måste arbeta allt hårdare med i framtiden.
4G täckning,

I PC för Allas stora test av mobilt bredband, som kanske främst riktar sig till privatpersoner, så har man jämfört vilka operatörer som kan leverera 4G-täckning i kombination med bra villkor. Tittar vi bara till täckningen här görs bedömningen att såväl Tele2 som Telenor och Telia kan leverera 4G-uppkoppling till 99% av Sveriges befolkning, dock, detta säger inget om täckningen så fort man rör sig på vägarna eller i naturen utan är en siffra som baseras på var folk bor. Operatören Tre hamnar här i bakvattnet då bara dryga 80% täcks med 4G.

Vi är knappt halvvägs

I dagsläget täcker 4G-näten med mobilt bredband för alla operatörer tillsammans cirka 48 procent av Sveriges yta. Nät med hög hastighet (över 30 Mbit/s) har företrädesvis byggts där flest människor bor och täcker 60% av befolkningen, motsvarande några procent av landets totala yta enligt en undersökning av PTS. 85% av Norrbotten är utan 4G-täckning vilket naturligtvis är ett hinder för både att leva och verka i regionen. Enligt en undersökning från Visma uppger sex av tio småföretagare att dålig mobiltäckning är ett hinder för dem i deras företagande. Operatörerna arbetar hårt med att förtäta näten och öka kapaciteten, Telenor och Tele2 ökar till antalet basstationer i norr med närmare 140%. Både Telia och Telenor/ Tele2 säger sig kunna täcka 90% av landets yta med 4G innan året är slut genom nya satsningar vilket är nödvändigt, att bibehålla en hög kvalitet i näten blir allt viktigare för landets konkurrenskraft.

Oavsett om man vill koppla upp en skogsmaskin, ett utryckningsfordon eller ett kraftverk har vi mobilnät som ligger ganska långt fram internationellt sett och vi har en ganska komplex natur att arbeta med. Stora satsningar utlovas under året och det är ganska troligt att de som lever och verkar utanför storstadsregionerna kommer att se en positiv effekt vilket vi verkligen välkomnar.

Wifi för avlastning

Google lanserade för någon vecka sedan sin egen ambitiösa operatörssatsning. Genom att varva både LTE nät från Sprint och T-Mobile med wifinät kommer Project Fi erbjuda sömlösa trådlösa anslutningar i mycket högre utsträckning än någon annan operatörer i USA erbjuder. Project Fi använder primärt wifi och sekundärt wifi, något som är nytt men vettigt tänkt. Runt en miljon wifi hotspots kommer att göra en hel del för att avlasta mobilnäten och dessutom hålla kostnader nere.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök