Inte all 3G och 4G behöver MIMO
I princip all kommunikation via mobilnäten är beroende av MIMO för att erhålla högre hastigheter än 20 Mbit/s. Detta gäller i stort sett alla 4G och 3G nät som finns i drift idag, undantagen är äldre routrar och modem som har äldre 3G-chip och inte kommer över 20 Mbit/s hur man än bestyckar dem på antennsidan. Ett andra undantag kommer inom kort att segla upp på marknaden och det är rena M2M-standarder av 4G som NB-IoT eller LTE Cat 1 där hastigheterna är lägre än 20 MBit/s och hårdvaran därför är utrustad med en antenn.
Antennplacering av MIMO-antenner
MIMO i de lösningar som finns på marknaden idag betyder att du installerar två antenner och signalen fångas upp av dessa två antenner. Vi har skrivit ett längre inlägg om just MIMO-antenner här. I korthet kan vi säga att MIMO-antenner göra att du får en högre datatakt i din överföring. I LTE-näten sänds två signaler till din router eller modem där varje våg är roterad ±45 grader från vertikalplanet. Detta gör det enklare för din hårdvara att skilja de två oberoende dataströmmarna som skickas på samma frekvens från basstationen. Det säger nästan sig själv att har du bara en antenn, ja då missar du halva möjligheten till hög hastighet. Det är alltså helt avgörande att du har två antenner eller en MIMO-antenn med två antenner inbyggda.
MIMO-antenner istället för två antenner
En variant är att använda antenner som har dubbla antennelement och en att använda två separata antenner. Här kommer ett par varianter på antenner med MIMO.
MIMO-antenn för väggmontage
MIMO-antenn som är rundstrålande, en antenn som kan monteras antennmast, på vägg eller i ett metall- eller plastchassie.
MIMO-puckantenn
En puckantenn för 4G med MIMO som används i fordon, apparatskåp och digital signage/automater som placeras utomhus. En robust MIMO-antenn för tuffa tag.
MIMO-panelantenn
En panelantenn med MIMO med riktverkan är en bra lösning om det är långt till basstationen. Panelantennen har fäste för montering på mast eller vägg.
MIMO med två antenner
En annan variant är att använda två antenner monterade förskjutna i förhållande till varandra. Om du till exempel har en av våra 4G routrar så har de alltid två antennportar för LTE och när du monterar dess medföljande antenner så kommer du kanske snabbt till tusenkronorsfrågan, skall du ställa bägge antennerna rakt upp, eller…?
Den slutsats vi har dragit, baserat på feedback från kunder och leverantörer är att om du befinner dig när en basstation, hela tiden, så är en montering med antennerna förskjutna ±45 grader från lodrät att rekommendera. Om du inte har fri sikt så rekommenderar vi 0° respektive 90° från lodrät till att börja testa med, men det är inte ett fast värde skrivet i sten, det är värt att testa med detta värde som utgångspunkt. Vi resonerar så här: 4G basstationer har antennerna förskjutna ±45 grader från en lodrät linje. Vid fri sikt prickar du då bäst med att montera antennerna på samma sätt, du får minimerade förluster på det sättet. Är det däremot hinder i vägen, då börjar signalen studsa runt direkt och ändra polarisation. Om du då vrider antennerna 0°/90° så är signalförlusten från utgångsläget ±45 grader 3dB. Det finns samtidigt en rad olika faktorer som får signalen att studsa, ett träd på vägen, en parkerad bil, grannens husbil och så vidare. Så även om ett värde verkar bra för stunden, så är det bättre om du mäter över tid.
Montera två rundstrålande antenner på vägg eller antennmast
Ibland har man två stycken rundstrålande antenner istället för en MIMO-antenn, men hur skall man då montera dem om de skall fästas på vägg eller antennmast, de kan ju normalt bara monteras vertikalt. Våra tillverkares erfarenhet är att man monterar dem vertikalt bredvid varandra med cirka 30 cm avstånd från varandra.
Rundstrålande 4G-antenn
En antenn som fungerar med 3G och 4G en rundstrålande antenn med hög antennvinst och robust konstruktion för tuffa tag.
Har du LTE är detta antennen
GOA06 är en rundstrålande antenn för samtliga mobilnät vi har i Sverige. Den är extra förstärk och har ett mycket robust fäste för väggmontage eller mastmontage.
Mäta rätt ger möjligheter
Och har du en 4G router av litet högre kvalitet, ja det är den typen av routrar vi jobbar med som vi tänker på igen, ja då kan du logga detta värde med de övervakningsprogram som finns till dessa routrar, det förmodligen är bästa sättet att över tid ta reda på hur uppkopplingen beter sig. Det bästa är att du faktiskt varken behöver resa till routern eller leva i ovisshet, du kan när som helst se vad som händer i verkligheten!
Rätt antenn?
Fyll i vårt snabba test nedan och hitta en antenn som passar dig!