skip to Main Content

BasstationAnalysfirman Gartner har tillkännagivit de viktigaste faktorerna för mobil kommunikation för den kommande tvåårsperioden. Följande är det mest intressanta:

1. Bluetooth 3.0 kommer att ha inbyggt stöd för W-LAN och UWB (UltraWideBand). Dessutom finns stöd för Bluetooth Low Energy Interface där tanken är att kommunikation med periferiutrustning och strömsnåla givare skall vara integrerade i Bluetoothstandarden. Detta öppnar även för olika typer av mätningar av kritiska värden för patienter, en hjärtpatient kan ha en speciell mjukvara i sin mobiltelefon som övervakar puls och andra viktiga faktorer.

2. Den nya standarden 802.11n för trådlösa nätverk beräknas omsätta en del med tanke på alla nya accesspunkter som måste installeras och att även andra nät berörs av prestandauppgraderingen, allt enligt Gartner.

3. Mobilt bredband spås en fortsatt god utveckling inom den närmaste tvåårsperioden. Framförallt anser man att integrationen av mobilt bredband i bärbara datorer kommer att minska behovet av så kallade hot-spots, platser med trådlöst bredband.

4. De största tillväxtmarknaderna är USA och Västeuropa.

5. Integration av NFC (Near Field Communication) i mobiltelefoner gör att mobilen kan användas istället för kredtikort. Även analysföretaget Juniper Research gör uppskattningen att genombrottet blir 2011-2013 och att det inom fem år kommer att finnas hela 700 miljoner mobiltelefoner NFC. NFC innebär en korthållskommunikation mellan en mobiltelefon och en läsare, i stil med RFID kommunikation.

Trådlöst -en tillväxtmarknad

”Det är svårt att hitta ett område med en så stor tillväxtpotential som mobilt bredband.” skriver Elektronik i Norden på sin webplats och konstaterar att allt fler lär gå över från fasta anslutningar till trådlösa abonnemang om operatörerna håller kostnaderna i schack.

4G kommer under 2009

Trådlös 4G teknikLTE, tekniken för 4G, spås av branschbedömare få riktig fart under 2009. 4G lanseras på bred front under 2010 och installationer påbörjas just nu över hela världen, även om inte 4G standarden LTE är färdig än. Fördelarna med LTE är ju den höga bandbredden för mobilt bredband och blir en naturlig hastighetsfortsättning på de nuvarande teknikerna HDSPA, HSUPA och HSPA. Tekniken förespås bli den ledande 4G tekniken inom den närmaste 5-årsperioden. Under skarpa tester har man nått 2-3 Mbit/s vilket är liknande hastigheter som nås med den konkurrerande 4G tekniken WiMAX. Förståsigpåare menar att LTE har litet mindre overhead än WiMAX och att tekniken är mer energieffektiv. Hittills har närmare 20 operatörer över hela världen offentliggjort sina planer för 4G med LTE-teknik.

GSM nätens kapacitet fördubblas med OSC

Basstation för GSMHört talas om OSC? OSC, Orthogonal Sub Channel, är en teknik som låter operatörerna dubbla trafiken i befintliga GSM nät. Med OSC kan man genomföra inte mindre än fyra GSM samtal per tidslucka utan några avancerade förändringar i existerande nät eller förändringar i de enheter som ansluter till näten. Nokia Siemens har utvecklat tekniken och räknar med att börja implementera den redan 2010.

Vi har tidigare skrivit om hur Nokia Siemens ökat farten i EDGE näten, då som nu är det frågan om mjukvaruuppdateringar av basstationerna vilket naturligtvis är bra för miljön genom att inte hårdvaran i basstationerna ständigt måste förnyas. En annan aspekt som är bra ur såväl miljö- som kostnadsperspektiv är att operatörerna nu kan serva fler kunder per basstation vilket håller ned utbyggnads- och energibehoven. Företaget arbetar med en standard för OSC och räknar med att göra tekniken tillgänglig under 2010.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök