skip to Main Content

4G LTE EU investerar mer i nästa generations mobilnät. Under 2004-2007 investerade EU motsvarande 25 miljoner Euro i forskningen på nästa generations mobilnät, LTE, Long Term Evolution, vardagligt kallad 4G. EU meddelar att investeringarna ser ut att bära frukt. Man konstaterar i en ny rapport att Sverige och Norge ser ut att bli först med nästa generations mobilnät som rullas ut nu och skall vara tillgängliga för allmänheten redan under första halvan av 2010.

LTE kan ge upp till 150 Mbit/s

Med LTE kan man förvänta sig upp till 150 Mbit/s i teoretisk överföringshastighet för mobilt bredband. På sikt sägs hela 1 Gbit/s kunna nås. Orimligt säger en del, rimligt säger andra som påpekar att vi på 15 år kunnat ta oss från 1,2 kbit/s till 7,2 Mbit/s i hastigheter i nät som är i daglig drift och tillgängliga för vanliga användare. En av de stora fördelarna som nämns för LTE är att man har möjlighet att utnyttja 900 MHz frekvenserna, något som med stor sannolikhet ger bättre täckning än HSPA som använder 2 100 MHz i de nuvarande näten.

EU tror på den nya tekniken och avsätter nu ytterligare 18 miljoner Euro till forskning i nästa generations mobila bredbandsrevolution: LTE advanced. Eftersom Europa tappat mycket av det försprång man hade med GSM tekniken så får vi karaktärisera investeringen som en viktig insats för att den europeiska mobilmarknaden skall vara kvar i teknikens framkant.

Även i Japan, USA och Kanada finns planer på att få igång LTE-nät under 2010, vilken kontinent som blir först med ett fullskaligt LTE-nät blir vi snart varse.

Back To Top
×Close search
Sök