skip to Main Content

Att lastbalansera mobilnäten genom att använda wifinätverk och hotspots är en intressant utveckling och är högaktuellt just nu. Den nya standarden 802.11u som finns på ritbordet skall kunna hantera handover mellan wifi-nätverk utan inloggning. Dessutom testas möjligheten att utnyttja wifi-hotspots för avlastning av datatrafiken i 3G och 4G näten. Dessa så kallade Hotspots 2.0 kommer med all sannolikhet börja skeppas ut under första halvåret 2012.

Wifi-roaming för mobilnäten

Att ta fram en teknik för wifi-roaming är ett initiativ från bland annat Wi-Fi Alliance. De visar att vi redan är en bra bit på väg genom att i juni 2011 skriva en avsiktsförklaring att tillsammans med Wireless Broadband Alliance utveckla Hotspot 2.0 och tillsammans arbeta med standarder för wifi-roaming. Tester av tekniken görs redan nu och under första halvan av nästa år anser man att det skall gå att börja implementera tekniken i skarp drift.

Att göra wifi mobilt

Idag bygger wifi-näten på mobila klienter som kommunicerar med en fast basstation utan möjlighet att roama mellan basstationerna, flera initiativ har dock påvisat att det är möjligt att lösa roamingfrågan. För detta ändamål har man börjat skissa på standarden 802.11u där en viktig fråga är hur operatörerna skall kunna autentisera roamingen. 802.11u lovar alltså en mobilliknande wifi-upplevelse med grundtanken ”varför skall det inte kunna vara lika lätt att ansluta till ett wifinät som till mobilnätet?”.

Hotspot 2.0

Wireless Broadband Associations Next Generation Hotspot (NGH) program bygger på 802.11u och kallas även Hotspot 2.0. Där definieras kraven för såväl accesspunkter och hotspots som för 3G/4G operatörerna. Tekniken är avancerad och ställer så klart stora krav på såväl operatörer som tjänsteleverantörer att hantera sömlös roaming av trafiken mellan mobilnät och wifi-nät och för den delen även roaming av trafik mellan wifi-nät. Lyckas man är det ett intressant steg på vägen för att avlasta de trafikerade mobilnäten.

Undersökningsföretaget In-Stat har kartlagt antalet hotspots och den framtida utvecklingen. Man anser att antalet wifi-hotspots förväntas tredubblas till 2015 med 120 miljarder anslutningar. Genom denna massiva utveckling kan infrastrukturen för mobilnäten snabbt förstärkas och lastbalanseras genom att dra nytta av hotspots.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök