skip to Main Content

Mobilt bredband extrem miljöNyligen testade ett 30-tal forskare från hela världen DTN teknik i nationalparken Padjelanta i Jokkmokks kommun. Under ”Extreme workshop on communication” testade forskarna att vandra och surfa i fem dagar med hjälp av DTN teknik. DTN, som betyder Delay-Tolerant Networking, är en teknik som förmedlar internet till platser som inte har kontakt med basstationer eller som befinner sig i radioskugga. DTN är något som bland annat NASA tänker undersöka om det går att använda för kommunikation i rymden, till exempel för att få kontakt med månens baksida som ju är i radioskugga.

Trådlöst bredband för extrem glesbygd

DTN-tekniken är också tänkt som ett trådlöst bredband för ”extrem glesbygd”. Istället för 3G master är tekniken beroende av små sändare som placeras i fordon, bärs av människor eller djur. När två sändare kommer tillräckligt nära varandra utbyter de information, information som sedan förs vidare som i en stafett till dess att man kommer i kontakt med nästa enhet. På så sätt skall man kunna kommunicera med omvärlden även utanför täckningen från den etablerade infrastrukturen.

Nytt fritt band öppnar möjligheter

Radiolänk– 60 GHz bandet är lämpligt för överföring av HD-video och datatrafik, det anser forskare från bland annat Chalmers efter lyckade demonstationer på frekvensbandet där trådlös överföring av okomprimerad HD-video och data visades. Tidigare försök har genomförts med endast en sändare och mottagare, då har sändningen avbrutits när något passerat antennen. De försök som nu genomförts baseras på MIMO-teknik, en teknik där sändning och mottagning sker via flera antenner, då minskar störningarna vid överföringen markant. Tillsammans med forskare på Fraunhofer Heinrich Hertz Institute i Berlin har Chalmersgruppen framgångsrikt kombinerat MIMO-tekniken och 60 GHz bandet för att bygga en pålitlig överföring. Eftersom 60 GHz bandet är licensfritt är det attraktivt för överföring av data och video. Med möjligheter att överföra data med avsevärt många Gbit/s är bandet attraktivt för många användningsområden.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök